anulare decizie concediere

Discutii privind litigiile de munca
maxxim

anulare decizie concediere

Post by maxxim » 16 Nov 2006, 16:05

Care credeti ca este temeiul legal al incetarii cim in situatia in care angajatul a obtinut in instanta anularea deciziei de concediere, dar nu a facut cerere de reintegrare?

danutza

Post by danutza » 17 Nov 2006, 10:13

trebuie sa faca cerere? daca da, unde scrie?

maxxim

Post by maxxim » 17 Nov 2006, 10:16

citeste art. 78 alin 2 :razz:

danutza

Post by danutza » 17 Nov 2006, 10:25

Art. 78. - (1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.

asta e, dar tot nu scrie ca salariatul trebuie sa faca cerere de reintegrare :-P
alt art.? ca-s cuminte si ma duc si citesc rpd :razz:

maxxim

Post by maxxim » 17 Nov 2006, 10:33

ma refeream la situatia in care salariatul solicita instantei anularea concedierii nelegale si despagubiri.... asta si obtine. nu exista niciun capat de cerere referitor la reintegrare si instanta nu poate acorda ceva ce nu s-a cerut din cauza art. mai sus mentionat!
asa ca .....

danutza

Post by danutza » 17 Nov 2006, 11:01

ma lamurii ce vrei
acu:
personal mi se pare (si mereu am crezut asa) ca este aberant sa anulezi decizia de concediere si sa spui ca nu se dispune si reintegrarea, pe motiv ca nu a fost ceruta
logica mea zice cam asa: s-a anulat actul in baza caruia s-a dispus concedierea. ce rezulta? ca cim nu a fost desfacut. ca este inca in vigoare. si atunci, care ar fi consecinta anularii, daca nu reintegrarea, asta pe langa faptul ca-i platesti leafa din urma?

kinga

Post by kinga » 17 Nov 2006, 11:50

danutza wrote:personal mi se pare (si mereu am crezut asa) ca este aberant sa anulezi decizia de concediere si sa spui ca nu se dispune si reintegrarea, pe motiv ca nu a fost ceruta
?
Ai dreptate este aberant... este o dispozitie aberanta ..dar..

In momentul in care s-a discutat proiectul ( Codul muncii) patronat..sindicat ..etc.....s-a pus problema ca instanta sa nu dispuna din oficiu reintegrarea.
Pe de o parte pentru ca exista posibilitatea ca intre timp angajatul s-a incadrat la o alta societatea ( de unde apareau discutiile cu cumul de functii , etc..) iar pe de alta parte ca o masura de "protectie"..pentru ca dupa reincadrare ar urma oricum o noua concediere.
Doar ca... din pacate art. 78 este formulat asa cum este formulat.

Deci, in ipoteza in care nu se cere reintegrarea, instanta constata - culmea- nulitatea absoluta a deciziei .. ANULEAZA DECIZIA darrrrrrr obliga angajatorul doar la despagubiri...si mai constata ca nu s-a cerut repunerea partilor in situatia anterioara.....

Dar, si acum vine partea cea mai absurda se considera ca de la data desfacerii CIM salariatul nu mai are calitatea de salariat...daca nu a cerut reintegrarea.
Salariatul obtine DESPAGUBIRI ..atentie DESPAGUBIRI..nu drepturi salariale.. deci in afara de impozit nu se retine nimik... nu este vechime in munca ..etc.....
ar veni ca o exceptie de la restitutio in integrum... recunosc ca decizia este nelegala... iti acord despagubiri, dar nu restabilesc situatia anterioara daca tu nu vrei.

E o absurditate ..dar asa este...
Chiar azi am vorbit cu un judecator de la Tribunalul Muncii.

si am intrebat de ce pisici nu se modifica Codul muncii pentru ca acest articol e absurd... sa fie nulitate absoluta ..care nu este.
Discutii sunt... dar sunt doar discutii.

Maxxim nu se pune problema reintegrarii.
Acu analizeaza si tu.
Angajatul nu a cerut reincadrarea... instanta a obligat angajatorul la plata unei despagubiri de la data desfacerii pana la data PRONUNTARII SENTINTEI.

cum ramane cu perioada cuprinsa intre data pronuntarii sentintei si presupusa reangajare???? poti sa faci reangajare contrar vointei angajatului???? Daca el nu vrea sa revina????

