Somatie de plata?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
alinav

Somatie de plata?

Post by alinav » 07 Nov 2003, 13:11

Am un contract de prestari servicii cu o Primarie, semnat de Primar. Primaria nu si-a executat obligatia fata de mine, adica nu a platit contravaloarea seviciilor oferite de mine. Intrebarea este: deca dau in judecata, pe cine chem in instanta, ca parat, Primaria sau Primarul? Cine are calitate procesuala?
Eu sunt SRL, deci sunt comercinant. Primaria este administratie publica. Litigiul intre noi este comercial sau civil?
Pot apela la procedura somatiei de plata?

juristu

Post by juristu » 07 Nov 2003, 14:19

Atata timp cat creanta provine dintr-un contract comercial, este aplicabila procedura somatiei de plata.

Mare atentie - Primaria nu are personalitate juridica asa ca veti chema in judecata Primaria Municipiului Bucuresti prin Primarul General!

Studiati si contractul - la beneficiarul prestatiei.

alinav

Post by alinav » 07 Nov 2003, 15:34

Beneficiarul prestatiei este Primaria.

stefanmihaiv

Post by stefanmihaiv » 06 Dec 2004, 17:16

Potrivit legislatiei in vigoare, daca o singura parte e comerciant, contractul ce reglementeaza raporturile dintre ele va fi, de asemenea, comercial, cu toate consecintele care incumba de aici..
Pe de alta parte, Primaria Mun. Bucuresti este reprezentata de Primarul General.

dinubocos

Post by dinubocos » 06 Dec 2004, 19:16

Oricum, ar trebui sa te pregatest deja de un proces pe dreptul comun.
Din experienta mea am ajuns la concluzia ca in cele mai multe cazuri somatia de plata este doar o pierdere de timp. Pentru debitor este usor sa inventeze un motiv care sa faca necesar administrarea unor probe ce exced limitele somatiei de plata. In plus cu toate caile de atac si contestatiile de rigoare la executare singurul avantaj este ca daca treci de recurs scapi e plata taxei de timbru. Bafta si nu uita sa ne spui ce a iesit.

edycool

Post by edycool » 16 Dec 2004, 13:28

dinubocos wrote:Din experienta mea am ajuns la concluzia ca in cele mai multe cazuri somatia de plata este doar o pierdere de timp. Pentru debitor este usor sa inventeze un motiv care sa faca necesar administrarea unor probe ce exced limitele somatiei de plata.
Nu e chiar asa; de cele mai multe ori, debitorul invoca o eventuala exceptie de neexecutare ca sa-ti respinga somatia, dar daca nu face dovada neexecutarii, somatia se admite. Cu alte cuvinte, nu e suficient sa inventezi un motiv, trebuie sa-ti mai si probezi afirmatiile.

Post Reply