mostenire datorii ?

dasefx

Post by dasefx » 05 Jul 2007, 13:02

ART. 22
In limitele indemnizatiei platite, asiguratorul este subrogat in toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurarii contra celor raspunzatori de producerea pagubei, cu exceptia asigurarilor de persoane, iar in cazul in care in vigoare era o asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, conform art. 54 alin. 2 si 3.
Asiguratul raspunde de prejudiciile aduse asiguratorului prin acte care ar impiedica realizarea dreptului prevazut la alin. 1.
Asiguratorul poate renunta, in totalitate sau in parte, la exercitarea dreptului prevazut la alin. 1.

Sectiunea a 3-a
Asigurarea de persoane
ART. 31
Prevederile prezentei sectiuni se refera la categoria asigurarilor de viata, iar din categoria asigurarilor generale, la asigurarile de accidente si boala si la asigurarile de sanatate.
In asigurarile prevazute la alin. 1 asiguratorul se obliga ca, la producerea riscului asigurat, definit conform conditiilor contractului de asigurare, sa plateasca o indemnizatie de asigurare.
Asigurarea in vederea unui risc privind o alta persoana decat aceea care a incheiat contractul de asigurare se poate incheia potrivit contractului de asigurare. In acest caz, persoana care a incheiat contractul de asigurare are calitatea de contractant al asigurarii.
Un asigurat care a incheiat un contract de asigurare de viata individual trebuie sa aiba la dispozitie o perioada de 20 de zile de la data semnarii contractului de catre asigurator, in intervalul careia poate sa denunte acel contract. Aceste prevederi nu se aplica contractelor de acest tip cu o durata de 6 luni sau mai mica.
ART. 32
Indemnizatia de asigurare se plateste asiguratului sau beneficiarului desemnat de acesta. In cazul decesului asiguratului, daca nu s-a desemnat un beneficiar, indemnizatia de asigurare se plateste mostenitorilor legali ai asiguratului.
ART. 33
Desemnarea beneficiarului se poate face fie la incheierea contractului de asigurare, fie in cursul executarii acestuia, prin declaratia scrisa comunicata asiguratorului de catre asigurat sau de contractantul asigurarii, cu acordul asiguratului, ori prin testament.
Inlocuirea sau revocarea beneficiarului se poate face oricand in cursul executarii contractului, in modul prevazut la alineatul precedent.
ART. 34
Daca asiguratul nu a dispus altfel, atunci cand sunt mai multi beneficiari desemnati, acestia au drepturi egale asupra indemnizatiei de asigurare.
ART. 35
Asiguratorul nu datoreaza indemnizatia de asigurare, daca riscul asigurat a fost produs prin sinuciderea asiguratului in termen de 2 ani de la incheierea contractului de asigurare sau prin comiterea cu intentie de catre asigurat ori beneficiar a unor fapte grave prevazute in contractul de asigurare.
Daca un beneficiar a produs intentionat decesul asiguratului, indemnizatia de asigurare se plateste celorlalti beneficiari desemnati sau, in lipsa acestora, mostenitorilor legali ai asiguratului.
ART. 36
In asigurarile la care se constituie rezerve de prime, asiguratul poate sa inceteze plata primelor cu dreptul de a mentine contractul la o suma asigurata redusa sau de a-l rezilia, solicitand restituirea rezervei constituite, conform contractului de asigurare.
Orice alta plata, indiferent de forma sub care este facuta de asigurator, diferita de indemnizatia de asigurare sau de suma reprezentand restituirea rezervei in conditiile alin. 1, nu va putea fi efectuata mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare.
ART. 37
Asiguratul sau contractantul asigurarii, cu acordul asiguratului, poate sa ceara repunerea in vigoare a asigurarii la care se constituie rezerva tehnica, in cazurile prevazute in contractul de asigurare.
ART. 38
Indemnizatia de asigurare se datoreaza, independent de sumele cuvenite asiguratului sau beneficiarului din asigurarile sociale, de repararea prejudiciului de cei raspunzatori de producerea sa, precum si de sumele primite de la alti asiguratori in temeiul altor contracte de asigurare.
Creditorii asiguratului nu au dreptul sa urmareasca indemnizatia de asigurare cuvenita beneficiarului sau mostenitorului legal, dupa caz.
ART. 39 *** Abrogat
ART. 40
Drepturile asiguratilor asupra sumelor rezultand din rezervele tehnice ce se constituie la asigurarile de viata pentru obligatii de plata scadente in viitor nu sunt supuse prescriptiei.
ART. 40^1
Asiguratorii si imputernicitii lor au obligatia de a pune la dispozitia asiguratilor sau contractantilor asigurarii informatii in legatura cu contractele de asigurare, atat inaintea incheierii, cat si pe durata derularii acestora. Aceste informatii vor fi prezentate in scris, in limba romana, vor fi redactate intr-o forma clara si vor cuprinde cel putin urmatoarele elemente:
a) clauzele optionale/suplimentare si beneficiile rezultate din fructificarea rezervelor tehnice;
b) momentul inceperii si cel al incetarii contractului, inclusiv modalitatile de incetare a acestuia;
c) modalitatile si termenele de plata a primelor de asigurare;
d) elementele de calcul ale indemnizatiilor de asigurare, cu indicarea sumelor de rascumparare, a sumelor asigurate reduse, precum si a nivelului pana la care acestea sunt garantate;
e) modalitatea de plata a indemnizatiilor de asigurare;
f) legea aplicabila contractului de asigurare.
In aplicarea prevederilor alin. 1, se vor adopta norme in baza legii, prin care se vor stabili si alte informatii pe care asiguratorii si imputernicitii lor au obligatia sa le puna la dispozitia asiguratilor sau contractantilor asigurarii.

