Politia JUDICIARA

Discutii privind procedura penala
norocel

Post by norocel » 14 Apr 2005, 06:35

constable wrote:Poate ca ai dreptate. Dar numai pentru ca am vazut un formular tip
Legea nu te-a convins? :-D

constable

Post by constable » 14 Apr 2005, 16:10

Multumesc "Norocel".
Am corectat din ce-ai citat.
Eu spun ca sesizare din oficiu este si in cazul infractiunii flagrante. Multi sunt cei care constata infractiuni flagrante. Si in toate manualele si tratatele de drept am citit ca pr.verbal de constatarea infractiunii flagrante este si actul de inceperea urmaririi penale.

master1

Post by master1 » 27 May 2005, 02:07

Constable, din cate stiu eu politia de la ordine publica nu face acte de cercetare. Ei pot face asa ceva dar de ordinul actelor "marunte" ca sa zicem asa:declaratii martor,ridicari de obiecte si inscrisuri etc., numai daca primesc delegatie de la organele de cercetare penala(pt ajutor).
De asemenea mai pot participa alaturi de org de cp la efectuarea de perchezitii domiciliare, ca forta ajutatoare, la cercetarea la fata locului sau reconstituiri.

constable

Post by constable » 28 May 2005, 05:24

Pentru "Master 1"

80 % din dosarele penale existente in prezent se afla la structurile de ordine publica. Este o paine buna de mancat pentru avocati pe acest segment, asa cum spunea cineva pe forum.

Ascultarea martorilor, ridicarea de obiecte si inscrisuri sunt activitati de urmarire penala. Si apoi nu conteaza ca cercetezi un furt de pe camp. Tot cercetare penala se numeste.

constable

Post by constable » 28 May 2005, 15:44

Tot ca raspuns pentru Master 1 dar si pentru a recunoaste ca eu am gresit fac urmatoarele corecturi :
Atat in mediul urban cat si in mediul rural in cadrul fortelor de ordine publica ale politiei exista structuri de politie judiciara.

SURSA INFORMATIEI :

pentru mediul urban : http://www.politiaromana.ro/Ordine_publ ... litate.htm

pentru mediul rural : http://www.politiaromana.ro/Ordine_publ ... zonale.htm

sansiro

Post by sansiro » 30 May 2005, 15:43

Constable, procesul verbal de constatare a infractiunii nu este acelasi lucru cu actul de incepere a urmaririi penale. In cazul in care se constata infractiunea economica de catre Garda Financiara pritr-un (bineinteles) proces-verbal de constatare, acesta nu este in nici un caz act de incepere a urmaririi penale. Mai mult, se prevede in legea speciala ca lucratorul de la Garda este obligat sa asigure (ridice) toate actele si mijloacele de proba cu privire la infractiune si sa le inainteze in termen de trei zile organului de urmarire penala. Acesta, verificand actele, va dispune, daca este cazul, inceperea urmaririi penale. Un organ constatator nu are nicidecum competenta sa inceapa urmarirea penala.Organul de urmarire va fi considerat ca sesizat conform art. 214-215 C. pr. pen si va proceda la inceperea urmaririi cand este cazul.
In concluzie, sunt doua procese-verbale: Unul de constatare a infractiunii, atunci cand aceasta constatare se impune si unul de incepere a urmaririi penale. In practica, poate exista un singur act intitulat proces-verbal si in care sa existe doua dispozitii (mentiuni): una cu privire la constatare si una cu privire la inceperea urmaririi. Aspectul sesizat de tine este unul de care Prof. Mateut se foloseste cu mult succes. Daca ai numai un proces-verbal prin care se constata infractiune si nu se dispune urmarirea penala in mod expres, toate actele efectuate sunt nule pentru lipsa cadrului procesul pe care il presupune inceperea urmaririi.
Referitor la politia judiciara, intr-adevar legea din 2004 este o porcarie cum nu se poate alta mai mare. Nu se rezolva nimic. Subiectul este prea amplu ca sa il dezbat aici. O sa iti trimit pe un mail un material de vreo 30 de pagini pe care l-am facut cu un coleg pe tema asta. Pot sa iti spun ca reglementarea politiei judiciare din Ord. 43/2000 si legea 504/2002 privin PNA-ul si infractiunile de coruptie sunt mult mai utile si mai practice. Pe scurt ele presupun un control aproape absolut din partea procurorilor PNA asupra ofiterilor de politie judiciara care(NOTA BENE!!!) SUNT INCADRATI IN pARCHETUL nATIONAL ANTICORUPTIE. o sa vad cand fac rost de materialul respectiv si o sa ti-l trimit.

