Acum vreo doua-trei luni, incepuse o campanie mai pe toate posturile de TV despre ce zic oamenii din Rosia Montana ca ce bine ca vine firma asta sa scoata aurul din pamant si sa curga laptele si mierea... sa-i mute si sa le darame casele, bisericile, tintirimul, si tot ce-o mai fi pe-acolo...
Campania a fost, in opinia mea, la fel de falsa ca un sat de mucava pe un platou de filmare si n-a facut altceva decat sa ma dezguste prin ipocrizia sa.
Pe urma am stat si m-am gandit.
Pana la urma si la urma, cineva tot o sa sape dupa el sa-l scoata la iveala.
Cum n-o sa-l iau eu, mi-e perfect oblic cine o sa-l ia.
Ca o sa fie statul sau firma vreunui amic de-al statului, care da comision, ca o sa fie o multinationala sau un off-shire, aurul ala tot va pleca candva.
Si mie nu-mi iese nimic la faza asta.

Atunci de ce mi-ar pasa?
De-o gaura in pamant sapata de romani? Vax. Facem noi alta mai mare.
De-un tintirim? In tot pamantul tarii ne sunt ingropati mortii... de ce-ar fi cimitirele astea mai speciale?
De-o biserica? Las ca-i batem pe turci la mondialul viitor si pune razboinicul luminii de-o biserica noua.

De ce fac oamenii astia atata capat de tara de-o mina de aur?
Asa ca am dat un click pe-un link primit prin mail si-am cetit si eu ce scrie acolo. In diagonala la inceput, recunosc.
Din ciclul "tradare, tradare, dar sa stim si noi", va invit si pe voi sa aruncati o privire.
Lectura e cel putin instructiva si, bonus, are si aspecte juridice. Intesante, ca mod de analizare a desfasurarii proiectelor pe termen lung si a consecintelor legale si financiare ce pot aparea.
Pentru cel ce se plictiseste, e un buton rosu, cu x, in coltul din dreapta sus al paginii.

Si pe urma va invit, pe voi, cei ce veti citi, sa cujetam oleaca, in liniste, despre cum vrem sa traim.
Un singur lucru am sa va spun. Nu mi s-a parut ca initiativa asta are ceva din "noi nu ne vindem tara". In rest, va las pe voi sa judecati ce si cum.
In concluzie, am sa fac sa-mi iasa si mie ceva din toata afacere asta, chiar daca n-o sa ma imbogatesc cu nici macar o centima.

Pentru cei ce vor sa stie pe ce lume vor trai, http://www.rosiamontana.ro
PS. Iertare, rosioara, stiu ca a fost avatarul tau si ca sub culorile lui ai dus aprige lupte forumare, insa... am ales sa pun sigla asta la vedere, macar vreme de o saptamana, doua, in semn de pretuire fata de cei ce au inteles ca mai exista lucruri ce trebuie ferite de indiferenta...si pentru care merita inca sa mai lupti.
Si marturisesc ca m-ar bucura si m-ar emotiona deopotriva sa vad, ici-colo, ca mai exista oameni carora le pasa si care mai stiu sa aprecieze si sa arate acest lucru...macar o vreme. Va chem deci, pe aceia dintre voi care gandesc la fel ca mine, sa lasam deoparte matzele portocalii sau de orice alta culoare, fetzele de desene animate cu sau fara voal, cu sau fara barba sau tatuaje, si sa arboram la loc de cinste stindardul frunzei insangerate.