contract de concesiune

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
croc

contract de concesiune

Post by croc » 17 Jul 2005, 16:13

sunt concesionar intr-un contract de concesiune;
la data incheierii contractului de concesiune beneficiam de dreptul de preemtiune;
eu am inteles sa-mi folosesc acest drept si sa inchei un contract de concesiune insa nu dispuneam de resursele necesare pentru a utiliza intreaga suprafata care era data spre concesiune;
am fost obligat sa inchei insa contractul pe intreaga suprafata altfel nu primeam nimic;
am incheiat asadar contractul pe intreaga suprafata, dar am mentionat pe el faptul ca nu pot exploata decat o suprafata mai mica; 1000 m; fata de 3000 m;

au trecut 5 ani de atunci, timp in care eu am exploatat (1000 m), insa acuma m-am prins ca mi se poate rezilia contractul pentru neindeplinirea obligatiilor, daca nu exploatez intreaga suprafata din contract;

asa ca ma gandesc sa dau in judecata concedentul;
bun, dar cum il dau?

eu ma gandeam la o nulitate absoluta partiala pe motivul abuzului de drept;
adica i-am spus ca nu pot exploata o suprafata asa de mare, dar m-a obligat sa inchei contractul pe intreaga suprafata;
mentionez ca nu exista vreo lege sau vreo norma care sa oblige la concesionarea intregii suprafete, era numai politica concedentului.

stie cineva ceva practica pe abuzul de drept, sau clauze abuzive?

sofia

Post by sofia » 25 Jul 2005, 14:09

Nu te pot ajuta cu un raspuns dar m-ar interesa daca ai aflat ceva nou si ti-ai conturat o parare.
Speta este foarte interesanta.

croc

Post by croc » 25 Jul 2005, 14:26

intr-un fel;
ma gandesc la o actiune in constatare;
instanta sa constate ca ob. contractului este alcatuit din dreptul de exploatare a 1000 mp.
practic acordul partilor nu s-a intrunit decat pe aceasta suprafata;
in cazul asta, in care acordul partilor nu s-a intrunit, contractul nu este
nul?

sofia

Post by sofia » 25 Jul 2005, 14:31

In contract nu scrie 3000 mp?

croc

Post by croc » 25 Jul 2005, 14:36

ba da, dar a fost semnat cu mentiunea ca nu poate exploata decat 1000 metri;

sofia

Post by sofia » 25 Jul 2005, 14:39

Atunci cred ca este ok, nu-ti ramane decat sa faci o actiune in constatare.
Nu risti decat sa ti se respinga ca inadmisibila.

croc

Post by croc » 25 Jul 2005, 14:52

asa m-am gandit si eu;
dar ce spui de o nulitate partiala pe motiv ca nu s-a intrunit acordul partilor?

sansiro

Post by sansiro » 25 Jul 2005, 15:18

daca concedentul era comerciant incearca ceva pe legea 193/2000

norocel

Post by norocel » 25 Jul 2005, 15:56

Croc, nu mi se pare ca putem vorbi de nulitate pentru lipsa acordului partilor.

croc

Post by croc » 25 Jul 2005, 15:59

dar despre ce putem vorbi ca urmare a lipsei acordului de vointa?

norocel

Post by norocel » 25 Jul 2005, 16:02

Croc, eu nu vad nulitatea pentru ca vad ca exista acord de vointa! :-D
Doar clauzele mi se par mie formulate in asa fel incat pot fi discutii.
Ai spus ca ti se concesioneaza 3000 mp, dar ca se precizeaza ca nu poti exploata decat 1000 mp.
Redeventa cum se calculeaza, la ce suprafata?

croc

Post by croc » 25 Jul 2005, 16:23

buna intrebare;

nu stiu, o sa intreb pe cel care m-a intrebat si pe mine si revin :oops: ;

norocel

Post by norocel » 25 Jul 2005, 16:26

Mai bine ai spune sa-ti aduca sa citesti tu contractul.
Eu am avut de multe ori surprize cand m-am bazat pe informatile primite de la altii...si m-am invatat sa le cer actele mai intai si dupa, discutam.

sansiro

Post by sansiro » 25 Jul 2005, 16:30

Hey! Nu poti vorbi de nulitate decat in momentul in care demonstrezi ca exista o cauza concomitenta sau anterioara momentului ncheierii contractului. Daca ai semnat pe 3000, sigur ca redeventa va fi pe 3000. In legatura cu sarcinile, daca acest contract se bazeaza pe legea nr. 219/1998, sarcinile respective sunt trecute in caietul de sarcini. trebuie vazut ce sarcini presupune contractul respectiv si care este sanctiunea pentru nerespectarea acestor sarcini. Concesiunea reglementata de actul normativ aratat are o natura mixta, deoarece sarcinile si alte prevederi legate de ele au caracter administrativ iar cele referitoare la obiect, redeventa,etc, au caracter civil.De aemenea, in acest caz, in care se aplica legea 219/1998, nu stiu daca se ot avea in vederea dispoz. legii 193/2000 privind clauzele abuzive
Mai multe amanunte!!!

Post Reply