
Avocatul Daniel Niţu, conferenţiar în faţa magistraţilor
Acesta va susÅ£ine o conferinţă în ianuarie, în cadrul Proiectului "Consolidarea capacitatii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative ÅŸi instituÅ£ionale", finanÅ£at prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014. Institutul NaÅ£ional al Magistraturii a anunÅ£at pe site demararea unei noi serii de conferinÅ£e în cadrul Proiectului "Consolidarea capacității sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative ÅŸi instituÅ£ionale" finanÅ£at prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014. ConferinÅ£ele sunt dedicate Noului Cod Penal ÅŸi noului Cod de Procedură Penală, prima dintre ele fiind stabilită în septembrie. Acesteia îi vor urma alte două conferinÅ£e, din 22 – 23 octombrie 2015 ÅŸi 11 - 12 februarie 2016, urmând a fi transmise on-line.
"INM a decis să pună la dispoziÅ£ia magistraÅ£ilor o adresă de e-mail unde aceÅŸtia pot transmite întrebări atât înainte de conferinţă, cât ÅŸi pe parcursul acesteia. Formatorii vor răspunde acestor întrebări în cadrul conferinÅ£ei, în măsura timpului disponibil. Pentru magistraÈ›ii care, din diferite motive, nu vor avea posibilitatea de a vizualiza în direct conferinÅ£ele, acestea vor fi înregistrate video ÅŸi postate pe secÅ£iunea site-ului INM dedicată noilor Coduri", anunţă INM.
Potrivit aceleiaÅŸi surse, la conferinÅ£a programată în octombrie unul dintre formatori este un avocat din Baroul german, avocat dr. Ingo Bott, care va vorbi despre "Pedepsirea penală a persoanelor juridice". Pe de altă parte, printre specialiÅŸtii în Drept care vor susÅ£ine prelegeri în cadrul conferinÅ£ei din ianuarie se numără ÅŸi avocatul clujean Daniel NiÅ£u, lector universitar doctor la Universitatea BabeÅŸ-Bolyai.
De altfel, potrivit datelor de pe site-ul INM, Daniel NiÅ£u nu este la prima experienţă de acest gen. De această dată, conferinÅ£a la care va participa are în prim plan "aspecte de practică neunitară intervenite de la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal ÅŸi Noului Cod de Procedură Penală", intervenÅ£ia avocatului fiind centrată pe "Legea penală mai favorabilă: comparaÈ›ie între amânarea aplicării pedepsei È™i suspendarea executării pedepsei în lumina Noului Cod Penal".
De remarcat că, în cadrul aceleiaÅŸi conferinÅ£e vor participa judecători cunoscuÅ£i în domeniu: dr. Octavia Spineanu-Matei, directorul INM, Livia Doina Stanciu, Raluca MoroÅŸanu, Iuliana Ciolcă, Mihaela Vasiescu ÅŸi Mihai Udroiu.