conversie datorii in parti sociale?

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
roxana_juridic

conversie datorii in parti sociale?

Post by roxana_juridic » 10 Jul 2006, 21:25

un SRL cu asociat unic are o datorie fata de o alta societate. Pt. ca nu poate sa o plateasca, doreste sa transforme datoria fata de societate in parti sociale si, deci sa-si mareasca capitalul social cu valoarea datoriei, urmand ca societatea creditoare sa primeasca parti sociale corespunzatoare valorii creantei sale. este legal?
in acelasi timp, SRL-ul vrea sa-si schimbe forma juridica in SA si sa mai cesioneze niste actiuni catre alte persoane pentru a intruni nr. legal de actionari (5).
se pot face aceste schimbari printr-o singura decizie/hotarare?

ce parere aveti?

dinubocos

Post by dinubocos » 11 Jul 2006, 08:22

Poti face asta. La actul aditional atasezi nota contabila din care reiese trecerea soldului dintr-un cont contabil in altul, respectiv din contul in care suma respectiva este inregistrata acum in contul de capital social.
In rest, este vorba de o cooptare de noi asociati.

4wings

ciudat

Post by 4wings » 11 Jul 2006, 08:23

SRL-ul nu poate sa-si plateasca datoriile si totusi are bani sa-si majoreze capitalul social. partile sociale se pot cesiona in cazul cooptarii de noi asociati sau a retragerii unora dintre ei, nu se pot vinde catre terti, fiindca nu au regimul juridic al actiunilor. ba mai mult, va trebui sa-si majoreze capitalul pana la contraechivalentul in lei a sumei de 25.000 de euro, care sunt ceva bani, aproape un miliard de lei vechi...toate aceste acte de cesionare, majorare capital, cooptare actionari presupun cheltuieli foarte mari, inclusiv privind iregistrarea lor la Registrul Comertului. pana la urma la ce suma se ridica datoriile SRL-ului cu asociat unic?

dinubocos

Post by dinubocos » 11 Jul 2006, 08:29

Completare la raspuns.
DA! Se pot efectua toate modificarile aratate de tine intr-un singur act aditional si cu un singur drum.
Va trebui sa redactezi insa si actul constitutiv al societatii pe actiuni iar aceasta trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege cu privire la numarul de actionari, capoital social, valoarea actiunilor, tipul lor, administrare, control etc.

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 11 Jul 2006, 09:57

multumesc pt. raspunsuri

datoria ar fi in cuantum de cca 9 milioane RON (90miliarde lei vechi). capitalul social initial al srl-ului era de vreo 300 RON.
pt. 4wings: datoria nu se plateste in bani, se tranforma in parti sociale.
marindu-se capialul social cu valoarea datoriei, cred ca se va putea face si transformarea din srl in SA, pt. ca va depasi capitalul minim de 25.000 euro pt. infiintarea unui SA. speta era putin mai incurcata, eu am redat doar ce voiam sa clarific. thanks!

4wings

Post by 4wings » 11 Jul 2006, 11:55

inseamna ca viitorii actionari ai SRL-ului cu datoria vor fi o parte din actionarii societatii creditoare, dupa ce capitalul social se va fi majorat si forma juridica se va fi schimbat. poti sa-mi explici cum pot eu sa-mi cumpar paine cu partile sociale ale unei societati unde nu-s asociat?

Pelerinul

Post by Pelerinul » 11 Jul 2006, 13:07

Nu-ti da nimeni paine pe parti sociale.
Societatea creditoare devine actionar al SRL ului debitor, viitor SA, creanta convertindu-se in actiuni.
Este ca si cum SRL ar fi achitat datoria si societatea creditoare a adus apoi acea suma aport la capitalul social al SRL ului.
Doar ca intreaga operatiune se face contabil, fara a se misca bani.

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 11 Jul 2006, 13:59

4wings, societatea creditoare devine asociat la srl-ul debitor, detinand parti sociale echivalente cu valoarea creantei sale.
daca pe viitor, va dori, va putea sa-si cesioneze catre alte persoane partile sociale (devenite actiuni prin schimbarea de forma juridica in SA) si va primi in bani valoarea lor, adica valoarea ce reprezenta creanta pe care o avusese initial fata de societate.
asa vad eu lucrurile

4wings

Post by 4wings » 11 Jul 2006, 14:39

multumesc pelerinului si roxanei pentru raspunsurile pertinente si de bun augur, de unde am inteles ce greseala faceam.
PS: apreciez activitatea pelerinului pe acest forum, pe care eu personal o admir.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests