Efecte contract
Efecte contract
Un contract isi produce efectele de la data semnarii sale, daca partile nu prevad altfel?
Daca asa este, care este temeiul?
Daca asa este, care este temeiul?
temeiul pentru contractul de vanzare-cumparare este art. 1295 c. civ. , precum si art. 969 c civ.. Un contract produce efecte de la data realizarii acordului de vointa cu conditia ca acel contract sa nu fie afectat de un termen , conditie sau o sarcina. Discutia este destul de ampla, deoarece depinde de natura contractului.
Am si eu o intrebare: la un antecontract de vanzare-cumparare s-a introdus o suma cu titlul de arvuna, arvuna care s-a si platit. Respectivul antecontract a fost semnat de proprietarul imobilului iar pt semnare a fost trimis pe fax dar cumparatorul nu a semnat inca contractul. Poate pierde arvuna cumparatorul si sa se dispuna eliberarea imobilului de catre acesta, pe motiv ca nu a platit si restul de bani din antecontract ??? Va multumesc !!
eu nu am inteles prea bine intrebarea;
am inteles ca s-a platit arvuna de catre cumparator inainte de a semna contractul (care este semnat de catre vanzator);
am mai inteles si ca acest cumparator locuieste deja in imobilul care uremeaza afi cumparat, conform antecontractului;
apoi intrebi daca vanzatorul poate obtine desfiintarea antecontractului, cu consecinta pierderii arvunii de catre cumparator si, evident, cu obligatia acestuia de a elibera imobilul;
da, vanzatorul poate obtine toate acestea, insa numai daca termenul stabilit de parti in antecontract pentru incheierea contractului si plata pretului a fost depasit in mod culpabil de catre cumparator;
acesta este un raspuns general, bazat pe ceea ce am inteles si dedus din postarea ta;
este posibil ca antecontractul sa contina clauze raportat la care raspunsul meu este incorect;
eventual, sa revii cu mai multe date!
am inteles ca s-a platit arvuna de catre cumparator inainte de a semna contractul (care este semnat de catre vanzator);
am mai inteles si ca acest cumparator locuieste deja in imobilul care uremeaza afi cumparat, conform antecontractului;
apoi intrebi daca vanzatorul poate obtine desfiintarea antecontractului, cu consecinta pierderii arvunii de catre cumparator si, evident, cu obligatia acestuia de a elibera imobilul;
da, vanzatorul poate obtine toate acestea, insa numai daca termenul stabilit de parti in antecontract pentru incheierea contractului si plata pretului a fost depasit in mod culpabil de catre cumparator;
acesta este un raspuns general, bazat pe ceea ce am inteles si dedus din postarea ta;
este posibil ca antecontractul sa contina clauze raportat la care raspunsul meu este incorect;
eventual, sa revii cu mai multe date!
Atata vreme cat antecontractul nu este semnat si de catre cumparator, nu este valabil, el constituind doar o oferta neacceptata inca.
el va fi perfectat in momentul semnarii sale.
Deocamdata cred ca nici nu se pune problema caluzei cuprinzand termenul de incheiere al contractului final de vanzare-cumparare.
Daca tu esti vanzatorul, explica-mi si mie ce masuri de siguranta ti-ai luat cu privire la cheltuielile imobilului. Cine le va plati pentru perioada in care cumparatorul locuieste efectiv in imobil, dar fara nici un titlu? Deoarece tu esti inca proprietar, iar aceste cheltuieli cad deocamdata in sarcina ta?
Daca tu esti umparatorul, ignora aceasta intrebare.
el va fi perfectat in momentul semnarii sale.
Deocamdata cred ca nici nu se pune problema caluzei cuprinzand termenul de incheiere al contractului final de vanzare-cumparare.
Daca tu esti vanzatorul, explica-mi si mie ce masuri de siguranta ti-ai luat cu privire la cheltuielile imobilului. Cine le va plati pentru perioada in care cumparatorul locuieste efectiv in imobil, dar fara nici un titlu? Deoarece tu esti inca proprietar, iar aceste cheltuieli cad deocamdata in sarcina ta?
Daca tu esti umparatorul, ignora aceasta intrebare.