Violarea secretului corespondentei

Discutii privind Dreptul Penal
leustean

Violarea secretului corespondentei

Post by leustean » 28 Sep 2006, 21:22

Sa va spun:
Dau un interviu.
Nu cine stie ce, un mare spanac.
Ma trezesc sunat intr-o buna dupa-amiaza (de somn - eram in concediu, la munte) si mi se pun o gramada de intrebari.
Nu despre drept : despre alt domeniu... sa il numim tangential.
In loc sa inchid omeneste telefonul in nas mangafalei (puteam invoca la urma urmei pierderea semnalului - chiar eram in creierii muntilor), stau de vorba omeneste cu Zana Articolelor de Toata Jena.
Care vrea sa site o gramada.
Rezultatul = 20 minute de conversatie, de stoarcere a creierilor...
Dupa atata pauza de gandire, marturisesc ca m-am resimtit.
Dupa alta saptamana, alt telefon : sa scriu tot ce i-am spus eu la telefon atunci.
Pai domnisoara...
Nu, ca sa fac asa cum ma roaga ea...
Booooon!
Deschid mailul, dau peste "listuta" cu intrebari : vreo 40 de KB.
Boooon.
Raspund, imi storc creieri...pierd mesajul, scriu din nou...injur (buna ziua ai dat, belea ti-ai capatat).

Peste vreo luna, primesc vesti : a aparut articolul...
Mare bucurie mare!
Zic : lasa ca il citesc eu cand am timp.
Il citesc dupa doua saptamani, pe net.

Vaz acolo niste fraze de imediat m-am autosesizat cu o mare durere de cap.
Nu ma recunosteam, nu eram eu in acele fraze.
Ba eram : se vedeau cu ochiul liber semnele citarii.

Ma indignez profund : recitesc mailul, nimic care sa semene cu borsitura de fraza ce mi se atribuia.

Scriu alt mail (mda, ...belea ti-ai capatat) si zic : domnisoara, bla bla bla, va rog sa luati act de dezamagirea provocata de calitatea articolului dvs., in care scrieti scrieri care nu imi apartin.
Eu sint un tipicar, un om care tin foarte mult la anumite principii de viata, de scriere si de terminologie juridica (cand e cazul de discutrii juridice, of course, ceea ce aici nu era, repet), asa incat nu pot prin urmare sa inteleg cum v-ati putut permite pentru ca sa...
Domnule, mi se replica, FRAZA VA APARTINE.
Este exact cuvintel cu civintel ce mi-ati spus la telefon atunci, cand culegeati floricele de camp iar altii asudau la redactia ziarului.

Adica am fost inregistrat fara sa stiu si fara sa mi se ceara voie.
Care este parerea domniilor voastre, colegi?
Asa-i ca e violarea secretului corespondentei (in afara ca e si nesimtire)?

Se face sa amenint cu o plangere penala contra scuzelor?
Va anunt daca le voi primi (scuzele).
Astept parerile in drept. :cafea:
Adica: poti sa inregistrezi pe cineva intr-un interviu agreat ad-hoc si apoi sa zici ca l-ai citat, dar fara sa il anunti ca este inregistrat si fara sa il intrebi pe interlocutor daca este sau nu de acord cu inregistrarea?... :cafea:

vally

Post by vally » 28 Sep 2006, 21:58

Mie mi se pare ca merge perfect pe art. 195 asa ca tu decizi cum procedezi in continuare.
Parerea mea:
-faptul in sine este o mizerie uluitoare si cred ca trebuie sa ripostezi cum se cuvine.
-nu trebuie sa trecem nepasatori peste astfel de intamplari, mai ales daca suntem direct vizati.
Avem si asa destule precedente create, de noi, de altii...care ne fac zile negre....

Samurai

Post by Samurai » 28 Sep 2006, 22:12

Nu e nicio violare a secretului corespontentzei. A "scris" doar "scieri" vorbite ale eruditului Leustean.

wittmann

Post by wittmann » 28 Sep 2006, 22:21

Nici eu nu vad nici o violare.

vally

Post by vally » 28 Sep 2006, 22:53

@wittmann&samurai: sunteti siguri? :oops:

Daca se poate, ma lamuriti si pe mine cum se pune problema in acest caz? Fara mishtouri, please.....

:cafea:

actor

Post by actor » 28 Sep 2006, 23:03

citeste cu atentie articolul respectiv si o sa intelegi.nu-i asa complicat.

Samurai

Post by Samurai » 29 Sep 2006, 07:06

Actore cineva a cerut o explicatzie. Tu asa ii explici? Sau nu stii si bagi placa vesnic enervanta?

leustean

Post by leustean » 29 Sep 2006, 07:19

Samurai wrote:Nu e nicio violare a secretului corespontentzei. A "scris" doar "scieri" vorbite ale eruditului Leustean.
Tanti, ti cand ti se pune pata nu se mai sterge.
E vorba despre INREGISTRAREA conversatiei in sine (fara sa fiu anuntat, fara sa mi se ceara permisiunea), nu despre zicerile mele...
Clarissimo?
Sa dezenez?

