Efecte contract

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
croc

Efecte contract

Post by croc » 18 Jan 2005, 09:12

Un contract isi produce efectele de la data semnarii sale, daca partile nu prevad altfel?

Daca asa este, care este temeiul?

Justitia

Post by Justitia » 18 Jan 2005, 09:36

Principiul libertatii contractuale

croc

Post by croc » 18 Jan 2005, 09:45

?????

mary2004

Post by mary2004 » 18 Jan 2005, 09:48

Plus ca e o chestie de interpretare a contractelor subintelegandu-se ca partile s-au inteles astfel. Art.981- Clauzele obisnuite intr-un contract se subinteleg daca partile nu au prevazut expres.

croc

Post by croc » 18 Jan 2005, 10:00

pai asta vroiam sa intreb;

regula (clauza obisnuita) este ca respectivul contract isi produce efectele de la data semnarii??

Justitia

Post by Justitia » 18 Jan 2005, 10:19

in lipsa stipularii unui termen este o obligatie asumata pur si simplu
obligatia se naste din momentul stipularii in contract

pentru ca un contract sa nu produca efecte din momentul semnarii, trebuie sa se prevada niste modalitati: termen, conditie

daca doresti un text din codul civil, voi reveni

croc

Post by croc » 18 Jan 2005, 10:30

da, am inteles!

nu doresc text!

multumesc! :)

anic

Post by anic » 07 Feb 2005, 21:25

temeiul pentru contractul de vanzare-cumparare este art. 1295 c. civ. , precum si art. 969 c civ.. Un contract produce efecte de la data realizarii acordului de vointa cu conditia ca acel contract sa nu fie afectat de un termen , conditie sau o sarcina. Discutia este destul de ampla, deoarece depinde de natura contractului.

rcs

Post by rcs » 23 Feb 2005, 19:41

Am si eu o intrebare: la un antecontract de vanzare-cumparare s-a introdus o suma cu titlul de arvuna, arvuna care s-a si platit. Respectivul antecontract a fost semnat de proprietarul imobilului iar pt semnare a fost trimis pe fax dar cumparatorul nu a semnat inca contractul. Poate pierde arvuna cumparatorul si sa se dispuna eliberarea imobilului de catre acesta, pe motiv ca nu a platit si restul de bani din antecontract ??? Va multumesc !!

myado

Post by myado » 23 Feb 2005, 19:44

daca dai 10% din valoarea contractului iti spun eu :lol:

rcs

Post by rcs » 23 Feb 2005, 19:55

Hm...interesant raspuns !!! Intrebarea este daca stii sau nu raspunsul si la urma vedem cum facem si cu banii !!! 8)

myado

Post by myado » 23 Feb 2005, 20:00

rcs wrote:Hm...interesant raspuns !!! Intrebarea este daca stii sau nu raspunsul si la urma vedem cum facem si cu banii !!! 8)
eu raspunsul il stiu asa ca...banii
nu stiu care este pozitia ta in contractul asta ca sa stiu si daca iti va conveni raspunsul...
:-P

rcs

Post by rcs » 23 Feb 2005, 20:08

Interesant forum...informatie contra bani !! :aplauze: Cum doresti: daca vrei iti multumesc de raspuns daca nu iti multumesc pt ambilitatea de care ai dat dovada !!

croc

Post by croc » 24 Feb 2005, 11:11

eu nu am inteles prea bine intrebarea;
am inteles ca s-a platit arvuna de catre cumparator inainte de a semna contractul (care este semnat de catre vanzator);
am mai inteles si ca acest cumparator locuieste deja in imobilul care uremeaza afi cumparat, conform antecontractului;
apoi intrebi daca vanzatorul poate obtine desfiintarea antecontractului, cu consecinta pierderii arvunii de catre cumparator si, evident, cu obligatia acestuia de a elibera imobilul;

da, vanzatorul poate obtine toate acestea, insa numai daca termenul stabilit de parti in antecontract pentru incheierea contractului si plata pretului a fost depasit in mod culpabil de catre cumparator;
acesta este un raspuns general, bazat pe ceea ce am inteles si dedus din postarea ta;
este posibil ca antecontractul sa contina clauze raportat la care raspunsul meu este incorect;
eventual, sa revii cu mai multe date!

EllaB

Post by EllaB » 24 Feb 2005, 12:23

Atata vreme cat antecontractul nu este semnat si de catre cumparator, nu este valabil, el constituind doar o oferta neacceptata inca.
el va fi perfectat in momentul semnarii sale.
Deocamdata cred ca nici nu se pune problema caluzei cuprinzand termenul de incheiere al contractului final de vanzare-cumparare.
Daca tu esti vanzatorul, explica-mi si mie ce masuri de siguranta ti-ai luat cu privire la cheltuielile imobilului. Cine le va plati pentru perioada in care cumparatorul locuieste efectiv in imobil, dar fara nici un titlu? Deoarece tu esti inca proprietar, iar aceste cheltuieli cad deocamdata in sarcina ta?
Daca tu esti umparatorul, ignora aceasta intrebare.

Post Reply