
Avocatul Ștefan Ressler: "Profesia de avocat este copilul vitreg al Revoluției din decembrie `89"
"Avocații tineri nu au practică îndelungată pentru a face astfel de chestiuni, iar un lucru pe care eu nu-l văd cu ochi buni este lipsa unor repere morale și indicatoare privind conduita profesiei de avocat din rândul generațiilor mai înaintate în vârstă. Acest fenomen se manifestă nu doar în profesia de avocat, ci și în alte sfere: politică, sănătate etc. - unde observăm că unele persoane au făcut abuz de funcția deținută și nu au putut reprezenta modele demne de urmat", subliniază avocatul Ștefan Ressler.
Contextual, avocatul sătmărean face o comparație cu plantarea butașilor de viță de vie, în sensul că lângă puieți trebuie să existe un tutore cu ajutorul căruia să crească și să aibă putere. "În paralel cu ce se întâmplă la noi, acest pilon a cam dispărut din societatea românească. Tinerii care vor să încerce să facă ceva serios nu prea au modele și repere solide care să îi determine să spună «Da, așa vrea să fiu, ca acela ori acela».
Cei mai în vârstă ar trebui să fie modele pentru tineri și să inspire respect acelor tineri, nu să spună că se ocupă de nu știu ce activități care tind spre sfera ilicitului penal, iar în caz de greșeală ar trebui să fie primii care îi atenționează și încearcă să îi îndrume pe calea dreaptă", punctează Ștefan Ressler.
Cât privește afirmația că unii tineri avocați ar fi prea incisivi și că în unele situații aceștia ar "sări calul", Ștefan Ressler demontează relatarea și spune că depășirea măsurii în profesia de avocat se poate constata atât în rândul tinerilor, cât și în cel al seniorilor:
"Avocatul, în sala de judecată și în birou, nu se luptă pentru interesele proprii ci pentru cele ale clientului. De multe ori și instanțele de judecată consideră că avocatul se luptă pentru interesul propriu și câteodată îl sancționează pe avocat pentru atitudinea sa... Trebuie să se înțeleagă foarte clar și limpede că avocații vin în fața instanței să reprezinte drepturile și interesele unor persoane. Într-adevăr, depinde de caracterul unei persoane dacă este incisivă, dacă este dură, dacă sare calul. Însă, la un complet de judecată sau la un judecător care insuflă respect și echilibru, nu se pot întâmpla astfel de lucruri.
(Avocatul Ștefan Ressler, Baroul Satu Mare) |
Acum câtva timp am observat, în mod vehement, în sala de judecată, un judecător care ținea cu cealaltă parte și, în mod corect, avocatul a vociferat și a invocat anumite excepții și a recuzat instanța. Până unde merge inamovibilitatea judecătorului? Și el trebuie să se supună unor reguli și, dacă greșește, să fie sancționat disciplinar, situații care se întâmplă însă destul de rar".
În completare, Ștefan Ressler punctează faptul că, din contră, tinerii avocați sunt mai fricoși, nu au încă chibzuința și puterea sufletească să aibă o atitudine puternică precum o manifestă unii colegi seniori.
"În avocatură, respectul nu se câștigă prin tăria vocii și nici prin cine țipă ori înjură mai puternic"
Ștefan Ressler este susținătorul ideii că obligația de a forma noile generații de avocați nu stă doar în puterea avocatului tânăr, ci și în existența unor repere morale, intelectuale și profesionale.
"Eu, de pildă, am învățat cum se face profesia nu atât de mult din rândul colegilor mei ci din rândul celor cu care am participat la consfătuiri și conferințe din străinătate. Acolo am observat care sunt reperele morale și valorile care trebuie să călăuzească această profesie cu totul specială.
Plus că am învățat la facultate, de la profesori de înaltă ținută academică și morală de la Universitatea Babeș-Bolyai, ce înseamnă repere și valori morale, profesori care, prin atitudinea și comportmentul lor, au impus respectul. În avocatură, respectul nu se câștigă prin tăria vocii și nici prin cine țipă ori înjură mai puternic. Argumentele juridice, morale și științifice trebuie să primeze în fața puterea vocii", crede avocatul sătmărean Ștefan Ressler.
Exponentul tinerei generații de avocați adaugă faptul că pregătirea profesională a avocaților este un lucru extrem de bun, însă această pregătire trebuie făcută de cei cu o reputație profesională neștirbită. "Noi nu avem voie să uităm sorgintea cuvântului avocat care vine de la «advocatus», traducerea grecescului «Parakletos» care, în descrierea biblică, venea de la Sfântul Duh ce era numit «advocates» - persoană care să te păzească de rău, de intrarea în ispită.
Acuma, dacă mergem la această sorginte și dacă e să ne gândim, oare menirea profesiei și toți colegii noștri sunt la fel, merg pe această gândire și pe acest sens al cuvântului? În mod clar trebuie stabilit că profesia de avocat are anumiți piloni, cum ar fi respectul față de instanță, respectul clientului față de avocat, secretul profesiei de avocat și toate celelalte aspecte care trebuie să călăuzească relația de zi cu zi dintre avocat și client, avocat și instanță, avocat și alte instituții", spune, apăsat, avocatul sătmărean Ștefan Ressler.
Cât privește perspectivele dezvoltării unei cariere în avocatură, Ștefan Ressler opinează că, din ’90 încoace, nu s-au putut câștiga anumite drepturi pentru profesia de avocat. Din contră, s-au pierdut unele drepturi și competențe pe care le aveau avocații. În aceste condiții, Ștefan Ressler este de părere că "profesia de avocat este copilul vitreg al Revoluției din decembrie ’89 și avocații, pe zi ce trece, sunt goliți de conținut teoretic din activitate".
Concret, avocatul Ștefan Ressler face trimitere la taxele judiciare de timbru ce trebuie să se achite în cazul unor litigii civile sau comerciale, taxe care fac - teoretic și practic - imposibil ca o persoană de rând să ajungă în fața judecătorului. Nu de alta, dar excepția neplății taxei de timbru este o etapă care se judecă și se soluționează anterior oricărei alte discuții. În atare condiții, punctează Ștefan Ressler, majoritatea acțiunilor sunt demersuri judecătorești de o complexitate redusă.