Mandat. Limite.

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
codobelc

Mandat. Limite.

Post by codobelc » 05 Aug 2005, 09:00

A il imputerniceste cu puteri depline pe B, printr-o procura notariala intitulata "procura de administrare" sa incheie cu privire la un anumit imobil determinat "orice acte de dispozitie, de administrare sau de conservare" pe care mandatarul le va credea de cuviinta.
In baza unui asemenea mandat poate B incheia un contract de vanzare-cumparare cu privire la imobilul cu pricina?

croc

Post by croc » 05 Aug 2005, 09:11

desi a precizat ca poate face acte de dispozitie s-ar putea sa aiba probleme din cauza denumirii procurii ca procura de administrare;

Crtistina

Post by Crtistina » 05 Aug 2005, 09:18

Parerea mea e ca formularea este mult prea generala, de aceea poate fi interpretat mai degraba ca un mandat general.

In plus, atunci cand legea cere o procura speciala pt actele de dispozitie, cred ca se refera la cate o procura pt fiecare act. Cel putin, eu asa am inteles intotdeauna problema. Cred ca in aceasta situatie, se impune o interpretare restrictiva.

codobelc

Post by codobelc » 05 Aug 2005, 09:34

croc wrote:desi a precizat ca poate face acte de dispozitie s-ar putea sa aiba probleme din cauza denumirii procurii ca procura de administrare;
Tocmai. Are.

croc

Post by croc » 05 Aug 2005, 09:39

si pe buna dreptate, intr-un fel, pentru ca se poate interpreta ca are dreptul sa faca orice fel de acte(inclusiv de dispozitie) in scopul administrarii imobilului respectiv;

deci, fie cauti un notar mai indulgent, daca stii sigur ca mandantul :oops: nu se va folosi de denumirea procurii ca sa ceara nulitatea actului de vanzare, fie refaci procura;

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 05 Aug 2005, 09:41

SI EU CRED CA INTERPRETAREA SE FACE IN SENSUL DE ACT DE DISPOZITIE IN VEDEREA ADMINISTRARII. CEL MAI BINE SA SCHIMBE PROCURA, SA NU APARA PROBLEME CU CONTRACTUL MAI TARZIU.

Post Reply