constable

Post by constable » 30 May 2005, 23:46

Sansiro ti-am dat si un Mp. Astept pe mail la costable_ro@yahoo.com materialul si poate prelungim discutia,
Intr-adevar legea politiei judiciare este o prostie. Prevederile ei se regaseau deja in codul de procedura penala. Cred ca a aparut un astfel de act normativ pentru imaginea in afara.
Majoritatea politistilor se regasesc in structura politiei judiciare. Ei trebuie sa aiba avizul favorabil al procurorului. In realitate cred ca s-a dat un fel de aviz consultativ cand s-a spus desemnez ca organe de cercetare ale politiei judiciare ...... lucratorii posturilor de politie din comune... fara a fi nominalizati.

comisar

Post by comisar » 31 May 2005, 09:33

De la constable citire:
"Chiar nu intereseaza pe nimeni la cate abuzuri face politia"
Nu am vrut sa-mi spun parerea in acest subiect desi stiu cel mai bine ce se intimpla in prezent cu asazisa nPolitie judiciara"dar vazind citatul d-lui C......(ce nume de dac are) care din nou fara nici un motiv sare la gitul politiei intrucit cei care nu fac parte din politia judiciara intocmesc p.v de constatare si potrivit unui ordin al M.A.I. structurile de ordine publica ale politiei nu fac parte din politia judiciara si nu au calitatea de organe de cercetare penala.
De unde stie domnul constable ce fel de acte procedurale intocmesc acesti agenti de politie si chiar daca inctomesc ce abuz ar putea face,din amaritele de dosare care le intocmesc acesti agenti de politie traiesc bine merci,procurori,avocati judecatori.Adica un padurar poate sa constate o infractiune silvica in flagrant si un agent de politie nu poate ca nu este de acord d=l Constable.
cit priveste procentul de 80% din dosarele penale existente care s-ar afla la structurile de ordine publica ,informatia este total falsa,procentul este cu mult mai mic,competenta de constatare a infractiunilor la ordine publica este cea ca la toate structurile politiei iar competenta de cercetare si solutionare este strict limitata ptr anumite categorii de infractiuni.
Dle Constable de ce nu vreti sa spuneti si despre abuzurile procurilor,judecatorilor si chiar a avocatilor care storc oamenii de bani
Pentru linistea tuturor, structurile de politie respecta prev legii 364/04,daca d-l Constable poate prezenta un abuz al politistilor are libertatea de al expune dar ceva concret,nu ce a auzit de la un amic sau seara in fara blocului.
stima pentru toti

Beuatiful_Mind

Post by Beuatiful_Mind » 31 May 2005, 09:40

Cea mai eficienta metoda de a "comunica" fara sa spui nimic este generalizarea. Asta face Constable.

Cea mai buna cale de a-l destabiliza si aduce la orine pe cel care procedeaza in acest fel, este sa-i ceri exemple concrete pe care le poate sustine cu probe.

sansiro

Post by sansiro » 02 Jun 2005, 14:12

Pentru Constable: Materialul e in curs de publicare la o revista de specialitate. Colegul impreuna cu care l-am scris nu este de acord sa il dau pe internet sa nu se piarda dreptul de autor. Regret. Daca vrei, fac rost de legile care se refera la problema respectiva.

constable

Post by constable » 03 Jun 2005, 21:05

Comisar :
Eu nu am nimic cu politistii. Am chiar priteni si unii simpatici. Poti face si tu parte dintre ei. Daca am scris ce am scris, am vrut sa vad si parerile voastre. Sigur ca toti politistii au nu numai dreptul dar si obligatia sa constate infractiuni si sa intocmeasca actele care nu sufera amanare. Cum ai ajuns la padurari nu stiu. Ciudata comparatie. Iar in Valcea, cred ca peste tot, sunt nominalizati politistii care efectueaza cercetarea penala si fac parte din politia judiciara. Este un inceput destul de bun. Iar procentul de 80 % este luat dintr-o statistica a politiei valcene, sigur nu stiu daca este acelasi si in tara, iar din segmentul de ordine publica stii ca fac parte politia de siguranta publica ( urban si posturi si birouri comunale, mai nou centre zonale), politia rutiera, politia transporturi.


Pentru SANSIRO : Legile nu ma intereseaza. Vroiam sa ma uit pe material. Oricum am respect fata de legile care apara proprietatea intelectuala si dreptul de autor.

