Politia JUDICIARA
Politia JUDICIARA
Articolul cu flagrantul jandarmilor ma face sa va supun atentiei un subiect : politia judiciara.
Potrivit ordinului M.A.I. ( nu stiu care, il am printr-o mapa, nepublicat oficial, primit de la un amic) - structurile de ordine publica ale politiei nu fac parte din politia judiciara si nu au calitatea de organe de cercetare penala. Cu toate acestea am inteles ca 80 % din dosarele penale aflate la politie sunt cercetate in prezent de ordinea publica. Ce spuneti ? Ma credeti ca acesta este un motiv pentru care nici Ministrul nu stie ce sa faca si in prezent a incalcat legea prin faptul ca si-a delegat puterea de a stabili organele politiei judiciare, arucand pisica la Inspectoratul G. al Politiei ? Cum care Ministru ? Dl. Blaga !!!!
Sa nu creati o confuzie. Desi semnez cu " constable" nu sunt un "constable".
Potrivit ordinului M.A.I. ( nu stiu care, il am printr-o mapa, nepublicat oficial, primit de la un amic) - structurile de ordine publica ale politiei nu fac parte din politia judiciara si nu au calitatea de organe de cercetare penala. Cu toate acestea am inteles ca 80 % din dosarele penale aflate la politie sunt cercetate in prezent de ordinea publica. Ce spuneti ? Ma credeti ca acesta este un motiv pentru care nici Ministrul nu stie ce sa faca si in prezent a incalcat legea prin faptul ca si-a delegat puterea de a stabili organele politiei judiciare, arucand pisica la Inspectoratul G. al Politiei ? Cum care Ministru ? Dl. Blaga !!!!
Chiar nu intereseaza pe nimeni la cate abuzuri face politia .
REVIN si republic
constable
Debutant
Articolul cu flagrantul jandarmilor ma face sa va supun atentiei un subiect : politia judiciara.
REVIN si republic
constable
Debutant
LEGE nr. 364 din 15 septembrie 2004
privind organizarea si functionarea politiei judiciare
ART. 3
(1) Politistii care nu fac parte din politia judiciara au dreptul si obligatia de a efectua orice act de constatare a savarsirii infractiunilor, conform legii.
(2) Politistii prevazuti la alin. (1) au obligatia de a incunostinta de indata procurorul sau organele de cercetare ale politiei judiciare cu privire la constatarea savarsirii infractiunilor si de a le inainta, totodata, actele de constatare.
privind organizarea si functionarea politiei judiciare
ART. 3
(1) Politistii care nu fac parte din politia judiciara au dreptul si obligatia de a efectua orice act de constatare a savarsirii infractiunilor, conform legii.
(2) Politistii prevazuti la alin. (1) au obligatia de a incunostinta de indata procurorul sau organele de cercetare ale politiei judiciare cu privire la constatarea savarsirii infractiunilor si de a le inainta, totodata, actele de constatare.
poliþie
amici, nu am timp pentru a va explica cum sta treaba cu politia judiciara
eventual ne "vedem" pe e-mail
retineti 3 lucruri
1. este bataie mare pe politia judiciara intre MAI si Min. Justitiei (procurorii sunt morti fara politisti)
2. Legea trebuia adoptata pentru a raporta la U.E. ca ne-am facut treaba
3. Legea nu lamureste nimic, ba, mai mult, complica lucrurile de o asemenea maniera ca nimeni (nici cei care au facut legea) nu stiu, de fapt, ce inseamna politie judiciara;veti observa din lege ca, in acest segment ar putea intra aproape orice politist (inadmisibil, in fapt)
Hai Oprita
eventual ne "vedem" pe e-mail
retineti 3 lucruri
1. este bataie mare pe politia judiciara intre MAI si Min. Justitiei (procurorii sunt morti fara politisti)
2. Legea trebuia adoptata pentru a raporta la U.E. ca ne-am facut treaba
3. Legea nu lamureste nimic, ba, mai mult, complica lucrurile de o asemenea maniera ca nimeni (nici cei care au facut legea) nu stiu, de fapt, ce inseamna politie judiciara;veti observa din lege ca, in acest segment ar putea intra aproape orice politist (inadmisibil, in fapt)
Hai Oprita
Eu as merge mai departe si as zice ca nici macar "2 - 3 declaratii", ci doar un proces verbal de constatare a savarsirii infractiunii, retinerea corpurilor delicte, etc. adica actele urgente ce nu sufera amanare.... eu cred ca legea ofera politistilor care nu fac parte din politia judiciara decat drept de constatare. Adica acolo un proces-verbal, 2, 3 declaratii, si atat.
