mostenire datorii ?
mostenire datorii ?
Va rog frumos sa imi spuneti parerile voastre ref. la urmatoarea speta:
La moartea lui X succesorul legal mosteneste intreaga masa succesorala (activ + pasiv). Insa anterior decesului, X a contractat o serie de credite si de imprumuturi care au folosit concubinei cu care traia (aceasta achizitionand aparatura pentru salon infrumusetare si alte bunuri).
Intrebarea mea:
-1. succesorul legal este obligat sa plateasca aceste datorii?
-2. ce fel de actiune judiciara poate introduce pentru a o obliga pe concubina sa plateasca aceste datorii?
Va rog sa imi raspundeti chiar daca aveti indoieli, macar aflu mai multe opinii.
Multumesc frumos.
La moartea lui X succesorul legal mosteneste intreaga masa succesorala (activ + pasiv). Insa anterior decesului, X a contractat o serie de credite si de imprumuturi care au folosit concubinei cu care traia (aceasta achizitionand aparatura pentru salon infrumusetare si alte bunuri).
Intrebarea mea:
-1. succesorul legal este obligat sa plateasca aceste datorii?
-2. ce fel de actiune judiciara poate introduce pentru a o obliga pe concubina sa plateasca aceste datorii?
Va rog sa imi raspundeti chiar daca aveti indoieli, macar aflu mai multe opinii.
Multumesc frumos.
1. Societatea de asigurari va achita debitele defunctului fata de banca, dar s-ar putea sa se indrepte apoi impotriva mostenitorilor acceptanti pentru recuperarea sumelor respective (cred ca ar trebui intrebat mai exact la juristii unei societati de asigurari, nu neaparat la cea in cauza, ca poate lei dai idei
)
2. Daca intre creditul contractat si achizitiile concubinei se poate stabili o legatura (de ex. bunurile respective au fost achitate din cont de catre defunct - cazul ideal - ori achizitionarea lor coincide ca data cu data creditului ori a eliberarii din cont a unor sume similare), in mod normal acele bunuri fac parte din masa succesorala, ori ai putea incerca o actiune pentru imbogatire fara just temei, ori o reductiune a liberalitatilor... variante. Dar sa se poata crea o legatura intre creditul defunctului si achizitiile concubinei.

2. Daca intre creditul contractat si achizitiile concubinei se poate stabili o legatura (de ex. bunurile respective au fost achitate din cont de catre defunct - cazul ideal - ori achizitionarea lor coincide ca data cu data creditului ori a eliberarii din cont a unor sume similare), in mod normal acele bunuri fac parte din masa succesorala, ori ai putea incerca o actiune pentru imbogatire fara just temei, ori o reductiune a liberalitatilor... variante. Dar sa se poata crea o legatura intre creditul defunctului si achizitiile concubinei.
[quote="justmailme"]1. Societatea de asigurari va achita debitele defunctului fata de banca, dar s-ar putea sa se indrepte apoi impotriva mostenitorilor acceptanti pentru recuperarea sumelor respective (cred ca ar trebui intrebat mai exact la juristii unei societati de asigurari, nu neaparat la cea in cauza, ca poate lei dai idei
)quote]
Nu se poate. Eventual daca-l omorau mostenitorii. Dan atunci intervenea nedemnitatea succesorala.

Nu se poate. Eventual daca-l omorau mostenitorii. Dan atunci intervenea nedemnitatea succesorala.
N-as fi atat de ferm. Nu cred ca este necesara conduita culpabila a mostenitorilor. Lor le intra in masa succesorala o suma de bani care nu apartinea defunctului. Deci era datorie. Deci trebuie restituita de catre mostenitori. Societatea de credit este asigurata ca isi va primi inapoi banii, indiferent ca este acceptata succesiunea pur si simplu sau sub beneficiu de inventar. Dar si societatea de asigurare se poate indrepta impotriva mostenitorlor, tot pentru imbogatire fara just temei. Cred ca putem continua discutia amandoi, cu argumente pro si contra fiecare. Evident ca de preferat ar fi varianta ta, dar nu sunt ferm convins ca ai dreptate. Nu sunt ferm convins nici ca eu am dreptate
De asta facusem trimitere la cineva specializat strict pe problema asigurarilor.

De asta facusem trimitere la cineva specializat strict pe problema asigurarilor.
De ce sa intrebe? O societate de asigurari este o societate comerciala, nu una non profit, sau fara scop patrimonial. Evident ca se va indrepta impotriva mostenitorilor. Evident ca cine mosteneste activul mosteneste si pasivul, cu exceptia situatiei in care accepta sub beneficiu de inventar, dar am inteles ca nu este cazul aici. Avand in vedere ca a trecut ceva timp de la pstarea intrebarii autorul stie deja ce s-a intamplat. In general bancii si/sau societatile de asigurari in caz de deces al debitorilor solicita informatii despre bunurile acestuia si /sau despre dezbaterea succesiunii. Daca sunt bunuri merg pe executarea lor.justmailme wrote:N-as fi atat de ferm. Nu cred ca este necesara conduita culpabila a mostenitorilor. Lor le intra in masa succesorala o suma de bani care nu apartinea defunctului. Deci era datorie. Deci trebuie restituita de catre mostenitori. Societatea de credit este asigurata ca isi va primi inapoi banii, indiferent ca este acceptata succesiunea pur si simplu sau sub beneficiu de inventar. Dar si societatea de asigurare se poate indrepta impotriva mostenitorlor, tot pentru imbogatire fara just temei. Cred ca putem continua discutia amandoi, cu argumente pro si contra fiecare. Evident ca de preferat ar fi varianta ta, dar nu sunt ferm convins ca ai dreptate. Nu sunt ferm convins nici ca eu am dreptate![]()
dasefx wrote:Da, problema asigurarilor n-am mai studiat-o din facultate, anul II cred. E mult de atunci. Dar din cate stiu, dreptul de regres al asiguratorului este intemeiat pe culpa, indiferent de tipul asigurarii.
Neplata reprezinta culpa. Prin acceptarea mostenirii mostenitorii capata (subrogatie universala) drepturile si obligatiile defunctului, inclusiv drepturile rezultate din contractul de credit. Sunt deci obligati sa plateasca ratele scadente. Neplata la scadenta reprezinta culpa si de dreptul de regres societatii de asigurare.