Dau un interviu.
Nu cine stie ce, un mare spanac.
Ma trezesc sunat intr-o buna dupa-amiaza (de somn - eram in concediu, la munte) si mi se pun o gramada de intrebari.
Nu despre drept : despre alt domeniu... sa il numim tangential.
In loc sa inchid omeneste telefonul in nas mangafalei (puteam invoca la urma urmei pierderea semnalului - chiar eram in creierii muntilor), stau de vorba omeneste cu Zana Articolelor de Toata Jena.
Care vrea sa site o gramada.
Rezultatul = 20 minute de conversatie, de stoarcere a creierilor...
Dupa atata pauza de gandire, marturisesc ca m-am resimtit.
Dupa alta saptamana, alt telefon : sa scriu tot ce i-am spus eu la telefon atunci.
Pai domnisoara...
Nu, ca sa fac asa cum ma roaga ea...
Booooon!
Deschid mailul, dau peste "listuta" cu intrebari : vreo 40 de KB.
Boooon.
Raspund, imi storc creieri...pierd mesajul, scriu din nou...injur (buna ziua ai dat, belea ti-ai capatat).
Peste vreo luna, primesc vesti : a aparut articolul...
Mare bucurie mare!
Zic : lasa ca il citesc eu cand am timp.
Il citesc dupa doua saptamani, pe net.
Vaz acolo niste fraze de imediat m-am autosesizat cu o mare durere de cap.
Nu ma recunosteam, nu eram eu in acele fraze.
Ba eram : se vedeau cu ochiul liber semnele citarii.
Ma indignez profund : recitesc mailul, nimic care sa semene cu borsitura de fraza ce mi se atribuia.
Scriu alt mail (mda, ...belea ti-ai capatat) si zic : domnisoara, bla bla bla, va rog sa luati act de dezamagirea provocata de calitatea articolului dvs., in care scrieti scrieri care nu imi apartin.
Eu sint un tipicar, un om care tin foarte mult la anumite principii de viata, de scriere si de terminologie juridica (cand e cazul de discutrii juridice, of course, ceea ce aici nu era, repet), asa incat nu pot prin urmare sa inteleg cum v-ati putut permite pentru ca sa...
Domnule, mi se replica, FRAZA VA APARTINE.
Este exact cuvintel cu civintel ce mi-ati spus la telefon atunci, cand culegeati floricele de camp iar altii asudau la redactia ziarului.
Adica am fost inregistrat fara sa stiu si fara sa mi se ceara voie.
Care este parerea domniilor voastre, colegi?
Asa-i ca e violarea secretului corespondentei (in afara ca e si nesimtire)?
Se face sa amenint cu o plangere penala contra scuzelor?
Va anunt daca le voi primi (scuzele).
Astept parerile in drept.

Adica: poti sa inregistrezi pe cineva intr-un interviu agreat ad-hoc si apoi sa zici ca l-ai citat, dar fara sa il anunti ca este inregistrat si fara sa il intrebi pe interlocutor daca este sau nu de acord cu inregistrarea?...