Actiunea in evacuare

Discutii privind procedura civila
tfg1973

Post by tfg1973 » 28 Nov 2006, 17:20

eu cred ca poate face actiune in evacuare daca isi justifica un interes legitim...spre exemplu chiriasul poate cere evacuarea altuia ...chiar daca are un titlu de detentor precaR asupra imobilului

tfg1973

Post by tfg1973 » 28 Nov 2006, 17:24

temeiul juridic ...depinde...art.31 din legea 114/1996 la ce m-am referit mai sus

norocel

Post by norocel » 28 Nov 2006, 17:26

Nu se pune problema de a nu putea introduce o actiune in evacuare de catre oricine are un interes legitim, pentru simplul motiv ca art. 21 din Constitutie consfinteste liberul acces la justitie.
Problema este de calificare juridica a unei astfel de actiuni pentru ca, in functie de calificarea juridica se stie ce probe trebuiesc administrate, ce taxe se platesc etc.

tfg1973

Post by tfg1973 » 28 Nov 2006, 17:32

oricine are acces la justitie dar care trebuie sa isi justifice un drept si un interes...conditie pentru a depune o actiune in justitie...asa oricine poate face o actiune si toate ar fi admise :lol:

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 28 Nov 2006, 17:39

Dan ce facem cu un proprietar posesor care cere evacuarea unei persoane turbulente (pana acum tolerat - in speta ginerele)?
Daca il punem sa revendice,nu ne incadram la nnproprietar neposesornn,iar daca cere evacuarea,se poate zice ca nu avem raport locativ preexistent....

tfg1973

Post by tfg1973 » 28 Nov 2006, 18:04

aici se poate aplica disp. art.480 cod civil care reglementeaza proprietatea asta e parerea mea

Luciann

Post by Luciann » 28 Nov 2006, 18:59

Am raspuns deja. Actiunea in evacuare, care protejeaza dreptul de proprietate.
Probabil ca urmeaza noi intrebari in vederea clasificarii si subclasificarii actiunii. Pe mine ma intereseaza mult mai mult spectul practic, atat timp cat am o solutie teoretica acceptabila si cat timp, oricum, si celelalte variante sunt criticabile.

norocel

Post by norocel » 28 Nov 2006, 19:19

Te inseli, nu-ti mai pun nici o intrebare... :razz:
Eu am inteles ce vrei sa spui si chiar daca nu sunt de acord cu afirmatia potrivit careia actiunea in evacuare care protejeaza dreptul de proprietate poate fi calificata altfel decat in revendicare, asta nu inseamna ca vreau sa-ti impun punctul meu de vedere.

Luciann

Post by Luciann » 28 Nov 2006, 19:25

Mda. Ar fi interesant si un alt punct de vedere, argumentat, desigur. Pana atunci, eu raman la parerea asta.

DanyT

Re: Actiunea in evacuare

Post by DanyT » 12 Oct 2008, 18:05

Norocel wrote:O persoana care se pretinde proprietar, poate formula separat de actiunea in revendicare o actiune in evacuare impotriva unei persoane care detine imobilul fara nici un titlu?
Daca da, care este temeiul unei astfel de actiuni?
.
Am o situatie identica.
Norocel, la ce concluzie ai ajuns vis-a-vis de temeiul de drept al actiunii in evacuare?

M-ar ajuta enorm orice pdv fundamentat.
:cafea:

andreicosminus

Post by andreicosminus » 16 Oct 2008, 18:01

Am si eu un caz similar:
Am formulat actiune in evacuarea din partea parintilor impotriva fiului lor care locuieste in imobilul acestora (casa de locuit) fara nici un titlu, deci ca tolerat. In subsidiar am aratat ca se impune evacuarea paratului si pentru ca exercita violente asupra reclamantilor.
Paratul mi-a formulat intampinare prin care imi cere sa precizez temeiul de drept al actiunii, dorind a fi calificata drept o revendicare, pentru a ma obliga sa timbrez la valoare. Totodata a formulat si reconventionala prin care imi solicita drept de creanta pentru eventuale imbunatatiri cat si drept de retentie.
Problema este ca nu as dori sa fie calificata drept revendicare pentru ca reclamantii nu-si pot permite timbrajul unei revendicari.
Care sa fie temeiul unei evcuari in aceste conditii si m-ar interesa cu trimiteri la practica...
Ce aparare as putea sa fac vis-a-vis de dreptul de retentie?

Dyana

Post by Dyana » 17 Oct 2008, 20:57

Sunt intru totul de acord cu Luciann:evacuare in temeiul dispozitiilor art.480 C.civ.Dreptul de proprietate poate fi aparat ci prin alte mijloace,actiuni,nu numai prin actiunea in revendicare.
In speta,este admisibila si justificata cererea in evacuare a proprietarului apartamentului.Durerea e cu taxa de timbru.Ce sa facem daca la evacuare e mica-mica?!

andreicosminus

Post by andreicosminus » 20 Oct 2008, 18:30

Dyana wrote:Sunt intru totul de acord cu Luciann:evacuare in temeiul dispozitiilor art.480 C.civ.Dreptul de proprietate poate fi aparat ci prin alte mijloace,actiuni,nu numai prin actiunea in revendicare.
In speta,este admisibila si justificata cererea in evacuare a proprietarului apartamentului.Durerea e cu taxa de timbru.Ce sa facem daca la evacuare e mica-mica?!
Nu m-ati lamurit: daca spuneti ca se poate cere evacuare si nu revendicare in temeiul art. 480 Cod civ., de ce mai este necesar sa timbrez la valoare si nu cu taxa fixa de 12 lei?

marlen

Post by marlen » 24 Nov 2008, 11:36

Dac[ persoana care foloseste apartamentul nu este proprietar, nu are titlu de proprietate , se poate introduce actiunea in evacuare.
In speta data de tine, temeiul legal este art.480 c.civ.
Daca intre parti ar fi existat un raport locativ, temeiul legal pentru actiunea in evacuare pentru proprietar ar fi fost art.1410 si urmatoarele c.civ.

AnulIV

Post by AnulIV » 24 Nov 2008, 19:37

AllyMcBeal wrote:Dan ce facem cu un proprietar posesor care cere evacuarea unei persoane turbulente (pana acum tolerat - in speta ginerele)?
Daca il punem sa revendice,nu ne incadram la nnproprietar neposesornn,iar daca cere evacuarea,se poate zice ca nu avem raport locativ preexistent....

Stiu ca in practica nu se apreciaza asa, dar intreb totusi: de ce n-ar fi violare de domiciliu? Este incalcata libertatea proprietarului posesor, care nu mai reuseste sa scape de fostul tolerat... Din momentul in care proprietarul nu-l mai accepta pe fostul tolerat (adica nu-si mai da consimtamantul cu privire la tolerarea in spatiu) orice patrundere a acestuia in locuinta este patrundere fara drept...Cred ca nu ar fi greu ca proprietarul sa-l instiinteze (eventual printr-o notificare) pe tolerat ca nu-l mai accepta in spatiu. In cazul in care toleratul revine totusi si insista, intra si nu mai vrea sa iasa...plangere prealabila pentru violare de domiciliu.
Probe- notificarea, martori...

Post Reply