un sfat: actiune posesorie

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
rogue

Post by rogue » 15 Nov 2004, 23:13

ELIS wrote:Am gasit intr-o revista Dreptul nr. 4/2002, la pagina 75, un articol scris de Ion Lula, intitulat "Opinii privitoare la posibilitatea exercitarii actiunii in revendicare de catre un singur coproprietar".
In acest articol se arata ca exista o opinie minoritara, preluata din dreptul francez, potrivit careia actiunea in revendicare nu face parte din categoria actelor de dispozitie ci din categoria actelor de conservare.
elis, opinia "minoritara" ii apartine lui Dan Chirica, profesor de contracte spec. si succ. la Cluj.
pun in ghilimele minoritara, deoarece nu e chiar asa de minoritara..
o problema e totusi: instantele dupa stirea mea nu o agreeaza..
si rau fac, deoarece e evident ca a cere un lucru care iti apartine tie si altora nu are cu ce sa afecteze soarta celorlalti coproprietari, prin ipoteza pasivi..

reusita actiunii in revendicare introdusa de un singur coproprietar, reusind, nu va atrage constituirea unui drept de proprietate exclusiva celui care a promovat-o (cum probabil se tem instantele noastre si autorii din Bucuresti) ci pur si simplu va anihila pretentiile "uzurpatorului"...

cu alte cuvinte va CONSERVA ceva, nu va duce la DISPARITIA sau TRANSMITEREA, etc a dreptului de proprietate...

mergand pe linia asta de gandire, e, cred eu, evident, ca practica instantelor noastre ar face bine sa se schimbe...

si macar pentru banalul motiv ca studentii de la drept sa nu confunde actele de dispozitie cu cele de conservare


ps vezi elis ca ti-am raspuns pe larg:))?

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 15 Nov 2004, 23:17

cata dreptate .....
prezentata atat de ostentativ :lol:

LA

Post by LA » 15 Nov 2004, 23:26

si daca acel singur coproprietar care intenteza actiunea nu isi angajeaza un avocat competent si in final instanta ar ajunge la solutia respingerii cererii ca nefondata?
ipoteza luata in calcul e aceea in care dreptul de proprietate chiar apartine coproprietarilor, dar cel care introduce singur actiunea nu manageriaza bine procesul astfel incat ar risca sa i se respinga actiunea....

rogue

Post by rogue » 15 Nov 2004, 23:30

LA wrote:si daca acel singur coproprietar care intenteza actiunea nu isi angajeaza un avocat competent si in final instanta ar ajunge la solutia respingerii cererii ca nefondata?
ipoteza luata in calcul e aceea in care dreptul de proprietate chiar apartine coproprietarilor, dar cel care introduce singur actiunea nu manageriaza bine procesul astfel incat ar risca sa i se respinga actiunea....
critica ta, la o prima privire pare a fi buna...
la o analiza mai atenta se poate insa observa ca ipoteza ta are un "daca" prea mult...

cu alte cuvinte si coproprietarii si-ar putea lua un avocat la fel de incompetent...
adica alegerea avocatului, desi importanta nu ar trebui sa fie decisiva in calificarea actiunii in revendicare ca act de cons sau de disp
asa ca nu prea m-ai convins...

LA

Post by LA » 15 Nov 2004, 23:42

in cazul in care toti coproprietarii ar face aceasta alegere ne-am gasi in fata unei unanimitati, iar eventuala pierdere a dreptului de proprietate s-ar datora tuturor si nu culpei unuia dintre ei.