Te-a obligat instanta sa faci asta?? nuuuu
Stiu ca ce am scris nu ti se pare logic... pentru ca discutam de nulitate absoluta... dar atata timp cat nu s-a dispus reintegrarea, singura obligatia a angajatorului este de a achita despagubirile stabilite de instanta.
Si atat...
Si sa speram ca vor modifica art. 78 ....

mariusms

Post by mariusms » 17 Nov 2006, 14:59

Eu stiu asa. Se cere anularea, se dispune anularea. Repunerea in situatia anterioara se cere separat (alta actiune sau in aceeasi actiune, dar sub forma unui alt capat de cerere). Art. 78 alin. 2 este foarte clar.

aprilie

Post by aprilie » 17 Nov 2006, 16:50

daca nu are capat de cerere cu reintegrarea, instanta nu se pronunta pe cerere - evident.
Si eu cred ca e clar. Dealtfel exista si practica in acest sens

danutza

Post by danutza » 17 Nov 2006, 18:05

si atunci, care este raspunsul la intrebarea lui maxxim? cum se rezolva?

deci, salariatul a obtinut anularea deciziei si despagubiri; salariatul n-a cerut reintegrarea; n-a cerut, nu i s-a dat; n-a cerut, nu i s-a dat si angajatorul nu-l poate chema la munca urmare anularii deciziei si in lipsa cererii salariatului cu privire la reintegrare
buuun

acuma, angajatorul a "inchis" cartea de munca a salariatului respectiv conform deciziei care, ulterior, a fost anulata de instanta

ce face mai departe maxxim? cum ii "inchide" cartea de munca?

kinga

Post by kinga » 17 Nov 2006, 18:59

Danutza ..hai sa spun ceva ...
caz concret...

X disponibilizat in baza art. 65.... ataca decizia de desfacere ..nu cere reintegrare... ci doar despagubiri... castiga procesul.... in CM ramane desfacut contractul in baza art. 65 beneficieaza de indemnizatia de somaj in continuare ..si la nimeni nu-i pasa ca a castigat procesul.
chiar asa de greu este sa intelegi???? nu se cere reintegrare..nu se redobandeste calitatea de salariat..nu se reintegreaza..nu se desface din nou CIM... SE PLATESTE O DESPAGUBIRE... SLUSSS .....ATAT
Iar in CM nu se mentioneaza nimik

perioada respectiva nu este vechime in munca, nu este perioada contributiva.....

danutza

Post by danutza » 17 Nov 2006, 19:08

multumesc frumos, kinga, de precizari; am inteles tot ce spui tu, mai putin faza cu mentiunea in cartea de munca

daca mi s-a desfacut cim "disciplinar" (si aici inteleg art 61 lit. a) ), mie imi ramane in CM tot 61 lit a)? poate ca asa o fi, dar nu-i corect

macar ar trebui sa se faca mentiunea, in partea corespunzatoare din CM, "anulat decizia nr. [...] cf hot jud bla bla"

kinga

Post by kinga » 17 Nov 2006, 19:20

papusica mea... depinde si de ITM.... dar eu nu vad nici un impediment sa trec in CM.. anulat decizia in baza hot nr. ...pronuntata de ... a beneficiat de despagubire pentru perioada de la pana la....

maxxim

Post by maxxim » 18 Nov 2006, 09:24

kinga wrote:papusica mea... depinde si de ITM.... dar eu nu vad nici un impediment sa trec in CM.. anulat decizia in baza hot nr. ...pronuntata de ... a beneficiat de despagubire pentru perioada de la pana la....
si ti se pare etica solutia? Il privez pe om de drepturile lui doar pentru ca n-a solicitat si reintegrarea?
pentru ca eu inteleg asa: daca anulezi o decizie de incetare cim in baza art. 65 alin. 1 (cu mentiunea anularii deciziei trecuta in carnetul de munca)..... omul nu poate solicita somaj

kinga

Post by kinga » 19 Nov 2006, 12:55

Maxxim nu mi se pare nicit etic, nici moral, nici legal.... dar vorba vine..sindicatul a cedat prea repede la negocierea acestui articol din Codul muncii.
Plus ca nu au avut in vedere consecintele practice... cred eu...

Drept pentru care eu il sfatuiesc pe toti sa solicite si reincadrare...pentru ca perioada respectiva sa fie considerata vechime in munca..iar cand i se inmaneza la om decizia de reincadrare el/ea sa depuna cererea de desfacere a CIM cu acordul partilor sau demisia.
Stii ce repede se semneaza o cerere pe art. 55 lit. b????? :-D :-D :-D :-D

Post Reply