Timbru judiciar-somatie de plata

Discutii privind procedura civila
Post Reply
Yran

Timbru judiciar-somatie de plata

Post by Yran » 21 Sep 2006, 14:49

O intrebare simpla .
Pentru o cerere de somatie de plata (ca cerere neevaluabila in bani cu taxa judiciara de timbru fixa ) care este valoarea timbrului judiciar ? 0,3 Ron conf. art.3 al.1 din OG 32/1995 ? Sau 1,5 RON, 3 RON , 5 RON , functie de valoarea obiectului cererii ?
Ca instantele nu au o practica unitara in domeniu

jojo

Post by jojo » 21 Sep 2006, 18:34

39 Ron. tx.timbru
0,3 timbru jud. pe la noi prin giudet.

gavril

Post by gavril » 21 Sep 2006, 22:34

somatia de plata se face si pt. cererile neevaluabile in bani ?

Yran

Post by Yran » 21 Sep 2006, 23:12

Eu ma refeream la faptul ca din prunctul de vedere al L 146/1997, cererea pentru emiterea unei somatii de plata, este o cerere neevaluabila in bani (art.3 litera o 1) Pentru ca obiectul cererii este emiterea unei somatii de plata (cu privire la o creanta certa, lichida si exigibila) .
De aceea, mi se parea firesc ca timbrul judiciar aferent sa fie de 0,3 RON.
Insa mai nou, unii judecatori solicita completarea timbrului judiciar functie de valoarea creantei pt. care se solicita emiterea somatiei de plata.

Si am o situatie in care s-a anulat o cerere ptr.emiterea somatiei de plata ca insuficient timbrata (cu suplimentul de timbru judiciar). Evident ca se poate face o noua cerere, insa ma gandeam daca in situatia anularii cererii de somatie ca insuficient timbrata nu s-ar putea face recurs&...art.7 din OG 5 se refera la ordonanta prin care se respinge cererea creditorului (care este irevocabila) dar nu zice nimic despre anularea cererii&....cat de "irevocabila" este in acest caz ???

giovanni

Post by giovanni » 21 Sep 2006, 23:22

JOJO wrote:39 Ron. tx.timbru
0,3 timbru jud. pe la noi prin giudet.
Am avut in Brasov o som. de pl. si tot cu atata m-au taxat.

Post Reply