Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Barouri
Avocatul Mihaela Oana Pop își dorește ca avocații să își facă simțită prezența

Avocatul Mihaela Oana Pop, candidat pentru funcția de Decan al Baroului Satu Mare: "Avocatura trebuie reinventată și reconstruită de la bazele sale"

Adunarea Generală Ordinară Electivă a Baroului Satu Mare va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, doi candidați fiind înscriși în cursa pentru funcția de Decan. Este vorba despre avocații Mihaela Oana Pop și Dan Mihai Șuta. Chiar dacă provin din generații diferite, amândoi urmăresc să își pună experiența teoretică și pe cea practică în slujba colegilor din Barou pentru atingerea țelului comun: profesia de avocat să își regăsească locul binemeritat în sistemul judiciar românesc.

Mihaela Oana Pop și-a început cariera de avocat în anul 2004 și este doctor în Drept - mai exact în științe penale - cu teză de doctorat intitulată "Cooperarea judiciară internațională directă în materie penală". De asemenea, este posesoarea diplomei de master în științe juridice și se remarcă printr-o activitate susținută în domeniul cercetării științifice specifice studiilor de doctorat, finalizată prin publicarea mai multor lucrări în reviste de specialitate naționale, precum și prin participări la conferințe naționale și internaționale.  
  
Avocatul Mihaela Oana Pop susține că s-a decis să candideze pentru postul de Decan al Baroului Satu Mare în urma unor reacții nu tocmai favorabile breslei din care face parte, la protestul pe care avocații sătmăreni l-au organizat în toamna anului trecut pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la perpetuarea avocaturii clandestine. Mihaela Oana Pop a constatat cu regret că, pe forumurile presei online, avocații erau percepuți oricum, numai bine nu. 

"Este momentul să ne facem simțită prezența!"

"M-am întristat și mi-am dat seama că cei pentru care noi, avocații, am ales să facem parte din acest sistem nu știu, nu înțeleg și nu percep în mod real importanța muncii pe care o desfășurăm în fiecare zi, în primul rând pentru a-i ajuta pe ei! Noi nu suntem așa! Simt și văd că această profesie nu mai este ceea ce se crede că a fost, de altfel nici nu mai poate fi ca înainte. Cu toții cunoaștem felul în care legislația s-a modificat din anul 2011 încoace, și mă refer acum doar la Dreptul material (civil și penal) și la cel procedural. Astfel că, din punctul meu de vedere, este momentul să ne facem simțită prezența, să subliniem că avocatul este cea mai importantă verigă din întregul sistem de justiție", a declarat avocatul Mihaela Oana Pop în prezentarea candidaturii sale la funcția de Decan al Baroului Satu Mare.

Pentru a schimba optica privind imaginea avocaților, Mihaela Oana Pop propune, în primul rând, informarea justițiabililor despre profesia de avocat prin intermediul unor campanii de presă, prin articole periodice, emisiuni televizate, întâlniri și conferințe cu instituțiile publice. Candidatul la funcția de Decan al Baroului Satu Mare consideră că astfel se va putea schimba modul de percepere a avocaților la nivelul și valoarea muncii pe care o depun aceștia. Apoi, Mihaela Oana Pop mizează pe unitatea și implicarea colegilor săi în atingerea scopurilor comune ale breslei avocaților din județul Satu Mare, în ideea ca interesul fiecăruia dintre membrii Baroului Satu Mare să fie apărat cu profesionalism, cu bună credință și dincolo de orice orgoliu și ambiție personală.  
  
Cât privește relațiile cu instituțiile publice, avocatul Mihaela Oana Pop susține că acestea trebuie îmbunătățite cu răbdare, tact și comunicare transparentă. În acest sens, avocatul - candidat propune un protocol de colaborare pentru stabilirea unui cadru general de activitate, document care să includă un program orar adecvat pentru avocați, prioritatea în situații speciale, celeritatea în comunicarea unor informații ori înscrisuri, crearea unui spațiu adecvat care să le asigure avocaților desfășurarea în condiții normale a activității în Palatul Justiției Satu Mare. Totodată, Pop opinează că este oportun ca, periodic sau ori de câte ori este nevoie, să se organizeze întâlniri între conducerea Baroului Satu Mare și reprezentanții de frunte ai instituțiilor publice pentru a discuta problemele curente și pentru a exprima viziunea fiecăruia cu privire la aplicarea noutăților legislative. 

