Codul muncii vs. Contr. colectiv de munca unic. la niv. nat.
Codul muncii vs. Contr. colectiv de munca unic. la niv. nat.
Daca exista 2 prevederi contrarii, cum era de ex. durata minima a concediului de odihna (20 de zile prevede Codul muncii, 21 CCM unic) , ce lege se aplica? Codul muncii sau contractul colectiv de munca unic la nivel national?
Codul muncii, art.140, stabileste durata minima a CO anual, 20 de zile ( alin.1), si spune ca "durata efectiva a CO anual se stabileste prin CCM aplicabil, este prevazuta in CIM, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic."(alin.2)....deci se aplica CCM.
Nu m-ai inteles. Durata concediului era doar un exemplu. Ce vreau sa esti este daca exista contrarietate de dispozitii, care din ele se aplica? Ca la urma urmei ambele sunt legi si nu putem zice ca o lege e mai "lege" decat cealalta. Eu banuiesc raspunsul, dar nu vreau sa il sugerez. De aceea astept niste pareri, iar apoi imi spun si eu punctul de vedere.
Hai sa zic si cum vad eu lucrurile. CCM unic nu este altceva decat o "lege" speciala, care are izvor dreptul comun, respectiv codul muncii. In caz de diferend se aplica legea speciala, adica CCM unic.
P.S. : Nu toate prevederile CCM unic se leaga indisolubil cu prevederile codului muncii. Mai sunt si mici diferente, care pot conduce pe ici pe colo la solutii diametral opuse.
P.S. : Nu toate prevederile CCM unic se leaga indisolubil cu prevederile codului muncii. Mai sunt si mici diferente, care pot conduce pe ici pe colo la solutii diametral opuse.
Cand am pus intrebarea nu am vrut sa incurc pe nimeni. Motivul pentru care am pus-o: nu sunt prea sigur ca am dreptate, nu cunosc nici eu raspunsul exact, eu doar asa vad lucrurile. Si as fi vrut sa imi spuna cineva daca e corect asa, sau daca nu, de ce e altfel. Inca mai am dubii daca raspunsul meu este cel corect. Tocmai de aceea nu am vrut sa sugerez raspunsul si v-am lasat sa va spuneti parerea. Oricum, s-ar putea sa gresesc...