Obiectul material al abuzului de incredere

Discutii privind Dreptul Penal
corect

Obiectul material al abuzului de incredere

Post by corect » 16 Jun 2007, 07:28

Va supun atentiei o problema: mie mi se pare ca obiect material al abuzului de incredere nu poate fi o suma de bani, data cu imprumut, intrucat prin imprumutul de folosinta, se transfera chiar dr. de proprietate asupra acelei sume de bani, iar imprumutatul nu are obligatia de a restitui aceeasi bani, ci aceeasi suma, compusa, evident, din alti bani, ca bunuri individual determinate.
Prin insusi modul de formulare al art.213 din C.p. cred ca rezulta ca obiect material al abuzului de incredere nu ar putea fi decat bunuri individual determinate, insa in literatura nu se spune numic in acest sens (cel putin in literatura consultata de mine).
Astept pareri motivate si va multumesc.

kinga

Post by kinga » 16 Jun 2007, 07:39

Abuz de incredere. Imprumut nerestituit la scadenta.

Diferentiere.

Intre parti a intervenit un contract de imprumut privind o suma de bani, in conditiile art.l576 si urm. Din Codul civil.
Refuzul de a restitui, la scadenta, o suma imprumutata atrage raspunderea civila si nu constituie infractiunea de abuz de incredere.
Pentru a subzista infractiunea de abuz de incredere, faptuitorul trebuie sa-si insuseasca, sa ia in stapanire frauduloasa un bun mobil ce apartine altuia.
Prin urmare, instanta ar fi trebuit sa constate ca nerestituirea la scadenta a sumei imprumutate a generat intre parti un litigiu ce se solutioneaza potrivit legii civile si, deci, fapta nefiind prevazuta de legea penala, se impunea achitarea inculpatului.

Curtea Suprema de Justitie, sectia penala, decizia nr.301/1996

gavril

Post by gavril » 16 Jun 2007, 07:47

in principiu, asa e.
dar sunt si situatii in care o suma de bani poate constitui obiectul material al infr. de abuz de incredere.
va asigur !

kinga

Post by kinga » 16 Jun 2007, 07:52

te cred Gavrile , dar nu cand suma de bani a fost dat cu titlu de imprumut.

Daca, spre exemplu, imi dai o suma de bani sa-ti cumpar tratatul lui Neagu si eu dispar cu banii :mrgreen: , dap..e abuz de incredere ..dar aici vorbeam de imprumut :razz: :razz:

gavril

Post by gavril » 16 Jun 2007, 07:56

dar daca iti imprumut o hartie de 200 de lei vechi ... d-aia cu elipsa ... primele bancnote emise .. ca sa te dai mare la prieteni ... si apoi refuzi sa ii inapoiezi.
e abuz de incredere ? :grin:

kinga

Post by kinga » 16 Jun 2007, 08:02

da-mi mai bine o moneda de aur... de vreo 1000 de ani :grin: :grin:

PS
m-ai prins :kiss:

corect

Post by corect » 16 Jun 2007, 09:06

Asadar, concluzia ar fi ca pot fi obiect material al infractiunii de abuz de incredere doar bunurile individual determinate, nu si cele de gen?
:roll:

frido

Post by frido » 16 Jun 2007, 09:50

Pot constitui obiect material al infractiunii:-bunurile imobile prin destinatia lor(de exemplu:animalele pt. munca campului,utilajele,agregatele agricole,)precum si bunurile mobile prin incorporare(de ex:tiglele,ulucile,tevile,recoltele,arborii,etc art.462-464 C civ.
De asemenea sunt asimilate bunului mobil inscrisurile de orice fel,daca au fost incredintate pt a fi vandute sau pt achizitionarea altui bun;banii obtinuti prin vanzarea acestuia sau bunul achizitionat.

Ca regula,nu va fi savarsita infractiunea atunci cand in temeiul raportului juridic existent intre parti detinatorul bunului este indreptatit sa dispuna de bun,sa si-l insuseasca ori sa refuze restituirea.

orange

Post by orange » 20 Jun 2007, 17:46

Pai daca ii dai o bancnota din aia cu eclipsa nu e imprumut de consumatiune, ci de folosinta.
Banii dati cu titlu de imprumut de consumatiune nu pot constitui obiect material al abuzului de incredere pentru ca in temeiul acestui contract se transfera proprietatea, deci faptuitorul nu mai este detentor precar.

kinga

Post by kinga » 20 Jun 2007, 18:20

Orange.. da-i incolo.. cred ca nici nu are bancnota cu eclipsa :( :( :(

oricum, el vroia sa sublinieze ca sunt cazuri in care nerestituirea unei sume de bani poate fi calificat ca si abuz de incredere ... :razz: :razz:

orange

Post by orange » 21 Jun 2007, 23:22

A, pai daca nu are si zice ca are, ar putea fi inselaciune :-D

mariusms

Post by mariusms » 22 Jun 2007, 16:33

Aici se discutata despre imprumutul de consumatie, dar solutia este aceeasi si la depozitul neregulat, adica nu este abuz de incredere.

kinga

Post by kinga » 22 Jun 2007, 16:38

adica daca dispar cu bancnota lu Gavril..ala cu eclipsa.. nu poate sa-mi faca nimic??? :grin: :grin:

mariusms

Post by mariusms » 23 Jun 2007, 08:49

Eu m-am referit strict la speta postata de Corect. De altfel, s-a mai dezbatut problema pe forum http://www.avocatura.com/modules.php?na ... +incredere
sau aici e ceva interesant http://www.avocatura.com/modules.php?na ... 2&start=15

kinga

Post by kinga » 23 Jun 2007, 09:07

multam :cafea: :cafea:

Post Reply