 Simt și văd că această profesie nu mai este ceea ce se crede că a fost, de altfel nici nu mai poate fi ca înainte. Cu toții cunoaștem felul în care legislația s-a modificat din anul 2011 încoace, și mă refer acum doar la Dreptul material (civil și penal) și la cel procedural.

(Avocatul Mihaela Oana Pop, candidat la funcția de Decan al Baroului Satu Mare)

Stabilirea onorariilor, pe lista planului de conducere
  
Candidatul pentru postul de Decan al Baroului Satu Mare are în vedere și latura financiară a profesiei de avocat, sens în care propune ca, cel puțin la nivel local, să se elaboreze un ghid de stabilire a onorariilor pe categorii de cauze, acolo unde este posibil. În acest mod, opinează Mihaela Oana Pop, se vor diminua simțitor și situațiile jenante în care onorariile avocaților se reduc la sume derizorii și, dincolo de acest aspect, se va înțelege faptul că nu avocatul este sancționat prin acest lucru ci, justițiabilul este privat de dreptul său de a-și recupera cheltuielile pe care - de multe ori - este nevoit să le facă pentru că nu există ori nu i se oferă o altă cale pentru a-și rezolva problemele.

În acest context, Pop subliniază faptul că, dacă se dorește ca efectul să fie maxim, dispozițiile procedurale prin care este permisă aprecierea muncii avocatului în cauze, fără a se stabili niște minime criterii în acest sens, trebuie revizuite fie prin contestarea sub aspectul constituționalității lor, fie prin stabilirea unor criterii concrete de reducere a onorariilor.

Totodată, Mihaela Oana Pop susține necesitatea evidențierii, măcar aproximativă, a costurilor pe care avocații le au în legătură cu profesia și cu fiecare cauză în parte, precum și procentul scăzut al cheltuielilor ce pot fi decontate. 
  
În altă ordine de idei, candidatul Mihaela Oana Pop pentru funcția de Decan al Baroului Satu Mare reiterează faptul că accesul la justiție este îngrădit indirect momentan prin taxele stabilite de legiuitor pentru promovarea acțiunilor. Avocatului i se pare absurd ca, de multe ori, sumele datorate cu titlu de taxe de timbre să fie disproporționat mai mari decât onorariile avocaților.

Nu în ultimul rând, Mihaela Oana Pop vorbește depre limitarea obiectului de activitate și a competențelor profesionale ale avocaților, care au fost reduse periodic și s-a ajuns în situația în care munca avocaților este, practic, restrânsă foarte mult. În acest sens, Mihaela Oana Pop crede că este necesar, în primul rând, să se pună în discuția celorlalte barouri și a U.N.B.R. o modificare legislativă prin care să se lărgească aria de activitate a profesiei de avocat, având în vedere și reglementările europene, nevoile justițiabililor și cele ale profesiei. 

Ca o concluzie, avocatul Mihaela Oana Pop este convins că avocatura trebuie reinventată și reconstruită de la bazele sale. În acest context, avocatul sătmărean speră că sistemul de valori se va reașeza și profesia de avocat își va regăsi locul binemeritat.


Cuvinte cheie: baroul satu mare, alegeri, functia de decan, plan de conducere, avocati, reinventarea avocaturii, schimbarea perceptiei, stabilirea onorariilor, avocat Suta Dan-Mihai
COMENTEAZA

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

office@avocatura.com

Formular de contact

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de AVOCATURA COM S.R.L.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Consultanță juridică online Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright Avocatura.com SRL 2003-2025