contract de colaborare

inregistrari contabile, taxe si impozite, expertize contabile, evaluari, TVA
lela

contract de colaborare

Post by lela » 02 May 2005, 23:18

va rog sfatuiti-ma si pe mine cum sa fac un contract intre mine ca persoana fizica neautorizata si firma mea. Pot face un contract de prestari
servicii prin care firma sa imi plateasca 3500 EUR lunar . Cum fac sa ma incadrez legal si sa platesc impozitele aferente ?
Incerc aceasta complicatie deoarece imi trebuie dovada acestui venit pt. un credit ipotecar si vreau sa il fac pe nume propriu. Oricum nu pot implica firma deoarece situatia contabila nu e avantajoasa , nu as obtine creditul .
Multumesc anticipat

aho

Post by aho » 03 May 2005, 14:03

Prima varianta si cea legala este contractul de munca si platesti taxele legale proportional, dupa ce obtii creditul poti proceda la diminuarea salariului.
Varianta aII-a - care nu stiu din ce motive este optiunea ta- poti incheia un contract de consultanta ptr. management si afaceri ( parca caen7418) intre sc p.d.o.p si tine ca persona autorizata sau o alta societate prin tine p.d.a.p.( tu sa fii consultantul ).
Tu in calitate de simplu cetatean ma indoiesc ca poti presta o activitate remunerata, chiar si fictiv.

sebi77

Post by sebi77 » 03 May 2005, 14:48

iti mai spun ca o sa intri pentru suma asta si atentia unor organe ale statului.... ai un venit mai mare ca presedintele romaniei ... De fapt nu tu ci societatea care ti-l plateste . Eu am avut control de la Garda financiara si am fost luat la intrebari si a trebuit sa dau note explicative pentru 500 Euro...

Apropo pentru contract de colaborare iti trebuie lucrezi max 10 ore /sap ...Pentru ca altfel incalci codul muncii

botexe

Post by botexe » 03 May 2005, 15:49

Daca acel "contract de colaborare" vrei sa-l folosesti la banca pentru a-ti demonstra veniturile, nu cred ca este o solutie buna pentru ca :
1.banca va verifica cine este in spatele firmei care te plateste si nu-ti va accepta contractul. Suma pe care vrei sa o primesti e colosala pentru o firma mica si " bate la ochi";
2. daca firma este a ta si nu sta bine financiar este logic ca nu poate sa-ti plateasca nici serviciile;
3. contractele intre societate si persoana fizica asociat la aceasta nu sunt bine vazute de banca;

Oricum daca ai destui bani sa platesti taxele si impozitele aferente unui astfel de venit salarial insemna ca nu duci lipsa de bani.

Personal nu cred ca exista vreo banca atat de ingaduitoare care sa accepte un astfel de contract.

norocel

Post by norocel » 04 May 2005, 13:48

sebi77 wrote:Eu am avut control de la Garda financiara si am fost luat la intrebari si a trebuit sa dau note explicative pentru 500 Euro...
Garda poate cere cate note explicative vrea, dar daca esti convingator, asa cum sigur ai fost tu, nu se intampla nimic.
Incearca si ei!

sebi77

Post by sebi77 » 04 May 2005, 16:17

Norocel ca economist iti spun ca contractele de colaborare in baza codului Civil ar trebui sa fie ultima solutie.... Avem codul muncii, avem Legea 300/2004 si poate si sunt si legi speciale care reglementeaza activitatea respectiva cum este cazul invatamantului... Nu stiu sau mai bine zis stiu ... :evil: de ce toata lumea sare sa faca contracte de colaborare care se pot incheia in anumite conditii...

Sunt cu o actiune in contencios la Tribunalul Valcea in care domni juristi de la UBB incheie contracte de colaborare cu cetateni care presteaza functii de asistenti universitari.
Fac precizarea ca acesti cetateni au un numar de 12 ore didactice ceace reprezinta in conformitate cu art. 81 alin 1 lit d din Legea 128/1997 NORMA INTREAGA.

