Actiunea in evacuare
Nu se pune problema de a nu putea introduce o actiune in evacuare de catre oricine are un interes legitim, pentru simplul motiv ca art. 21 din Constitutie consfinteste liberul acces la justitie.
Problema este de calificare juridica a unei astfel de actiuni pentru ca, in functie de calificarea juridica se stie ce probe trebuiesc administrate, ce taxe se platesc etc.
Problema este de calificare juridica a unei astfel de actiuni pentru ca, in functie de calificarea juridica se stie ce probe trebuiesc administrate, ce taxe se platesc etc.
Am raspuns deja. Actiunea in evacuare, care protejeaza dreptul de proprietate.
Probabil ca urmeaza noi intrebari in vederea clasificarii si subclasificarii actiunii. Pe mine ma intereseaza mult mai mult spectul practic, atat timp cat am o solutie teoretica acceptabila si cat timp, oricum, si celelalte variante sunt criticabile.
Probabil ca urmeaza noi intrebari in vederea clasificarii si subclasificarii actiunii. Pe mine ma intereseaza mult mai mult spectul practic, atat timp cat am o solutie teoretica acceptabila si cat timp, oricum, si celelalte variante sunt criticabile.
Te inseli, nu-ti mai pun nici o intrebare...
Eu am inteles ce vrei sa spui si chiar daca nu sunt de acord cu afirmatia potrivit careia actiunea in evacuare care protejeaza dreptul de proprietate poate fi calificata altfel decat in revendicare, asta nu inseamna ca vreau sa-ti impun punctul meu de vedere.

Eu am inteles ce vrei sa spui si chiar daca nu sunt de acord cu afirmatia potrivit careia actiunea in evacuare care protejeaza dreptul de proprietate poate fi calificata altfel decat in revendicare, asta nu inseamna ca vreau sa-ti impun punctul meu de vedere.
Re: Actiunea in evacuare
Am o situatie identica.Norocel wrote:O persoana care se pretinde proprietar, poate formula separat de actiunea in revendicare o actiune in evacuare impotriva unei persoane care detine imobilul fara nici un titlu?
Daca da, care este temeiul unei astfel de actiuni?
.
Norocel, la ce concluzie ai ajuns vis-a-vis de temeiul de drept al actiunii in evacuare?
M-ar ajuta enorm orice pdv fundamentat.

Am si eu un caz similar:
Am formulat actiune in evacuarea din partea parintilor impotriva fiului lor care locuieste in imobilul acestora (casa de locuit) fara nici un titlu, deci ca tolerat. In subsidiar am aratat ca se impune evacuarea paratului si pentru ca exercita violente asupra reclamantilor.
Paratul mi-a formulat intampinare prin care imi cere sa precizez temeiul de drept al actiunii, dorind a fi calificata drept o revendicare, pentru a ma obliga sa timbrez la valoare. Totodata a formulat si reconventionala prin care imi solicita drept de creanta pentru eventuale imbunatatiri cat si drept de retentie.
Problema este ca nu as dori sa fie calificata drept revendicare pentru ca reclamantii nu-si pot permite timbrajul unei revendicari.
Care sa fie temeiul unei evcuari in aceste conditii si m-ar interesa cu trimiteri la practica...
Ce aparare as putea sa fac vis-a-vis de dreptul de retentie?
Am formulat actiune in evacuarea din partea parintilor impotriva fiului lor care locuieste in imobilul acestora (casa de locuit) fara nici un titlu, deci ca tolerat. In subsidiar am aratat ca se impune evacuarea paratului si pentru ca exercita violente asupra reclamantilor.
Paratul mi-a formulat intampinare prin care imi cere sa precizez temeiul de drept al actiunii, dorind a fi calificata drept o revendicare, pentru a ma obliga sa timbrez la valoare. Totodata a formulat si reconventionala prin care imi solicita drept de creanta pentru eventuale imbunatatiri cat si drept de retentie.
Problema este ca nu as dori sa fie calificata drept revendicare pentru ca reclamantii nu-si pot permite timbrajul unei revendicari.
Care sa fie temeiul unei evcuari in aceste conditii si m-ar interesa cu trimiteri la practica...
Ce aparare as putea sa fac vis-a-vis de dreptul de retentie?
Sunt intru totul de acord cu Luciann:evacuare in temeiul dispozitiilor art.480 C.civ.Dreptul de proprietate poate fi aparat ci prin alte mijloace,actiuni,nu numai prin actiunea in revendicare.
In speta,este admisibila si justificata cererea in evacuare a proprietarului apartamentului.Durerea e cu taxa de timbru.Ce sa facem daca la evacuare e mica-mica?!
In speta,este admisibila si justificata cererea in evacuare a proprietarului apartamentului.Durerea e cu taxa de timbru.Ce sa facem daca la evacuare e mica-mica?!
Nu m-ati lamurit: daca spuneti ca se poate cere evacuare si nu revendicare in temeiul art. 480 Cod civ., de ce mai este necesar sa timbrez la valoare si nu cu taxa fixa de 12 lei?Dyana wrote:Sunt intru totul de acord cu Luciann:evacuare in temeiul dispozitiilor art.480 C.civ.Dreptul de proprietate poate fi aparat ci prin alte mijloace,actiuni,nu numai prin actiunea in revendicare.
Dac[ persoana care foloseste apartamentul nu este proprietar, nu are titlu de proprietate , se poate introduce actiunea in evacuare.
In speta data de tine, temeiul legal este art.480 c.civ.
Daca intre parti ar fi existat un raport locativ, temeiul legal pentru actiunea in evacuare pentru proprietar ar fi fost art.1410 si urmatoarele c.civ.
In speta data de tine, temeiul legal este art.480 c.civ.
Daca intre parti ar fi existat un raport locativ, temeiul legal pentru actiunea in evacuare pentru proprietar ar fi fost art.1410 si urmatoarele c.civ.
AllyMcBeal wrote:Dan ce facem cu un proprietar posesor care cere evacuarea unei persoane turbulente (pana acum tolerat - in speta ginerele)?
Daca il punem sa revendice,nu ne incadram la nnproprietar neposesornn,iar daca cere evacuarea,se poate zice ca nu avem raport locativ preexistent....
Stiu ca in practica nu se apreciaza asa, dar intreb totusi: de ce n-ar fi violare de domiciliu? Este incalcata libertatea proprietarului posesor, care nu mai reuseste sa scape de fostul tolerat... Din momentul in care proprietarul nu-l mai accepta pe fostul tolerat (adica nu-si mai da consimtamantul cu privire la tolerarea in spatiu) orice patrundere a acestuia in locuinta este patrundere fara drept...Cred ca nu ar fi greu ca proprietarul sa-l instiinteze (eventual printr-o notificare) pe tolerat ca nu-l mai accepta in spatiu. In cazul in care toleratul revine totusi si insista, intra si nu mai vrea sa iasa...plangere prealabila pentru violare de domiciliu.
Probe- notificarea, martori...