Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Arhivă

ANALIZĂ - Admitere la INM vs. admitere în avocatură. Unde se intră mai greu?

Examenele destinate absolvenţilor de Drept programate în această toamnă sunt spre sfârşit, bună parte a celor care au reuşit să treacă cu brio de ele fiind cunoscută. Spre exemplu, doar la intrarea în avocatură ar mai putea exista câteva schimbări la punctaj, mai ales în cazul celor care au totalizat 70 de puncte - peste 180 de candidaţi, însă nu au avut note de trecere la toate materiile grilei. Chiar şi în această situaţie, numărul celor admişi va rămâne destul de mic, similar de altfel cu al celor care au reuşit la Institutul Naţional al Magistraturii şi în magistratură.

Toamna îşi va număra în curând bobocii din sălile de judecată. Nu al justiţiabililor, ci al celor care poartă robe de avocaţi sau magistraţi. Anul acesta, rezultatele obţinute la examenul de intrare în magistratură sunt ceva mai încurajatoare faţă de 2014, procentul celor care au fost admişi fiind ceva mai ridicat. Poate şi pentru că grilele nu au mai luat prin suprindere absolvenţii de Drept, 2015 fiind al doilea an în care proba susţinută de candidaţii în avocatură este similară cu cea de verificare a cunoştinţelor juridice organizate la nivelul INM în cadrul celor două concursuri pentru magistraţi.

Cert este că examenul Uniunii Naţionale a Barourilor din România este din ce în ce mai strict, însă nu imposibil de trecut. Dovada este că, cel puţin până acum, procentul celor declaraţi admişi este de peste 14%. Deşi poate părea puţin, numărul viitorilor stagiari spune multe, comparativ cu cei aproximativ 10% de anul trecut. Cu toate acestea, este de subliniat faptul că nu toţi candidaţii respinşi au fost şi slab pregătiţi, dat fiind că unii dintre aceştia au obţinut punctaj de invidiat la proceduri, dar au picat la disciplina organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, spre exemplu.

De altfel, nici cei care au picat din cauza notei mici obţinute la Procedură Civilă nu sunt de blamat, în condiţiile în care întrebările de la această materie au fost considerate cele mai complicate. Iar rezultatele pot fi dovada că nu numai "transpiraţia" contează într-o reuşită, ci şi "inspiraţia". Dacă e să facem o comparaţie între rezultate, la admiterea în magistratură, din cei 893 de candidaţi înscrişi, au trecut 93 de etapa eliminatorie, în timp ce la Institutul Naţional al Magistraturii, unde s-au înscris 3297 absolvenţi de Drept, au rămas după etapa eliminatorie 285.

8,5%, promovabilitatea la INM

În procente, numărul celor declaraţi admişi după etapa eliminatorie a concursului pentru intrarea în magistratură depăşeşte în acest moment cu puţin pragul de 10%, iar la INM sunt peste 8,5%. E drept, în ceea ce priveşte aceste două examene, posturile scoase la concurs au fost din start limitate, în ciuda afluxului de candidaţi. În cazul admiterii la INM, concursul viza ocuparea a 140 de locuri de auditor de justiţie, iar la admiterea în magistratură au fost anunţate vacante 28 de posturi de judecător şi 25 de procuror.

14,62%, promovabilitatea la avocați

Prin comparaţie, în cadrul unui Barou ar fi de preferat să fie admişi cât mai mulţi avocaţi, dat fiind că sistemul este unul care se autofinanţează. Cu toate acestea, în ultimii ani, examenul din ce în ce mai dur a cernut candidaţii până într-acolo încât s-a ajus în situaţia în care să existe Barouri fără niciun stagiar, sau cu un număr infim.

Din cei 3974 de absolvenţi de Drept care au participat la examen, au promovat puţin peste 570, de unde rezultă un procent de promovabilitate la noii avocați este de 14,62%.


Cuvinte cheie: examen absolventi drept, uniunea nationala a barourilor din romania, institutul national al magistraturii, admitere magistratura, candidati admisi, teste grila, barouri, rezultate, stagiari
COMENTEAZA

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

office@avocatura.com

Formular de contact

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de AVOCATURA COM S.R.L.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Consultanță juridică online Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright Avocatura.com SRL 2003-2025