gestiune frauduloasa- delapidare

Discutii privind Dreptul Penal
sofia

gestiune frauduloasa- delapidare

Post by sofia » 23 Feb 2005, 14:56

Cum distingem infractiunea de gestiune frauduloasa fata de infractiunea de delapidare atunci cand are ca obiect material bunuri mobile.

dellutza

Post by dellutza » 23 Feb 2005, 15:12

Diferenta o face calitatea de functionar a subiectului activ.

sofia

Post by sofia » 23 Feb 2005, 15:21

Pai si la delapidare si la gestiune frauduloasa subiectul activ poate fi functionar.

mariuca

Post by mariuca » 23 Feb 2005, 15:24

Constituie obiect material al gestiunii frauduloase orice bun mobil sau imobil care apartine altei persoane si care a fost dat faptuitorului pt. a-l administra ori conserva;
Infractiunea de delapidare are ca obiect material numai bunurile corporale mobile: bani , valori sau alte bunuri din patrimoniul public sau privat pe care faptuitorul le gestioneaza sau administreaza. Prin "alte bunuri" se intelg bunuri mobile corporale altele decat banii ori valorile asimilate acestora, care au o valoare economica si fac parte din sfera de gestionare sau administrare a faptuitorului. De asemenea, apartin unitatii plusurile de bani sau marfuri indiferent de sursa acestora dar aparute in cadrul operatiunilor de gestionare si administrare a bunurilor aflate asupra unitatii. Poate fi obiect material si bunul ajuns din eroare in gestiunea sau administrarea unitatii private sau publice. Concluzie : pt. ca un bun sa devina obiect material al infractiunii de delapidare trebuie ca acesta sa aiba o existentam materiala deoarece numai astfel de bunuri pot fi sustrase , valoare economica si o anumita situatie juridica, adica sa faca parte din patrimoniul unei persoane juridice, sa se afle in posesia sau detentiunea acesteia si totodata sa se afle in masa bunurilor gestionate sau administrate de faptuitor. Un bun intra in sfera patrimoniului unei persoane juridice atunci cand a fost preluat efectiv de prepusul acesteia si iese din aceasta sfera in momentul cand a avut loc predarea efectiva a lui catre beneficiar (predarea materiala a bunului iar nu si transcrierea operatiei respective in contabilitatea persoanei juridice)

Ca sa intelegi mai bine diferentele te sfatuiesc sa iei in considerare toate elementele constitutive ale celor 2 infractiuni. Sigur vei intelege :) [/b]

sofia

Post by sofia » 23 Feb 2005, 15:28

Concret, un salariat caruia i s-a incredintat paza unor bunuri mobile si le insuseste.
Ce infractiune este?

mariuca

Post by mariuca » 23 Feb 2005, 15:53

FURT dupa parerea mea

cumintzica

Post by cumintzica » 23 Feb 2005, 15:56

este gestiune frauduloasa, daca era insarcinat cu administrarea sau conservarea bunului respectiv.
diferenta este intr-adevar data de subiectul activ.
la infr. de delapidare avem un fct public ce are in gestiune acele bunuri, sau pe care le administreaza. in prima situatie el are contact direct cu bunurile, an a doua nu, ci are doar dreptul de a dispune de lucrurile respective.
pentru a fi delapidare functionarul trebuie sa aibe in gestiunea sa acele bunuri pe care le insuseste, le foloseste ori in privinta carora face trafic - cred ca asa ceva se trece in fisa postului. cu alte cuvinte, el are atributii in privinta primirii, pastrarii si eliberarii acelor buniri din gestiune, toate acestea realizindu-se in baza unor inscrisuri specifice.

cardozzo

Post by cardozzo » 23 Feb 2005, 19:36

la gestiune frauduloasa subiectul activ este administratorul
la delapidare subiectul activ este administratorul sau gestionarul

administratorul e persoana care are drept de dispozitie asupra bunurilor unei societati, de regula seful
gestionarul e persoana care executa ordinele administratorului, care primeste, pastreaza si elibereaza bunuri. de ex: casierii, vanzatorii, administratorii de bloc, distribuitorii

norocel

Post by norocel » 25 Feb 2005, 12:39

mariuca wrote:FURT dupa parerea mea
Nu poate fi furt daca bunul era in posesia sau detentia faptuitorului

mariuca

Post by mariuca » 25 Feb 2005, 16:12

norocel atunci cum iti explici faptul urmator (asemanator spetei) de ex. femeia de servici care lucreaza in locuinta unei persoane fizice care are un contact material cu lucrurile aflate in acea locuinta si pe care le manipuleaza, sustrage bunurile.............nu crezi ca sav. infractiunea de furt?
Ei si in cazul nostru, omuletul care lucra la acea S.C. nu poate fi detentorul sau posesorului acelui bun - acel bun facand parte din patrimoniul S.C. - el are numai in paza bunurile, drept urmare daca le sustrage io consider ca savarseste infractiunea de furt.....
:-?
parerea mea ...... :)

cardozzo

Post by cardozzo » 25 Feb 2005, 22:02

dupa parerea mea in spetza cu salariatul se retine abuz de incredere. salariatul caruia i s-a incredintat bunurile are posesia, adica stapanirea de fapt a acestora. in spetza cu femeia de servici, cred ca se retine furt intrucat simplul contact material cu bunurile este insuficient pt a vorbi despre o detentie.

norocel

Post by norocel » 26 Feb 2005, 13:39

Eu cred ca femeia de serviciu savarseste totusi infractiunea de abuz de incredere si nu de furt.

mariuca

Post by mariuca » 26 Feb 2005, 16:43

femeia de servici nu detine acel bun, ea are un simplu contact material cu lucrurile aflate in acea locuinta pe care dupa cum am spus doar le manipuleaza - , pe cand la abunzul de incredere este necesar ca faptuitorul sa detina cu orice titlu acel bun pe care si-l insuseste sau dispune pe nedrept de acesta, drept urmare daca bunul nu este detinut de faptuitor ci se afla in detentia altuia ori este un bun iesit fara voie din detentiunea unei persoane insusirea acestuia nu constitutie infractiunea de abuz de inceredere ci infractiunea de furt sau eventual de insusire a bunului gasit.

cardozzo

Post by cardozzo » 26 Feb 2005, 20:31

spetza cu femeia de serviciu este asemanatoare cu aceea in care victima il roaga pe faptuitor sa o ajute sa dea jos bagajele sale din tren iar acesta le ia si fuge cu ele; solutia este in acest caz 208. si in acest caz faptuitorul a avut un contact material cu bunul insa acesta este insuficient pt a vorbi de detentie. acelasi lucru se intampla si in spetza noastra. pt a exista detentie este necesar ca faptuitorului sa-i fie incredintata detentia pe o perioada mai lunga de timp. or, simplu contact material nu indeplineste aceasta cerintza.

sofia

Post by sofia » 27 Feb 2005, 12:22

Si totusi, ma lamureste cineva in privinta distinctiei dintre delapidare si gestiune frauduloasa, atunci cand:
- subiectul activ este functionar;
- nu are calitatea de gestionar;
- are ca atributii administrarea bunurilor;
- isi insuseste un bun mobil din cele pe care le administreaza.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests