
Avocatul Gheorghita Mateut, aparatorul lui Dan Voiculescu in dosarul ICA, solicita trimiterea dosarului la DNA, pentru refacerea urmaririi penale. UPDATE: Tribunalul Bucuresti a respins cererea
UPDATE. Tribunalul Bucuresti a respins cererea avocatului Gheorghita Mateut privind restituirea dosarului privatizarii Institutului pentru Cercetari Alimentare (ICA) la Directia Nationala Anticoruptie, in vederea refacerii urmaririi penale. De asemenea, instanta a respins si o alta cerere a avocatului de efectuare a unui supliment de expertiza in dosar, iar Ministerul Agriculturii si Agentia Domeniilor Statului (ADS) raman parti civile in acest proces.
La termenul de marti al procesului, avocatul Gheorghita Mateut a solicitat noului judecator desemnat in acest caz, Gratiela Constantin, sa anuleze mai multe decizii luate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul ICA.
Astfel, avocatul a declarat ca dosarul ICA trebuie trimis la DNA, in vederea refacerii urmaririi penale, deoarece procurorii nu au descris in rechizitoriu faptele de care este acuzat Dan Voiculescu.
De asemenea, el a cerut si anularea expertizei financiare incuviintate de judecatorii de la ICCJ in februarie 2012, sustinand ca in mod eronat au fost evaluate activele ICA, desi in mod normal trebuia sa se faca o evaluare a actiunilor Institutului, la momentul preluarii acestuia in 2003 de catre Grupul Grivco.
Alti avocati au solicitat scoaterea Ministerului Agriculturii si a Agentiei Domeniilor Statului (ADS) din acest proces ca parti civile si introducerea Ministerului Finantelor Publice, iar reprezentantul Ministerului Agriculturii nu s-a opus acestei solicitari.
Dan Voiculescu nu a fost prezent in sala de judecata.
Instanta a ramas in pronuntare pe aceste solicitari, urmatorul termen al procesului fiind stabilit pentru 30 aprilie.
Dan Voiculescu a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC ,,Bioprod” SA Bucuresti.
Procurorii anticoruptie il acuza pe Voiculescu de infractiunile de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.
In acest dosar a mai fost trimis in judecata fostul administrator al SC ,,Benefica” SA Bucuresti (firma din grupul GRIVCO), Jean-Catalin Sandu, pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.