elis, opinia "minoritara" ii apartine lui Dan Chirica, profesor de contracte spec. si succ. la Cluj.ELIS wrote:Am gasit intr-o revista Dreptul nr. 4/2002, la pagina 75, un articol scris de Ion Lula, intitulat "Opinii privitoare la posibilitatea exercitarii actiunii in revendicare de catre un singur coproprietar".
In acest articol se arata ca exista o opinie minoritara, preluata din dreptul francez, potrivit careia actiunea in revendicare nu face parte din categoria actelor de dispozitie ci din categoria actelor de conservare.
pun in ghilimele minoritara, deoarece nu e chiar asa de minoritara..
o problema e totusi: instantele dupa stirea mea nu o agreeaza..
si rau fac, deoarece e evident ca a cere un lucru care iti apartine tie si altora nu are cu ce sa afecteze soarta celorlalti coproprietari, prin ipoteza pasivi..
reusita actiunii in revendicare introdusa de un singur coproprietar, reusind, nu va atrage constituirea unui drept de proprietate exclusiva celui care a promovat-o (cum probabil se tem instantele noastre si autorii din Bucuresti) ci pur si simplu va anihila pretentiile "uzurpatorului"...
cu alte cuvinte va CONSERVA ceva, nu va duce la DISPARITIA sau TRANSMITEREA, etc a dreptului de proprietate...
mergand pe linia asta de gandire, e, cred eu, evident, ca practica instantelor noastre ar face bine sa se schimbe...
si macar pentru banalul motiv ca studentii de la drept sa nu confunde actele de dispozitie cu cele de conservare
ps vezi elis ca ti-am raspuns pe larg:))?