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 16 Nov 2004, 00:05

fiind un act de conservare facut de un singur comestenitor, celilalti sunt evident inactivi si din cate am inteles din situatia prezentata si neinteresati de soarta procesului.
deci nu vad unde este problema .

elis

Post by elis » 16 Nov 2004, 08:00

rogue wrote:ps vezi elis ca ti-am raspuns pe larg:))?
Trebuie sa recunosc ca am fost impresionata de efortul pe care l-ai facut :lol:


Revenind la lucruri serioase, iarasi sunt nevoita sa recunosc :( ca initial ideea ta mi s-a parut o aberatie juridica, dar m-am mai gandit putin si am inteles ca toti suntem marcati de cursurile de pe care am invatat pentru examene, asa ca poate a venit timpul sa fim mai deschisi si fata de alte idei.
In privinta actiunilor introduse in baza Legii nr. 10/2001 am gasit in practica judiciara a ICCJ teoria potrivit careia nu este necesar sa se respecte principiul unanimitatii (in acest domeniu).

marriadellia

Post by marriadellia » 16 Nov 2004, 09:00

Recunosc: m-ati dat gata! 8O , dar pentru ca vad ca va preocupa acest subiect mai vin cu o intrebare:
- pot sa-i chem in instanta in cadrul actiunii de revendicare si pe ceilalti comostenitori, in felul acesta ar fi obligati prin citatii sa se prezinte la proces... e o idee buna sau nu prea? :wink:

croc

Post by croc » 16 Nov 2004, 09:55

sub ce forma te gandesti sa-i chemi?
citatiile i-ar aduce, evident, dar cum convingi instanta sa-i citeze?

pt. mihai - merge greu procedura civila, nu-i asa? dan proc. penala cum merge, ca eu nu am ajuns inca la ea? :(

marriadellia

Post by marriadellia » 16 Nov 2004, 10:14

Croc, ideea am inteles ca ar fi buna, dar intrebarea ta mi-a taiat tot elanul. Stie cineva sa-i raspunda lui Croc?

norocel

Post by norocel » 16 Nov 2004, 10:48

marriadellia wrote: - pot sa-i chem in instanta in cadrul actiunii de revendicare si pe ceilalti comostenitori, in felul acesta ar fi obligati prin citatii sa se prezinte la proces... e o idee buna sau nu prea? :wink:

In ce calitate te-ai gandit sa-i chemi ?

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 16 Nov 2004, 11:10

pt. croc :
peste aia penala am mai trecut si mai stiu cate ceva din facultate oricum cel putin ca materie mi se pare mai putina decat cea civila.
La noi examenul de pr. civila in facultate a fost o gluma proata de aia merge asa de greu :lol: . Am dat optionale mai grele.
:lol:

croc

Post by croc » 16 Nov 2004, 11:18

noi ne dam cu parerea, prin tratate de asemenea, insa important este pana la urma ce solutie va pronunta instanta; deocamdata, cel putin in Bucuresti, ti se va respinge actiunea daca nu o introduc toti comostenitorii;
daca de abia acum a inceput sa se discute despre o posibila calificare a actiunii ca fiind de conservare, pana cand se va orienta si practica mai va;
eu zic asa:
1. daca vrei sa actionezi cumva, convinge-i si pe ceilalti (nu-i pune la nici o cheltuiala, plateste tu tot si sa-ti dea procuri, ca sa nu fie nevoiti sa faca nici un efort - mergi asadar pe intrebarea ce pierdeti, daca ma lasati sa ma ocup?);
2. daca sunt alte motive pentru care nu vrei sa-i cooptezi, incearca cu un partaj, eventual.
3. daca ai bani si timp (se timbreaza la valoare din cate stiu si va dura), fa un experiment si incearca cu motivarea ca este o actiune in conservare;

norocel

Post by norocel » 16 Nov 2004, 11:46

Sa presupunem ca instanta accepta (prin absurd) ca actiunea in revendicare este act de conservare si nu de dispozitie, ramane de clarificat pe ce se bazeaza marriadellia cand spune ca este proprietar, pentru ca nu cred ca daca ne punem de acord cu privire la transformarea actiunii in revendicare din act de dispozitie in act de conservare am rezolvat si problema probatiunii.
Eu am inteles ca imobilul a trecut in proprietatea statului asa ca acesta are titlu de proprietate.
Titlul subiectului este :sfat actiune posesorie.

marriadellia

Post by marriadellia » 16 Nov 2004, 11:49

Croc, voi incerca sa obtin procura de la ei si bineinteles te voi cita: "ce pierdeti daca ma lasati sa ma ocup", oricum sunt inca optimista.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 4 guests