Samurai

Post by Samurai » 29 Sep 2006, 07:22

Deseneaza un copac, un cerc pe o foaie si du-le la un psiholog. Ca pe penal nu avem ce discuta noi doi.

leustean

Post by leustean » 29 Sep 2006, 07:33

Deci colegi, va rog sa luati in considerare INREGISTRAREA in sine a conversatiei, fara anuntarea mea prealabila si fara acordul meu in acest sens, nu faptul ca as fi fost lezat de o gresita citare.
Asa se pune problema.

Samurai, imi cer scuze, dar nu tineam sa am raspunsuri de la tine.
Cred ca e momentul sa fii avertizat de Costy pentru atacurile tale (constant) grosolane la adresa multora dintre membrii forumului.
Nu poti fi capabil si de o alta atitudine?

E clar : ai dat-o in bara, nu ai priceput mesajul.
Chestie de nuanta, importanta in cazul de fata.
Nu-i nimic :lasa-i pe altii.
Sa stii ca nu e vina nimanui ca tu esti vesnic prost-dispus.

robin_hood_2

Re: Violarea secretului corespondentei

Post by robin_hood_2 » 29 Sep 2006, 08:17

...leustean, pana si eu am priceput ca nu ti-a violat nimeni corespondenta...
leustean wrote:Sa va spun:
Dau un interviu.
..daca voiai sa fie inregistrata complet, redata perfect, extrasa migalos esenta ideilor tale, te asigurai ca sunt conditii pt. acest rezultat...te intalneai face to face cu Zana ( surprizelor?), inregistrai audio-video, chemai si-un interpret in limbajul semnelor pt. a traduce in silabe un rictus, o tresarire...te conectai la un biorezonator pt. a pune de acord vorbirea cu emisiile energetice...o echipa de montaj ar fi facut puzzle-ul in forma finala, insotit de instructiuni de folosire...pt. cea care da mai departe si pt. cei care urmeaza sa receptioneze...

...dar tu n-ai facut asta...si stii de ce? pt. ca ai considerat interviul
leustean wrote:Nu cine stie ce, un mare spanac.
...apoi zici ca nu te recunosteai in fraze...pai nu te supara, nici in oglinda n-ar trebui sa te recunosti ca ...imaginea e simetrica, nu identica...

leustean

Post by leustean » 29 Sep 2006, 08:44

Repet : e vorba despre inregsitrarea unei simple CONVERSATII.
La momenul la care vorbeam (discutam, palavrageam, opinam) nu stiam ca ceea ce spun "poate fi folosit impotriva mea".

Acea inregistrare era facuta fara acord si fara instiintare prealabila.

Eu intreb in drept si tu, RH, imi faci procese de intentie.
A, stai, tu de fapt stiai, dar acum te faci ca nu stii...
Fa abstractie ca sint eu la mijloc, daca nu poti altfel.

Ce faci daca afli ULTERIOR ca ai fost inregsitrat?
Si nu ti s-a cerut voie si nici nu ai fost instiintat...

Acum, mai mult de-atat nu pot simplifica lucrurile, oricat as incerca.
Gandeste-te ca pateste asta...Jojo, na!
E bine asa?

mariuca

Post by mariuca » 29 Sep 2006, 09:05

A intercepta potrivit art. 195 CP, inseamna a lua cunostinta prin mijloace nepermise de continutul unei convorbiri, sau comunicari in timpul cand are loc transmiterea. Nu are importanta dara interceptarea convorbirii are loc partial sau in intregime. Pt. intregirea elementului material se mai cere ca interceptarea sa fie fara drept.

Pai mai leustean tu stiai unde dai interviul, adica la o redactie de ziar, doar nu credeai ca gagica care ti-a luat interviul are o memorie atat de buna incat sa redea in material tot ce ai spus tu, e culmea..Tu ai fost de acord cu interviul, stiai ca urma sa se publice .....dupa parerea mea tu "tacit" ai fost de acord..
..Erai si in concediu...adica mai bine dispus...poate ti-a scapat ceva...se mai intampla..ce te superi asa tare? Asta-i viata nu suntem perfecti...de multe ori poate nu ne place cum iesim in poza dar tre.. sa acceptam nu? :lol:
..uite si un exemplu banal care s-ar potrivi: eu Mariuca, iti montez tie un dispozitiv mititel in telefon fara stirea ta si iti ascult toate convorbirile...

leustean

Post by leustean » 29 Sep 2006, 09:13

Nu era interviu.
Cine m-a pus sa folosesc acest termen?...
Era o parere.
Mi se cerea o parere. Am dat-o.
Si, in plus, sa fi fost asa (interviu), nu trebuia sa fiu instiintat ca sint inregistrat?
Nu, Mariuco?
Era un acord tacit zici tu?
Ia sa vedem, ce ne predai la lectia "acordul tacit de a fi intervievat"...
Principii si exceptii...

In fine, e cineva pe aici care sa poate argumenta stiintific?
Fiindca asta vroiam, desi tare m-as lasa pagubas.

mariuca

Post by mariuca » 29 Sep 2006, 09:16

Ei asta-i buna.... mai devreme dadeai interviu iar acu e parere....grijania ei de parere!

Post Reply