Am lamurit-o da ? extras din l 136/1995

Si sa fiu mai explicit, cheia e art. 22. cu exceptia asigurarilor de persoane

bromul

Post by bromul » 05 Jul 2007, 13:07

:fluierat: Bravo!...te-ai dus la sursa...doar ca problema are si implicatii de drept civil, iar eu la ele am facut referire.

justmailme

Post by justmailme » 05 Jul 2007, 13:31

bromul wrote:...doar ca problema are si implicatii de drept civil, iar eu la ele am facut referire.
Subscriu. Plata asigurarii e una, achitarea debitului e alta. Debitele defunctului sunt preluate de mostenitori. Si Casco-ul iti plateste daunele intr-un accident, apoi se indreapta pentru recuperare impotriva celui ce a cauzat prejudiciul (stiu ce vei raspunde, ca acolo e vorba de culpa unui tert, aici nu, dar n-am gasit alta rima).

dasefx

Post by dasefx » 05 Jul 2007, 13:54

Citind mai atent, intr-adevar, am ajuns la concluzia ca dispozitiile pe care le-am postat nu acopera situatia in speta. Cred ca este o reglementare speciala in privinta asigurarii creditelor in caz de deces. Ceva de natura hibrida, intre asigurarea de persoane si asigurarea de credite prevazute de L 136/1995. Cert este ca asiguratorul plateste direct institutiei creditoare, si, cel putin in conditiile unei morti ce nu ridica suspiciuni (dovada se face cu actul constatator al decesului), asiguratorul nu se mai indreapta impotriva mostenitorilor. Spun cert, din pacate, pentru ca am trecut prin asa ceva de curand.

bromul

Post by bromul » 05 Jul 2007, 13:58

dasefx wrote:Citind mai atent, intr-adevar, am ajuns la concluzia ca dispozitiile pe care le-am postat nu acopera situatia in speta. Cred ca este o reglementare speciala in privinta asigurarii creditelor in caz de deces. Ceva de natura hibrida, intre asigurarea de persoane si asigurarea de credite prevazute de L 136/1995. Cert este ca asiguratorul plateste direct institutiei creditoare, si, cel putin in conditiile unei morti ce nu ridica suspiciuni (dovada se face cu actul constatator al decesului), asiguratorul nu se mai indreapta impotriva mostenitorilor. Spun cert, din pacate, pentru ca am trecut prin asa ceva de curand.
Depinde ce fel de asigurare este. Daca este o asigurare de viata, si cauza decesului este acoperita de polita sunt de acord cu tine. Daca insa este o asigurare pentru risc de neplata, atunci se indreapta impotriva mostenitorilor.

pepita

Post by pepita » 12 Feb 2008, 15:37

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri...
Ideea e ca nu s-a rezolvat nici pana acum problema respectiva. din contra, au aparut tot mai multe datorii...

Mostenirea a fost acceptata pur si simplu, deci datoriile tb platite, e clar. Nu cred sa existe vreo modalitate de a mai renunta la mostenire sau de accepta de acum sub beneficiu. Asta e...

Insa o parte din credite au fost acoperite de asigurare, sa ma astept ca asiguratorul sa aiba regres pt recuperare ? Deocamdata nu am primit nik, insa termenul e de 3 ani...

Plus : chiar impotriva concubinei nu se poate actiona ? Stiu, am tot cautat, nu gasesc niciun temei legal pt o actiune ... Imi dati idei ?

Multumesc frumos !

pepita

Post by pepita » 12 Feb 2008, 15:40

pt Dasefx:

Ai scris la un moment dat:
"Citind mai atent, intr-adevar, am ajuns la concluzia ca dispozitiile pe care le-am postat nu acopera situatia in speta. Cred ca este o reglementare speciala in privinta asigurarii creditelor in caz de deces. Ceva de natura hibrida, intre asigurarea de persoane si asigurarea de credite prevazute de L 136/1995. Cert este ca asiguratorul plateste direct institutiei creditoare, si, cel putin in conditiile unei morti ce nu ridica suspiciuni (dovada se face cu actul constatator al decesului), asiguratorul nu se mai indreapta impotriva mostenitorilor. Spun cert, din pacate, pentru ca am trecut prin asa ceva de curand."

La ce banca era contractat creditul? Unde este prevazuta "asigurarea hibrida" ???

paisie

Post by paisie » 14 Feb 2008, 23:15

depinde foarte mult de ce a declarat asiguratul la incheierea contractului si de felul mortii. Daca a murit din cauza unei boli pe care a avut-o inainte de incheierea contractului de asigurare si nu a declarat-o pa asigurare, daca a fost sinucidere pa asigurare.

La asigurarile de viata societatea asiuguratoare se indreapta in regres doar daca asiguratul a fost omorat din culpa sau cu intentie.

Ps: Dasfex nu e nici o asigurare hibrida nimik e doar o asigurare de viata iar la beneficiar este trecuta banca.

Ps2: din ce stiu eu si omiasigul si asibanul au cam aceleasi proceduri restu nu stiu.

Post Reply