
Judecator Corina Crina Hotca: A trecut valul executarilor. Nu prea se mai foloseste executarea de la banca
In cadrul Sectiei Civile a Judecatoriei Satu Mare s-au contabilizat nu mai putin de 11.488 cauze civile nou inregistrate in anul 2013, ponderea detinand-o incuviiintarile de executari silite cu 4.059 de cazuri. Comparativ cu anul precedent, numarul cazurilor de acest fel s-a redus cu 1153 de dosare.
"In urma discutiilor avute cu vicepresedintele executorilor se pare ca a trecut valul executarilor si bancile si-au pus in ordine situatiile cu creditele si nu prea se mai foloseste executarea de la banca”, a declarat purtatorul de cuvant al Judecatoriei Satu Mare.
Plangerile contraventionale au fost in numar de 2.135 de cazuri in anul 2013, iar litigiile cu profesionistii s-au aflat pe locul al treilea in topul actiunilor in justitie la Judecatoria Satu Mare. Numarul cazurilor de litigii comerciale a fost de 1.893 in anul 2013. Comparativ cu anul 2012, numarul litigiilor cu profesionistii a scazut cu 836 de cazuri.
Judecatorul Corina Crina Hotca explica scaderea numarului litigiilor cu profesionistii prin faptul ca foarte multe societati se aflau anul trecut deja in reorganizare si faliment, situatii in care s-au derulat procedurile respective si, drept urmare, multe cauze s-au suspendat in instanta.
Contestatiile la executare au fost in numar de 949 in cursul anului trecut, in conditiile in care actiunile de acest fel erau de peste 2.000 de dosare (mai precis 2.420 de cereri) in anul 2012. Judecatorul Hotca pune aceasta situatie pe seama diminuarii contestatiilor la executare formulate de catre finantele satmarene. Fiscul din Satu Mare a manifestat, multa perioada, perseverenta in formularea actiunilor de acest fel chiar daca instanta satmareana dadea nenumarate solutii definitive de respingere a contestatiilor. Majoritatea contestatiilor la executare viza restituirea taxei de poluare si acordarea de despagubiri detinutilor politici, actiuni care incurcau foarte mult activitatea instantei satmarene. Erau sentinte neexecutate de 2-3 ani si totusi finantele faceau contestatii la executare.
Pe un trend descendent s-au situat si actiunile privind drepturile si obligatiile (drept de proprietate, contracte, etc.) care au fost in numar de 967 in anul 2013. Comparativ cu anul 2012, numarul cazurilor de acest fel s-a diminuat cu 258. Aceasta situatie ar conduce la doua ipozete: stagneaza piata proprietatilor ori posesorii de bunuri nu mai apeleaza la instante si opteaza pentru alternativa cu notarii.
Cat priveste situatia divorturilor solutionate pe calea instantei, la Judecatoria Satu Mare s-au inregistrat cu 17 cazuri mai putin (de la 481 de cazuri in 2012 la 464 de dosare in 2013) fata de anul 2012. Judecatorul Corina Crina Hotca apreciaza ca aceasta scadere este una nesemnificativa in conditiile in care, intre timp, au intrat in vigoare normele privind procedura de divort la notar si la serviciile de stare civila din subordinea primariilor.
In schimb, anul trecut, la Judecatoria Satu Mare a crescut numarul cazurilor solutionate prin acorduri de mediere. Daca in 2012 erau doar 19 cazuri de acest fel, anul trecut s-au rezolvat 30 de dosare pe aceasta cale.