
PROVINCIA NU SE TEME S-O SPUNĂ - Andreea Ciortea, consilier Baroul Sălaj: "Cred că toți colegii mei s-au lovit măcar o dată, dacă nu de mai multe ori, de situații în care magistrații să nu respecte statutul de apărător și să fim tratați cu lipsă de respect"
Andreea Ciortea are 34 de ani și este mândră să fie "vocea" colegilor ei avocați în Baroul Sălaj. Întrebată cât de mult o solicită funcția de consilier, tânăra avocată ne-a răspuns că: "Îmi ocupă ceva timp din activitatea de avocat, însă vă spun sincer că o fac cu plăcere și chiar încerc să rezolv problemele cu care se confruntă colegii mei. Sunt destule, credeți-mă!".
Chiar dacă nu (mai) este o noutate faptul că avocații se confruntă - pe lângă dificultățile legate de legislația alambicată și desuetă - cu probleme privind statutul lor profesional, consiliera ardeleancă a ținut să atragă atenția asupra faptului că "una dintre cele mai recente provocări - și sunt convinsă că mulți colegi se confrunță cu ea - este cea dată de faptul că în sălile de judecată sau la Parchete, de exemplu, avocaților nu li se respectă dreptul de apărător".
Avocații clujeni - un model pentru restul breslei
"Cred că toți colegii mei s-au lovit măcar o dată, dacă nu de mai multe ori, de situații în care magistrații să nu respecte statutul de apărător, de avocat și să fim de multe ori tratați cu lipsă de respect în instanțe. Din păcate, în ultimul timp, o parte dintre magistrați - pentru că nu poți să generalizezi - pare să nu conștientizeze că avocații sunt indispensabili actului de justiție. Iar asta este o provocare pentru mine", a susținut Andreea Ciortea pentru Avocatura.com.
Avocata salută inițiativa colegilor de la Cluj, care "și-au propus și au și realizat un Ghid de bune practici cu privire la comunicarea dintre avocat și judecător. Au avut o serie de întâlniri și au reușit elaborarea unui astfel de Ghid. Asta mi-aș dori și eu să pot să fac la nivel local. Nu știu dacă voi reuși, însă cu siguranță voi reuși să-l implementez pe cel elaborat de colegii de la Cluj".
De asemenea, "pentru a întări încrederea în actul de justiție este absolut necesar ca reprezentanții celor două profesii să facă eforturi ca între acestea să existe un dialog tot timpul, un dialog de pe poziție de egalitate. Cred că toate aceste mici neplăceri cu care toți ne confruntăm în sălile de judecată ar putea fi mult mai ușor eliminate dacă am reuși să găsim o modalitate prin care să le discutăm", a conchis tânăra avocată pentru Avocatura.com.