
Tema Lunii februarie: Moderaţia. Mihaela Dobre: "Avocaţii au o atitudine moderată în faţa instanţei, dar sunt şi excepţii în care avocatura este practicată fără respectarea acestui principiu"
"Din punctul meu de vedere, practicarea avocaturii, cu respectarea principiului moderaţiei, ar reprezenta un avantaj atât pentru un avocat pledant, care şi-ar expune poziţia în faţa instanţei, cât şi pentru un avocat care ar livra consultanţă faţă de clientul său. Moderaţia presupune rigorism în ceea ce priveşte expunerea cazului şi a considerentelor pentru care clientul avocatului respectiv ar trebui să câştige, presupune chibzuială, cumpătare, astfel încât aceste aspecte nu pot constitui decât atribute ale unui avocat care-şi practică profesia cu responsabilitate.
De asemenea, respectarea principiului moderaţiei majorează şansele de câştig al avocatului atunci când face apel la aplicarea acestui principiu, astfel încât cazul său în instanţă va avea mai multe şanse de câştig decât cele ale adversarului său.
În opinia mea, avocaţii au o atitudine moderată în faţa instanţei şi, practic, sunt excepţii, situaţiile în care avocatura este practicată fără respectarea acestui principiu.
(Mihaela Dobre, avocat, Baroul București ) |
Este posibil să-şi mai piardă şi răbdarea, însă oricum, această atitudine, exact cum am spus, se întâlneşte într-un caz excepţional. În instanţă, probabil că vor fi şi momente în care avocaţii au motivele lor să-şi mai «iasă din pepeni».
M-am gândit că moderaţia ar putea fi prost înţeleasă, dar prin moderaţie, practic avocatul, face dovada cunoaşterii riguroase a normelor legale, a mecanismelor dreptului, a cunoaşterii speţei etc., astfel încât, a fi moderat nu înseamnă nici pe departe a fi retras sau a se confunda cu ezitarea.", a declarat avocatul Mihaela Dobre pentru Avocatura.com.
Avocatul a mai adăugat că "moderat nu înseamnă să fii acid, să ai o atitudine recalcitrantă, ci să fii cumpătat şi să fii înţelept în practicarea acestei profesii."
"Un sfat pentru colegii mai tineri? Sfatul meu este să respecte acest principiu pentru că nu poate să le aducă decât un avantaj, atât în faţa adversarului cât şi în faţa clientului, deoarece cu cât reuşesc să-şi expună părerea cât mai inteligibil şi cu cât mai multă răbdare, sub influenţa informaţiilor pe care le au, cu atât mai mult şansele de a face o faptă bună şi de a câştiga un proces vor creşte. Nu depinde totul doar de avocat. Cunoștințele aprofundate, experiența acumulată și un parteneriat bun cu clientul sunt premisele atingerii obiectivelor propuse", a conchis avocatul Mihaela Dobre.