vreau pareri

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
baci

vreau pareri

Post by baci » 14 Jun 2005, 22:55

Am auzit o chestie interesanta astazi. Se cere anularea unui contract de vanzare-cumparare, incheiat in forma autentica, pentru neplata pretului. Se audiaza doi martori si cauza ramane in pronuntare. Se admite actiunea. Astept pareri.

excalibur

Post by excalibur » 15 Jun 2005, 06:12

Daca in contractul autentic s-a consemnat ca pretul a fost platit in fata notarului atunci solutia este gresita.
Daca nu s-a consemnat atunci...in functie de situatia concreta s-ar putea pune problema sa se admita proba cu martori.

sansiro

Post by sansiro » 15 Jun 2005, 11:26

Asa este, Excalibur. Cu precizarea ca daca partea interesata nu s-a opus probei cu martori, solutia este in regula d.p.d.v. al regulilor probatiunii in civil.

codobelc

Post by codobelc » 15 Jun 2005, 12:12

De acord cu sansiro.

aho

Post by aho » 15 Jun 2005, 12:48

Pobatiunea cu martorii este unul din aspectele problemei, dar nulitatea ptr. neplata pretului nu se poate. Sanctiunea este rezolutiunea vanzarii si nu nulitatea, instanta nu poate modifica temeiul actiunii si sa pronunte o hotarare de rezolutiune

croc

Post by croc » 15 Jun 2005, 13:00

are dreptate aho, nu are cum sa se admita nulitate pentru neplata pretului;
ne dai mai multe detalii?

aho

Post by aho » 15 Jun 2005, 13:34

Intr-o cauza avand ca obiect actiune in anulare am invocat tardivitatea "precizarii " de actiune prin care se cerea rezolutiunea in principal iar in subsidiar anularea, instanta, a disjuns rezolutiunea a format dosar nou si a obligat partea sa timbreze, probabil le va conexa si tot aia va fi.. dar ai macar satisfactiata poti baza pe lege.

juristu

Post by juristu » 15 Jun 2005, 14:40

Eu cred ca BACI ne-a facut-o ! Seamana cu o tema pentru acasa data de vreun profesor buclucas studentilor din anul II :aplauze:

codobelc

Post by codobelc » 15 Jun 2005, 15:14

De acord si cu AHO. Sunt, in general, de acord :lol: .

baci

Post by baci » 15 Jun 2005, 17:27

Nu va pot da mai multe amanunte.E o chestie auzita pe holuri prin "telefonul fara fir". Daca aflu mai multe va anunt.

ADR

Post by ADR » 15 Jun 2005, 22:33

poate s-a cerut anularea penatra ca pretul era fictiv

am eu un caz in care se cerea initial anularea contr de c-v pentru ca desi in actul autentic s-a trecut ca pretul s-a platit in fapt nu a fost asa pt ca reclamanta s-a aflat in eroare cu privirea la respectiva clauza.

dupa intampinare mea vazand ca nu are nici o sansa reclamanta si-a modificat actiunea in sensul ca a cerut constatarea simulatiei (tardiv dupa parerea mea dar oricum fara nici o sansa de victorie)

Post Reply