O intrebare simpla .
Pentru o cerere de somatie de plata (ca cerere neevaluabila in bani cu taxa judiciara de timbru fixa ) care este valoarea timbrului judiciar ? 0,3 Ron conf. art.3 al.1 din OG 32/1995 ? Sau 1,5 RON, 3 RON , 5 RON , functie de valoarea obiectului cererii ?
Ca instantele nu au o practica unitara in domeniu
Timbru judiciar-somatie de plata
Eu ma refeream la faptul ca din prunctul de vedere al L 146/1997, cererea pentru emiterea unei somatii de plata, este o cerere neevaluabila in bani (art.3 litera o 1) Pentru ca obiectul cererii este emiterea unei somatii de plata (cu privire la o creanta certa, lichida si exigibila) .
De aceea, mi se parea firesc ca timbrul judiciar aferent sa fie de 0,3 RON.
Insa mai nou, unii judecatori solicita completarea timbrului judiciar functie de valoarea creantei pt. care se solicita emiterea somatiei de plata.
Si am o situatie in care s-a anulat o cerere ptr.emiterea somatiei de plata ca insuficient timbrata (cu suplimentul de timbru judiciar). Evident ca se poate face o noua cerere, insa ma gandeam daca in situatia anularii cererii de somatie ca insuficient timbrata nu s-ar putea face recurs&...art.7 din OG 5 se refera la ordonanta prin care se respinge cererea creditorului (care este irevocabila) dar nu zice nimic despre anularea cererii&....cat de "irevocabila" este in acest caz ???
De aceea, mi se parea firesc ca timbrul judiciar aferent sa fie de 0,3 RON.
Insa mai nou, unii judecatori solicita completarea timbrului judiciar functie de valoarea creantei pt. care se solicita emiterea somatiei de plata.
Si am o situatie in care s-a anulat o cerere ptr.emiterea somatiei de plata ca insuficient timbrata (cu suplimentul de timbru judiciar). Evident ca se poate face o noua cerere, insa ma gandeam daca in situatia anularii cererii de somatie ca insuficient timbrata nu s-ar putea face recurs&...art.7 din OG 5 se refera la ordonanta prin care se respinge cererea creditorului (care este irevocabila) dar nu zice nimic despre anularea cererii&....cat de "irevocabila" este in acest caz ???