Sharky wrote:In art. 221 alin. 2 cpp "punerea in miscare a actiunii penale se face LA plangerea prealabila"
Cu toate astea in practica paratul se citeaza in calitate de inculpat in multe cazuri!
Sharky, pentru infractiunile de
FALS si UZ DE FALS (ca despre asta discutam aici), sesizarea instantei se face
NUMAI PRIN RECHIZITORIU.
Asa ca indiferent ce parere avem in legatura cu situatiile in care sesizarea instantei se face prin plangere prealabila, trebuie sa recunoastem ca in cazul infractiunilor pentru care sesizarea se face prin rechizitoriu, judecatorului de serviciu nu-i este permis sub nici o forma sa dispuna citarea unei persoane ca inculpat, fara sa se fi pus mai inainte in miscare actiunea penala.
Cazul despre care am vorbit, desi pare o ciudatenie, este real si eu m-am tot intrebat cum ar fi trebuit sa procedeze judecatorul.
Marea majoritate a celor care si-au spus parerea in aceasta privinta (si nu ma refer la acest forum) au apreciat ca a fost o scapare si... "HAI SA FIM SERIOSI, SE PUTEA INTAMPLA ORICUI !"
Si eu cred ca se putea intampla, dar nu oricui, ci numai unui judecator care nu a citit asa zisa plangere, si ma intreb ce incredere pot avea in judecata cuiva care nu cunoaste normele juridice elementare in profesia sa, sau daca le cunoaste, le trateaza cu dispret, ceea ce este la fel de grav.
Si nu trebuie uitat ca era vorba despre un act care sesiza o instanta penala, nu civila, si ca potrivit art. 197 alin. 2 Cod pr.penala " Dispozitiile relative la ... sesizarea instantei..sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii".
Parerea mea este ca judecatorul de serviciu avea doua variante:
- punea cererea pe rol si cita persoana la care se referea plangerea ca invinuit (in acest caz instanta urma sa constate la primul termen nulitatea actului de sesizare);
-trimitea plangerea organelor de cercetare penala, fara a o mai pune pe rol.