urgent!!!!!!!!!

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
sebi77

Post by sebi77 » 26 Jul 2005, 22:30

AHO wrote:Nu stie nimeni unde este sebi 77? El rezolva problemele de contabilitate.

:grin: :grin: :grin: :grin: puteti sa imi dati un mesaj privat... am fost cam ocupat luniile astea...

Sa revenim la problema....

Compensarea (din punct de vedere contabiliceste) nu se poate realiza decat prin emiterea de documente financiar contabile de ambele "tabere". Care sunt alea? (facturi chitante si alte acareturi)

Presupun ca persoana fizica nu poate emite astfel de documente si singura cale consider ca este incheierea unui contract si aici va las pe voi juristi sa va pronuntati :lol:

Noi economisti taiem factura si va luam bani ... :lol:

sofia

Post by sofia » 27 Jul 2005, 08:53

Sebi, eu am o situatie concreta cu datorii reciproce intre o persoana fizica si una juridica.
Prin hotarare judecatoreasca irevocabila o persoana juridica a fost obligata sa execute anumite prestatii succesive lunare, fata de o persoana fizica, pe terenul careia persoana juridica are o constructie .
Obligatia de a presta serviciul ar urma sa inceteze incepand cu luna urmatoare celei in care constructia a fost ridicata de pe terenul respectiv.
Societatea emite factura pentru serviciul prestat dar cu valoare 0 (in factura se arata ca obligatia de plata s-a stins prin compensare in baza hotararii judecatoresti).
O fi corect?

ramonya

Post by ramonya » 27 Jul 2005, 12:04

Sofia wrote:Sebi, eu am o situatie concreta cu datorii reciproce intre o persoana fizica si una juridica.
Prin hotarare judecatoreasca irevocabila o persoana juridica a fost obligata sa execute anumite prestatii succesive lunare, fata de o persoana fizica, pe terenul careia persoana juridica are o constructie .
Obligatia de a presta serviciul ar urma sa inceteze incepand cu luna urmatoare celei in care constructia a fost ridicata de pe terenul respectiv.
Societatea emite factura pentru serviciul prestat dar cu valoare 0 (in factura se arata ca obligatia de plata s-a stins prin compensare in baza hotararii judecatoresti).
O fi corect?
Nu aveti nici o parere?

nicuvar

Post by nicuvar » 27 Jul 2005, 12:15

Eu cred ca este corect.
In cazul de fata emiti factura pentru serviciul prestat cu valoare 0 conform contractului nr.___ din.____. Cam asa ceva.

sebi77

Post by sebi77 » 27 Jul 2005, 16:08

Sofia wrote:Sebi, eu am o situatie concreta cu datorii reciproce intre o persoana fizica si una juridica.
O fi corect?
Si eu cred ca este corect.... partial ... (sunt Toma necredinciosul) :lol:

Orice serviciu prestat trebuie sa aiba o valoare in bani determinabila .... Corect era sa se evalueze in bani (ca valoare) serviciul prestat urmat de un storno (o suma in rosu) exact pe aceasi suma conform hotararii judecatoresti.

PS
Operatiunile de compesare nu se fac pe FACTURI FISCALE

dinubocos

Post by dinubocos » 27 Jul 2005, 16:27

Nu sunt economist dar... cred ca trebuie sa privim problema din punctul de vedere al statului. Actele intocmite trebuie sa permite evidentierea veniturilor atat pentru persoana fizica cat si pentru persoana juridica.
Cred ca persoana juridica trebuie sa emita factura in fiecare luna. Persoana fizica trebuie sa inregistreze contractul la Administratia Financiara sau cum se mai numeste acum si sa plateasca impozitul aferent. Abia in momentul platii efective, in loc ca o parte sa taie chitanta si o parte sa semneze o dispozitie de incasare se semneaza un proces verbal de compensare, parca sunt modele tipizate si inseriate.
Atentie la emiterea de facturi cu discount: exista un act normativ care spune ca acordarea de facilitati de pret in cazul in care plata se face numerar se sanctioneaza cu amenda. Minimul este de 2500 RON.

sebi77

Post by sebi77 » 27 Jul 2005, 17:24

dinubocos wrote:Nu sunt economist dar... cred ca trebuie sa privim problema din punctul de vedere al statului. Actele intocmite trebuie sa permite evidentierea veniturilor atat pentru persoana fizica cat si pentru persoana juridica.
Cred ca persoana juridica trebuie sa emita factura in fiecare luna. Persoana fizica trebuie sa inregistreze contractul la Administratia Financiara sau cum se mai numeste acum si sa plateasca impozitul aferent. Abia in momentul platii efective, in loc ca o parte sa taie chitanta si o parte sa semneze o dispozitie de incasare se semneaza un proces verbal de compensare, parca sunt modele tipizate si inseriate.
Atentie la emiterea de facturi cu discount: exista un act normativ care spune ca acordarea de facilitati de pret in cazul in care plata se face numerar se sanctioneaza cu amenda. Minimul este de 2500 RON.

tocmai asta am spus si eu ca trebuie evidentiat pe factura fiscala exact suma pentru serviciul prestat.
De acord si cu inregistratul contractului la fisc, insa s-ar putea sa nu existe nici un contract intrucat exista hotarare judecatoreasca irevocabila

Intradevar compesarile se fac pe formulare speciale pe baza unor documente (in marea majoritate facturi fiscale)

PS
Din punct de vedere strict economic al persoanei juritice nu este nici o problema..... O suma se duce pe cheltuieli reprezentand chirie pentru terenul folosit de la persoana fizica pe baza hotararii judecatoresti, iar cealalta pe venit pentru serviciul furnizat.... Partea fun este daca persoana juritica este microintreprindere pentru ca in cazul asta trebuie sa plateasca 3% la stat ....

Persoana fizica in mod normal ar trebui sa-si declare venitul la fisc dar dat fiind faptul ca beneficiaza de acest venit pe baza unei hotarari judecatoresti cred ca este scutit ...

nicuvar

Post by nicuvar » 27 Jul 2005, 17:28

In cazul prezentat de ramonya nu este nici o hotarare judecatoreasca.
Hot.jud. era in ce a prezentat Sofia ca un caz asemanator.
Dac nu poate emite factura cu valoare 0, sunt de acord cu dinubocos.

sebi77

Post by sebi77 » 27 Jul 2005, 17:33

In cazul asta de acord cu dinubocos

norocel

Post by norocel » 27 Jul 2005, 18:49

dinubocos wrote:Atentie la emiterea de facturi cu discount: exista un act normativ care spune ca acordarea de facilitati de pret in cazul in care plata se face numerar se sanctioneaza cu amenda. Minimul este de 2500 RON.
Spune-ne si noua actul asta!
Dam o cafea virtuala. :cafea:

dinubocos

Post by dinubocos » 28 Jul 2005, 09:45

OG nr.15/1966 cu modificarile ulterioare. Articolul 5 alin.5.

ramonya

Post by ramonya » 28 Jul 2005, 10:52

dinubocos wrote:OG nr.15/1966 cu modificarile ulterioare. Articolul 5 alin.5.
Sigur este corecta data , pentru ca eu nu o gasesc!

danutza

Post by danutza » 28 Jul 2005, 11:13

ramonya wrote:
dinubocos wrote:OG nr.15/1966 cu modificarile ulterioare. Articolul 5 alin.5.
Sigur este corecta data , pentru ca eu nu o gasesc!
anul corect este 1996

dinubocos

Post by dinubocos » 28 Jul 2005, 15:20

Scuze! Am gresit cu vreo 30 de ani.

Post Reply