Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Interviuri
Vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, este de părere că o perioadă mai lungă de stagiu l-ar ajuta pe viitorul magistrat să fie mai bun, mai responsabil şi integru

EXCLUSIV - Vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor: "Pe viitor, s-ar putea face doar un an de teorie la INM, și doi ani de stagiu"

Formarea inițială a magistraților ar trebui concentrată pe practică. Aceasta este propunerea noului vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul maramureșean Bogdan Gabor, pentru ca sistemul de formare a magistraților să fie mai bun și viitorii judecători și procurori să fie mai bine pregătiți.

În proiectul de management al procurorului Bogdan Gabor, noul vicepreședinte al Consilului Superior al Magistraturii, pregătirea magistraților și cariera acestora ocupă un loc aparte. În viziunea lui Bogdan Gabor, se impune o schimbare de optică și viziune asupra pregătirii profesionale inițiale a magistraților. Totodată, vicepreședintele Bogdan Gabor vorbește într-un interviu pentru Avocatura.com despre necesitatea adoptării unei noi modalități de numire a procurorilor șefi și de mărire a mandatului acestora la 4 ani.

 

Avocatura.com: În proiectul de management pe care l-ați prezentat pentru alegerea președintelui și a vicepreședintelui CSM se face referire și la cariera magistraţilor. Concret, ce aveți de gând să întreprindeți pe această linie?

Bogdan Gabor: În acest moment, cariera magistraților este gestionată, în exclusivitate, de către Consiliul Superior al Magistraturii. Și, este bine și este firesc să se întâmple așa. Ceea ce ne-am propus și ne propunem în continuare este de a îmbunătăți modalitatea de promovare în funcții de execuție și de numire în funcții de conducere a magistraților. Dacă până în anii 2011 - 2012, sistemul judiciar s-a confruntat cu o gravă lipsă de magistrați la toate nivelurile ierarhice, în ultimii ani această vulnerabilitate a fost remediată. Acum trebuie să stabilizăm fluctuația de personal. Acest obiectiv se poate atinge prin îmbunătățirea sistemului de promovare a magistraților în funcții de execuție și conducere. La nivelul Consiliului Superior al Magistraturii se lucrează la un asemenea proiect.

Avocatura.com: Propuneți schimbări și la nivelul sistemului de formare inițială profesională a magistraților. În ce constă planul dumneavostră?

Gabor: Împreună cu Institutul Național al Magstraturii, care se află în directa noastră coordonare, am început în cursul anului 2013, și sperăm să continuăm și în acest an, să îmbunătățim modalitatea de formare inițială a magistraților, respectiv la INM, în sensul de a se accentua latura practică a acestei pregătiri, respectiv mai multă practică la instanțe și la parchete, a auditorilor de justiție. Există și o discuție în acest moment în Consiliu, în sensul că ar trebui să se renunțe la perioada de doi ani de formare inițială, să se reducă această formare inițială la un an, iar perioada de stagiu să fie mărită la doi ani.

Avocatura.com: Această idee ar putea oferi o mai bună pregătire a viitorilor magistrați?

 Ar trebui să se renunțe la perioada de doi ani de formare inițială, să se reducă această formare inițială la un an, iar perioada de stagiu să fie mărită la doi ani. [...] În acest moment, cei care intră la INM sunt niște oameni extrem de bine pregătiți din punct de vedere teoretic. Continuarea pregătirii teoretice timp de încă doi ani ar fi superfluă.

(Bogdan Gabor, vicepreședinte CSM, pentru Avocatura.com)

Gabor: Probabil că da. S-ar aduna mai multă experiență. În acest moment, intrarea la INM se face printr-un examen foarte greu. Cei care reușesc să treacă examenul de intrare în magistratură sunt niște oameni extrem de bine pregătiți din punct de vedere teoretic. Continuarea pregătirii teoretice timp de încă doi ani ar fi superfluă. Din acest motiv, ne gândim că acești viitori colegi ai noștri care intră la INM și care sunt bine pregătiți teoretic trebuie să înceapă să vadă mai exact și mai concret ce înseamnă să fii magistrat. Ei bine, acest lucru se poate face doar lucrând efectiv. O perioadă de stagiu mai lungă l-ar ajuta pe viitorul magistrat să fie mai bun, mai responsabil și integru. În perioada de stagiatură îți desfășori activitatea efectiv sub supravegherea unui alt procuror sau judecător. Ei bine, colegul judecător și procuror care te supraveghează nu te lasă să greșești. Din acest motiv, cred că ar fi în avantajul sistemului și în avantajul viitorului magistrat să fie mărită perioada de stagiu.

Avocatura.com: S-ar putea aplica acest sistem de formare inițială a magistraților chiar de anul acesta?

Gabor: De anul acesta, sigur nu. Probabil, în viitor.  


Cuvinte cheie: institutul national al magistraturii, formare initiala a magistratilor, cariera, functii de conducere, practica, perioada de stagiu
COMENTEAZA

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

office@avocatura.com

Formular de contact

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de AVOCATURA COM S.R.L.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Consultanță juridică online Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright Avocatura.com SRL 2003-2025