Cand am citat din lege, am crezut ca este suficient.constable wrote:Elis eu cred ca legea ofera politistilor care nu fac parte din politia judiciara decat drept de constatare. Adica acolo un proces-verbal, 2, 3 declaratii, si atat. Dar cercetarea penala nu crezi ca e altceva ?
Sigur ca nici eu nu impartasesc ideea ca politistii care nu fac parte din politia judiciara ar avea dreptul sa efectueze acte de cercetare.
Da, aveti dreptate.
Continuam :
art. 228 alin. 3 cpp - Politistul care constata o fapta penala intocmeste un p.v. care constituie si actul de inceperea urmaririi penale ( din ce imi aduc aminte fara carte in fata ca la examenul de intrare in magistratura).
Politistii care nu fac parte din politia judiciara intocmesc acest p.v. de constatare. Dupa aceea incepe urmarirea penala, adica procesul penal. Ce fac ei acolo ? nu ceea ce le este interzis.
Continuam :
art. 228 alin. 3 cpp - Politistul care constata o fapta penala intocmeste un p.v. care constituie si actul de inceperea urmaririi penale ( din ce imi aduc aminte fara carte in fata ca la examenul de intrare in magistratura).
Politistii care nu fac parte din politia judiciara intocmesc acest p.v. de constatare. Dupa aceea incepe urmarirea penala, adica procesul penal. Ce fac ei acolo ? nu ceea ce le este interzis.
Art. 228 alin 3 CPP are urmatoarea formulare "Cand organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal care constituie actul de incepere a urmaririi penale."constable wrote:Da, aveti dreptate.
Continuam :
Nu ti se pare foarte diferit de ce spui tu?
Si, oricat de mult ar vrea unii, dreptul nu se face dupa citate din memorie ci presupune analiza textului de lege publicat in Monitorul Oficial.
Mai ! Problema voastra este cu textele de lege. Stati cu cartea in fata si dati lectii. Asa a fost si la INM. Am si eu Cpp acasa. Sigur ca vorbesc din memorie. Din ce-mi aduc aminte. Ca nu o sa-l invat ca pe o poezie. Totusi pentru mine persista confuzia in acest subiect.
Inca ceva : P.V. de constatarea infractiunii flagrante nu este si actul de inceperea urmaririi penale ? Sic...
Inca ceva : P.V. de constatarea infractiunii flagrante nu este si actul de inceperea urmaririi penale ? Sic...
Nu cere nimeni sa inveti textele de lege pe de rost dar trebuie sa te uiti pe textul oficial pentru a avea o parere corecta cu privire la o problema juridica pentru ca "memoria" nu constituie izvor de drept.constable wrote:Mai ! Problema voastra este cu textele de lege. Stati cu cartea in fata si dati lectii. Asa a fost si la INM. Am si eu Cpp acasa. Sigur ca vorbesc din memorie. Din ce-mi aduc aminte. Ca nu o sa-l invat ca pe o poezie....
Daca te uitai in Codul de pr.penala gaseai singur raspsunsul.constable wrote:Totusi pentru mine persista confuzia in acest subiect.
Ca sa te ajut o sa-ti spun in art. 201 sunt aratate organele de urmarire penala iar in art. 228 sunt aratate actele prin care se dispune inceperea urmaririi penale .
Vorbeam de politia judiciara. Aici sunt nedumerit.
La plangere si denunt - rezolutie motivata.
La sesizarea din oficiu (denunturi anonime,mijloace de informare in masa, zvon public, la cercetarea altor fapte, la constatarea unor infractiuni de alte organe) - proces-verbal.
Spuneam ca procesul-verbal de constatarea infractiunii flagrante constituie actul de inceperea urmaririi penale ( asa este mentionat in toate cursurile si tratatele de drept). Este vorba numai de infractiunile flagrante constatate de organele de urmarire penala, sau se aplica si in celelalte cazuri ? Ce crezi ?
La plangere si denunt - rezolutie motivata.
La sesizarea din oficiu (denunturi anonime,mijloace de informare in masa, zvon public, la cercetarea altor fapte, la constatarea unor infractiuni de alte organe) - proces-verbal.
Spuneam ca procesul-verbal de constatarea infractiunii flagrante constituie actul de inceperea urmaririi penale ( asa este mentionat in toate cursurile si tratatele de drept). Este vorba numai de infractiunile flagrante constatate de organele de urmarire penala, sau se aplica si in celelalte cazuri ? Ce crezi ?