termeni contract de administrare SRL pe persoana fizica

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
holloch

termeni contract de administrare SRL pe persoana fizica

Post by holloch » 01 Mar 2007, 14:12

Am un contract de administrare cu o firma (SRL), ca si persoana fizica. Nu sunt asociat la aceasta firma.

In contractul de administrare, este precizat faptul ca rezilierea contractului de oricare parte se poate realiza cu respectarea unui preaviz de trei luni de la sfarsitul lunii (firma poate renunta la contract si fara preaviz pentru motive "importante").

Mai departe, exista si o clauza de neconcurenta, prin care ma oblig sa nu activez independent sau dependent, in acelasi domeniu de activitate cu cel al firmei, pe teritoriul Romaniei, pe o perioada de un an de la incetarea activitatii de administrator.

Intrebarile mele sunt:

1. Cat de legala este prima prevedere, legata de preaviz? In contractele de administrare date ca model pe acest forum nu exista nici o prevedere legata de preaviz. In plus, stiu ca in cazul contractelor individuale de munca, preavizul nu poate depasi 30 de zile pentru functiile de conducere. Cum insa contractul meu de administrare nu constituie un contract de munca in sensul legislatiei muncii existente (lucru de altfel precizat in contract), sunt complet in ceata aici... e obligatoriu sa respect acel preaviz de 3 luni?

2. Este legal sa nu pot activa in domeniul firmei timp de un an de la incetarea contractului de administrare, daca acest domeniu e si domeniul in care sunt specializat? Mi se pare aberant.

Fireste, cel mai aberant e ca am semnat contractul in forma asta :roll: , dar deh, din greseli invatam. Orice fel de sfat competent e foarte apreciat. Merci anticipat...

Andrei

valic

Post by valic » 06 Mar 2007, 18:15

Contractul de administrare functioneaza dupa regulile contractului de mandat.
firma poate renunta la contract si fara preaviz pentru motive "importante").
=pai, cam asa e, deoarece firma e mandantul si numai aceasta apreciaza daca interesele sale sunt aparate sau nu, chiar daca contractul e cu termen, deoarece contr.se incheie pe seama si in interesul sau.
2.Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei sau a specializarii pe care o detine si nici nu se poate intinde geografic prea mult.Pe teritoriul Romaniei e o intindere geografica cam mare si prea generica.Blufeaza.
Legea 441/2006 spune ca o persoana fizica poate exercita concomitent cel mult 5 mandate de administrator si/sau de membru al consiliului de supraveghere in societati pe actiuni al caror sediu se afla pe teritoriul Romaniei.

holloch

Post by holloch » 06 Mar 2007, 18:51

valic wrote:Contractul de administrare functioneaza dupa regulile contractului de mandat.
firma poate renunta la contract si fara preaviz pentru motive "importante").
=pai, cam asa e, deoarece firma e mandantul si numai aceasta apreciaza daca interesele sale sunt aparate sau nu, chiar daca contractul e cu termen, deoarece contr.se incheie pe seama si in interesul sau.
2.Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei sau a specializarii pe care o detine si nici nu se poate intinde geografic prea mult.Pe teritoriul Romaniei e o intindere geografica cam mare si prea generica.Blufeaza.
Legea 441/2006 spune ca o persoana fizica poate exercita concomitent cel mult 5 mandate de administrator si/sau de membru al consiliului de supraveghere in societati pe actiuni al caror sediu se afla pe teritoriul Romaniei.
Merci mult de raspuns. Tot asa am auzit si eu... poti sa-mi spui unde anume (lege, articol) se face referire la prevederile clauzei de neconcurenta?

Am inteles din raspunsul tau drepturile firmei legate de renuntarea la contract... care ar fi drepturile mele? Nu e reglementat in nici un fel preavizul in situatia unui astfel de contract de administrare? Adica prin absurd, putea firma sa-mi ceara preaviz, la un contract pe cinci ani, de 50 de luni?

Post Reply