Daca la norma intreaga dansi inteleg sa faca contract de colaborare pentru a NU plati contributiile la fondul de pensi,sanatate,somaj .... nu mai zic nimic...
De altfel art. 146 spune clar ca se aplica prevederile legislatiei muncii

norocel

Post by norocel » 04 May 2005, 17:14

Sebi, de regula, angajatorii prefera sa incheie cu tine contracte de prestari servicii, asa ca te adaptezi daca vrei sa castigi bani.

sebi77

Post by sebi77 » 05 May 2005, 08:20

Norocel cum ar suna o "adaptare" la art. 276 alin 1 lit. d cu un 30 milioane amenda....?? (Legea 53/2003)

Sau poate cu o plangere penala pentru evaziune fiscala .... ?

Scuze am uitat... aceste prevederi (cele din codul muncii) sunt numai pentru SRL-uri care sunt vai de capul lor....

Poate ma lamureste si pe mine cineva cand se aplica Codul muncii si cand se aplica prevederile Codului Civil.... ca vad ca fiecare interpreteaza cum vrea....

Adica uni sunt "fraieri" si platesc CAS,SOMAJ,Sanatate,si impozit de 16%, iar uni sunt "smecheri" si platesc doar 10 % impozit pe stopaj la sursa...

Sa inteleg ca fac parte din categoria fraierilor....

norocel

Post by norocel » 05 May 2005, 10:43

Este riscul angajatorului, nu al celui care presteaza munca!

sebi77

Post by sebi77 » 05 May 2005, 12:34

Norocel hai sa vorbim de legalitate....lasa riscurile...

norocel

Post by norocel » 05 May 2005, 12:51

Sebi, sa-ti spun drept, si mie mi se pare ca nu-i legal dar am vazut ca se practica si mi-am zis ca or fi altii mai destepti ca mine.
Apoi, am mai vazut ca in HG nr. 400/2003 se vorbeste despre conventii de prestari servicii si am ajuns sa cred ca este legal dar nu pricep eu problema.

sebi77

Post by sebi77 » 05 May 2005, 15:12

HOTARARE nr.400 din 2 aprilie 2003
pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Textul actului publicat in M.Of. nr. 311/8 mai. 2003

In temeiul art. 107 din Constitutie, al art. 22 din Ordonanta Guvernului nr.85/2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aprobata cu modificari prin Legea nr. 234/2002, si al art. 68 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1. - Se aproba Normele metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 2. - Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga: cap. IV "Administrarea cladirilor de locuinte" si cap. V "Repartizarea cheltuielilor si veniturilor rezultate din intretinerea, repararea si exploatarea condominiilor", cu exceptia art. 90, din Normele metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1.275/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.690 din 22 decembrie 2000, cu modificarile ulterioare; Ordinul ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului nr. 139/N/1997 pentru aprobarea Precizarilor privind constituirea, inregistrarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.338 bis din 2 decembrie 1997, precum si orice alte dispozitii contrare.

Nu vad nimic in sensul de care spui tu....

elis

Post by elis » 06 May 2005, 13:13

ART. 5 din Normele aprobate prin HG nr. 400/2003

(1) Condominiile pot fi administrate de persoane fizice atestate prin grija compartimentelor specializate infiintate conform art. 4, angajate cu contract individual de munca ori cu conventie civila de prestari de servicii, sau de persoane juridice specializate, cu care se incheie un contract de administrare, potrivit hotararii adunarii generale a proprietarilor. Administratorii trebuie sa prezinte garantii morale, materiale si profesionale acceptate de proprietarul cladirii pe care urmeaza sa o administreze sau de reprezentantul legal al acestuia..

sebi77

Post by sebi77 » 06 May 2005, 14:49

Poate e aparuta inainte de codul muncii... sigur este asa....Daca nu ...atacati-o fratilor in contencios...

fgh771

Post by fgh771 » 08 May 2005, 12:07

Nici eu nu cred ca se mai pot incheia conventii civile de prestari servicii. Codul civil inca permite, dar nu mai permite Codul muncii, care este reglementarea ulterioara, specializata pe reglementarea si remunerarea muncii.

Acum poti fi angajat conform codului muncii, sau PFA.
Altfel, trebuie sa deschizi un srl, la care sa fii angajat, iar relatia va fi intre doua societati comerciale.

In ceea ce priveste Asociatiile de proprietari, se ghideaza dupa o reglementare speciala, care este de stricta interpretare si nu poate fi extinsa in alte situatii, iar daca ulterior a fost modificat Codul muncii in sensul eliminarii conventiilor de prestari servicii.... s-a modificat implicit si HG 400/2003.
Iar daca nu asa trebuie sa fie interpretata legea, poate ma luminati voi... :oops:

Post Reply