lipsa calitatii procesuale active?

Discutii privind procedura civila
august

lipsa calitatii procesuale active?

Post by august » 29 Aug 2005, 07:21

Am o problema, vreau sa invoc lipsa calitatii procesuale active a reclamantului X;
- in speta X m-a chemat in judecata pentru anularea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului emis de Ministerul de resort, pe motiv ca acesta ar dubla o hotarare judecatoreasca prin care am dobandit dreptul de proprietate asupra terenului(deci sunt oricum proprietar , chiar daca se anuleaza certificatul);
mentionez ca X a dobandit cladirea pe care este situat terenul (pentru care am obtinut certificatul) si odata cu cladirea i s-a transmis dreptul de folosinta asupra terenului pe durata existentei constructiei;
X isi justifica calitatea procesuala prin faptul ca detine un dezmembramand al dreptului de proprietate- folosinta:
help me

excalibur

Post by excalibur » 29 Aug 2005, 07:26

1. Prin certificatul de atestare nu dobandesti un drept de proprietate ci se constata doar ca ai devenit proprietar in baza Legii nr. 15/1990 pe un teren pe care l-ai avut in administrare.
2. Actiunea in care ai obtinut sentinta a fost in constatare sau in realizare?
3. Ce interes are X in promovare acaestei actiuni?

august

Post by august » 29 Aug 2005, 07:36

Certificatul de atestare s-a emis in baza HG 834/1991;
Actiunea prin are am obtinut sentinta a fost o actiune in constatare;
X este a cumparat cladirea constrita pe acel teren, si a dobandit dreptul de folosinta al terenului pe durata existentei constructiei, dar el doreste sa obtina proprietatea asupra terenului

excalibur

Post by excalibur » 29 Aug 2005, 07:51

Spune-mi si situatia de CF!
Oricum, nici prin Certificatul de atestare si nici prin hotararea judecatoreasca nu ai dobandit dreptul de proprietate ci l-ai dobandit, asa cum am spus prin efectul Legii nr. 15/1990.
HG nr. 834/1991 reglementeaza doar procedur ade obtinerea a certificatului.
Spui ca X vrea sa devina proprietar si pe teren.
Cum este formulat petitul cererii de chemare in judecata?

aho

Post by aho » 29 Aug 2005, 07:52

Interesant de stiut este petitul actiunii, atiunea in anulare fiind, cred eu, doar unul din capetele cererii.

Lipsa calit. proc. active o poti invoca eventual in cazul unei act. in revendicare, ceea ce nu cred ca este in speta.
Daca ob. actiunii este obl. de a face are, zic eu, calitate proc.

excalibur

Post by excalibur » 29 Aug 2005, 07:54

AHO, zisaram in acelasi timp cu petitul! :idea:

august

Post by august » 29 Aug 2005, 08:53

Petitul actiunii suna asa: - sa binevoiti a anula Certificatul de atestare a dreptului de proprietate nr...., cu privire la stabilirea dreptului de proprietate a SC A SA asupra teren in suprafata de.............mp,iar situatia de CF Coala B Proprietar X in cota de 1/1 cu titlu de cumparare, asupra constructiei, in Coala C Se intabuleaza dreptul de folosinta in favaorea lui X

aho

Post by aho » 29 Aug 2005, 09:02

Nu inteleg!

august

Post by august » 29 Aug 2005, 09:04

Ce nu intelegi?

excalibur

Post by excalibur » 29 Aug 2005, 09:09

Situatia de CF o poti spune, o stii?

aho

Post by aho » 29 Aug 2005, 09:09

Interesul actiunii, de ce anulare certificat? Din petit eu inteleg o prestatie tabulara plus inscriere sarcini " drept folosinta"
Tu ai vandut dar X s-a inscris in CF ?
Exista interdictie de instrainare sau ai nevoie de acordul ministerului de resort?
Din petit nu rezulta ca X vrea proprietate teren.

august

Post by august » 29 Aug 2005, 09:20

1. Situatia de CF este expusa anterior: X este proprietar asupra constructiei, si are inscris in foaia de sarcin dreptul de folosinta pe durata existentei constructiei asupra terenului; am vandut si incrieriile de Cf au fost facute.
2. X Vrea proprietate pe teren -explicit - printr-o alta actiune, prin care solicita ca instanta sa constate ca in mod eronat s-a trecut in contractul de vanzare cumparare dreptul de folosinta a/a terenului; in prima instanta am castigat, acum suntem in apel in acest litigiu; el sustine ca superficia este o institutie comunista si nu mai poate subzista intr-o econumie de piata , desi instanta a constatat ca dreptul de superficie a luat nastere prin conventia partilor(contractul de vanzare cumparare)

aho

Post by aho » 29 Aug 2005, 09:28

Si totusi la ce l-ar ajuta anularea certif.?

august

Post by august » 29 Aug 2005, 09:30

In conditiile in care eu sunt proprietar oricum pe teren asta nu l-ar ajuta cu nimic; m-am gandit sa invoc si lipsa interesului

august

Post by august » 29 Aug 2005, 09:36

in ceea ce priveste vanzarea terenului, nu exista nici un fel de interdictie, doar ca X nu vrea sa ofere un pret corect, ci prefera sa incerce dobandirea lui prin alte mijloace decat cumpararea

Post Reply