Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Arhivă

Ce se va schimba in meseria de notar

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica modificarea Legii notarilor. Acestia primesc atributii noi, cum ar fi depozitarea si lichidarea, la cererea mostenitorilor, a patrimoniului succesoral sau certificarea tombolelor. Pe de alta parte, pot fi sanctionati cu amenzi pana la 40.000 de lei si trebuie sa-si faca asigurare de raspundere civila.

Modificarile aduse Legii notarilor le aduc acestora o serie de atributii suplimentare, dar si limitari de competente, obligativitatea constituirii unor asigurari de raspundere civila si a unor registre nationale de evidenta a actiunilor lor, precum si inregistrarea fiecarui sediu intr-un registru special al instantelor in circumscriptia in care functioneaza.

Din noile norme nu sunt omise nici sanctiunile disciplinare suplimentare, de la avertisment pana la excluderea din profesie sau amenzi cuprinse intre 5.000 si 40.000 lei. La nivel national functioneaza peste 2.100 de birouri notariale in care-si desfasoara activitatea peste 2.400 de notari.

Potrivit actului normativ supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Justitiei, incepand cu 2014, notarii publici vor fi obligati sa incheie asigurari de raspundere civila, prin Casa de  Asigurari pentru Garantarea Raspunderii Civile a notarilor publici, organizata in cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

"Notarii publici au obligatia sa incheie contractul de asigurare inainte de inceperea activitatii. Limita minima a valorii de asigurare si nivelul primei de asigurare se stabilesc anual, de catre Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici", se arata in proiect.

In ceea ce priveste competentele, acestea sunt suplimentate cu "primirea in depozit a inscrisurilor, documentelor, sumelor de bani, hartiilor de valoare, cecurilor, a altor bunuri gasite cu ocazia inventarului", fata de "primirea in depozit a inscrisurilor si documentelor prezentate de parti", prevazuta in legea aflata in vigoare, precum si de procedura divortului.

Pe de alta parte, la cererea mostenitorilor si legatarilor, notarul public poate proceda la lichidarea patrimoniului succesoral, plata datoriilor inscrise de creditori, instrainarea activului sau partajarea si atribuirea bunurilor, potrivit acordului mostenitorilor, daca in lege nu se prevede astfel. "Procedura de lichidare a patrimoniului succesiunii se stabileste prin regulamentul de punere in aplicare a legii", se precizeaza in proiect.

Obligati sa inregistreze sediul in registrul special tinut de Curtea de Apel

Nici regulile de organizare n-au fost omise in noul proiect de act normativ, acestea stipuland obligativitatea notarului care-si desfasoara activitatea intr-un birou notarial individual de a obtine licenta de functionare si de a inregistra sediul biroului notarial individual in registrul special tinut de Curtea de Apel in a carei raza teritoriala a fost numit, in termen de 3 luni de la emiterea ordinului de numire in functie.

"Pentru inregistrarea sediului biroului notarial individual, notarul public va prezenta ordinul de numire in functie, sigiliul si specimenul de semnatura, precum si licenta de functionare", noteaza initiatorii.

In cazul in care notarul lucreaza intr-un cabinet notarial asociat, acesta este obligat sa isi inregistreze atat ordinul de numire in registrul special tinut de Curtea de Apel in a carei raza se afla localitatea in care a fost numit, cat si ordinul de asociere sau, dupa caz, decizia Colegiului director in registrul special tinut de Curtea de Apel in circumscriptia careia isi are sediul biroul notarial asociat, in termen de 3 luni de la emiterea ordinului de numire, respectiv, de asociere, si sa obtina licenta de functionare. In cazul neindeplinirii acestor obligatii, ministrul Justitiei va dispune incetarea calitatii de notar public.

Registre nationale pentru evidenta persoanelor fizice

La nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici vor functiona mai multe registre, printre care cele de evidenta a succesiunilor (RNES), a liberalitatilor (RNL), a optiunilr succesorale (RNOS), a revocarii procurilor (RNPR), regimurilor matrimoniale (RNNRM), de insolventa a persoanelor fizice (RNI), a cererilor de divort (RNECD) si Registrul national notarial privind capacitatea persoanelor (RNCP), in care se inscriu pentru opozabilitate fata de terti, toate actele de desemnare, numire si revocare a persoanelor care au calitatea de tutore. Uniunea poate infiinta orice alte registre prevazute de lege sau necesare indeplinirii actelor si procedurilor notariale.

Astfel, in Registrul national notarial de evidenta a succesiunilor (RNES) se vor inregistra cauzele succesorale referitoare la cetatenii romani, straini sau apatrizi, cu ultimul domiciliu in strainatate, de pe urma carora au ramas bunuri imobile in Romania; in Registrul national notarial de evidenta a liberalitatilor (RNL) - testamentele, donatiile si revocarile acestora; in Registrul national notarial de evidenta a optiunilor succesorale (RNOS) - toate actele notariale referitoare la acceptarea pura si simpla si renuntarea la succesiune; in Registrul national notarial de evidenta a revocarii procurilor (RNPR) - toate procurile si revocarile acestora, date in scopul incheierii de acte notariale; in Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale (RNNRM) - regimul matrimonial ales. In Registrul national notarial de insolventa a persoanelor fizice (RNI) se vor inregistra, in scop de informare, debitele pentru stabilirea pasivului succesoral, regularizarea datoriilor la lichidarea regimurilor matrimoniale si la donatii; iar in Registrul national notarial de evidenta a cererilor de divort (RNECD) - toate cererile de divort adresate notarilor publici.

Amenzi de pana la 40.000 lei si excluderea din breasla

Sanctiunile disciplinare se vor aplica in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite si cuprinde avertismentul scris, amenda de la 5.000 lei la 40.000 lei, suspendarea pentru cel mult 6 luni si excluderea din profesie, Consiliul de disciplina putand dispune si obligarea notarului public sanctionat sa urmeze, in termen de 3 luni de la ramanerea definitiva a hotararii prin care acesta a fost sanctionat, una dintre formele de pregatire profesionala in cadrul Institutului Notarial Roman.

Certificarea site-urilor si a tombolelor

Pe langa certificarile obisnuite, privind faptul ca o persoana se afla in viata, sau intr-un anumit loc sau ca persoana dintr-o fotografie este aceeasi cu cea care cere certificarea sau ca o persoana somata sau notificata s-a prezentat sau nu la locul cu pricina, notarii vor putea certifica inclusiv rezultatele tombolelor, tragerilor la sorti, concursurilor, loteriilor publicitare organizate de entitati autorizate in conformitate cu acte normative speciale, daca nu sunt date, prin lege, in competenta altor organe.
De asemenea, notarii pot certifica si site-urile, programele informatice sau alte produse, daca nu sunt date, prin lege, in competenta altor organe, precum si alte fapte care nu sunt date in competenta altor organe.


COMENTEAZA

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

office@avocatura.com

Formular de contact

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de AVOCATURA COM S.R.L.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Consultanță juridică online Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright Avocatura.com SRL 2003-2025