Pentru Beuatiful_Mind : Eu am crezut si cred ca suntem pe un forum de discutii. Pentru mine nu te-ai facut inteles. Sigur ca am mai spus si mici aiureli, dar intotdeauna voit pentru a va provoca. Recunoscand asta sper sa nu supar pe nimeni.

comisar

Post by comisar » 05 Jun 2005, 13:15

pentru Constable:
Ma bucur ca nu aveti nimic cu politisti, dar va rog sa nu generalizati,daca a=ti lucra o singura zi ca politist va spun sincer uitati de acest cuvint,se exercita o presiune asupra lor de nu va puteti inchipui si asta datorita sistemului si a vechilor obiceiuri carr cred ca le stiti
Am dat exemplu cu padurarul din cauza citatului care l-ati dat "Politistii care nu fac parte din politia judiciara intocmesc acest p.v. de constatare. Dupa aceea incepe urmarirea penala, adica procesul penal. Ce fac ei acolo ? nu ceea ce le este interzis.padurarii constata inf silvice non stop,trimit dos la parchetul iar parchetul prin rechizitoriu in judecata.
personal am propus adm site-ul politiaromana.ro sa infiinteze un forum asemantor cu acesta intrucit politisti se confrunta cu mari probleme si nimeni nui asculta ba mai mult cei care ridica glasul sunt dati afara din sistem.propunerea mea fiind considerata inoportuna pentru scopul site-lui
cu stima,

constable

Post by constable » 11 Jun 2005, 09:26

Comisar, nu se poate pune problema de maniera ca procurorii, judecatorii si avocatii traiesc pe spinarea unor amarati de politisti. Putina seriozitate, te rog !

In ceea ce priveste topicul nu toti politistii fac parte din politia judiciara. Si nu toata cercetarea penala este efectuata de politia judiciara. Spre exemplu pe langa organele de urmarire penala, acte premergatoare pot fi efectuate si de lucratorii operativi anume desemnati de MAI (art.224 alin.2 c.pr.pen.) Este adevarat ca legea nu prevede durata actelor premergatoare, fiind limitata in timp numai de principiul operativitatii si de formarea convingerii cu privire la existenta infractiunii. Aceste acte premergatoare nu sunt acte procedurale ( G. Antoniu, RRD 12/70,p.37), mijloc de proba nu e decat p.v.a.p. si nu si celelalte aiureli asa incat exista o zapaceala totala pe care numai trecerea politiei judiciare sub subordonarea functionala a parchetului o mai poate inlatura.

Si nu sunt de acord nici cu parerea exprimata pe topic cum ca procurorii sunt morti fara politisti.

comisar

Post by comisar » 11 Jun 2005, 11:23

Mai constable de ce nu citesti bine, unde am pus eu ca procurori,avocati traiesc pe spinarea unor amariti de politisti,m-am referit la dosare si nu la politisti, din cauza ta nu pot sa am si o parere pe acest forum, mai sunt si altii dar parca sunt mai convingatori.

constable

Post by constable » 14 Jun 2005, 15:31

Am revazut azi toate discutiile acestui topic si pentru a concluziona :

Politia judiciara este un segment format din ofiteri si agenti specializati in descoperirea, investigarea si cercetarea criminalitatii de orice forma, ce face parte din politia romana din cadrul M.A.I.

Investigheaza toate faptele din momentul sesizarii.
Delegarea de care se vorbea este o aiureala. Pentru efectuarea unui act procedural nu poti sa delegi decat tot un organ de urmarire penala.

IUP se dispune numai de organul de urmarire penala prin :
rezolutie la plangere sau denunt
PV in celelalte cazuri
ordonanta procurorului cand solutioneaza un conflict de competenta si se pronunta si cu privire la IUP

Politistii care nu fac parte din politia judiciara sunt obligati a efectua actele care nu sufera nici un fel de amanare, numai in cazul infractiunilor flagrante, urmand ca in termen de 3 zile sa sesizeze organele politiei judiciare sau procurorul ( nu se pune problema efectuarii spre exemplu a cercetarii la fata locului pentru ca procedura penala precizeaza ca numai organul de urmarire penala sau instanta de judecata procedeaza la aceasta).

Mijloace de proba nu sunt decat p.v. incheiat de organul de constatare si p.v. de acte premergatoare ( si nu si declaratiile lute in afara procesului penal adica cu urmarirea penala neinceputa)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests