Am fost in c. p. ingrijire copil pana la 2 ani din martie 2002-martie 2004 . Mi s-au retinut impozit si asigurari de sanatate . Stiu ca din 01.01.2004, data la care a intrat in vigoare dispozitiile noului C. fiscal, aceasta indemnizatie este scutita de impozit . Cum pot sa-mi recuperez sumele retinute gresit .? Pentru anul 2003 inca nu am primit decizia de impunere, dar pentru 2002 am primit-o deja si nu mai pot face contestatie . Va rog sa ma sfatuiti n 8O .
Va multumesc .. Ame
indemnnizatie ingrijire copil - impozit ?
Calificarea ca venit neimpozabil a acestei indemnizatii a fost facuta expres prin codul fiscal. In vechea reglementare era considerat un venit de natura salariala si era supus impozitarii (vezi art.5 lit.a din OG nr.7/2001).
Contributii de asigurari sociale de sanatate nu trebuie sa platesti pentru ca esti asigurata prin efectul legii, potrivit art.6 alin.2 lit b din OUG nr.150/2002.
Contributii de asigurari sociale nu se platesc in conformitate cu prevederile art.26 alin.1 lit.a din L 19/2000.
Parerea mea este ca esti inca in termenul de prescriptie astfel ca iti poti recupera sumele retinute fara drept.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa verifici daca intr-adevar ti-au fost retinute sumele cu pricina. Apoi sa le ceri de la cei care ti le-au incasat aiurea.
Succes.
Contributii de asigurari sociale de sanatate nu trebuie sa platesti pentru ca esti asigurata prin efectul legii, potrivit art.6 alin.2 lit b din OUG nr.150/2002.
Contributii de asigurari sociale nu se platesc in conformitate cu prevederile art.26 alin.1 lit.a din L 19/2000.
Parerea mea este ca esti inca in termenul de prescriptie astfel ca iti poti recupera sumele retinute fara drept.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa verifici daca intr-adevar ti-au fost retinute sumele cu pricina. Apoi sa le ceri de la cei care ti le-au incasat aiurea.
Succes.
In privinta impozitului ai dreptate... dar ai grija ca din cate am inteles eu tu ai fost in anul 2004 in concediu de crestere copil de pana la 2 ani... este altceva. Indemnizatia pentru acest concediu nu se impoziteaza, dar platesti sanatate. In OUG 150 la art. 6 alin. 2 lit b) scrie ca, contributia se plateste din alte surse pentru: "se afla in concediu medical, in concediu medical pentru sarcina si lauzie sau in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani".
Dupa cum observi aici nu zice nimic de crestere copil de pana la 2 ani si numai de maternitate...
Deci cand mergi sa ceri innapoi, cere doar impozitul pentru perioada 01.01.2004 - 01.09.2004 si de atunci si contributia de sanatate pentru ca de la aceasta data a fost scoasa si pentru cresterea copil de pana la 2 ani (Ordonanta nr. 93/2004 care modifica 150)...
Dupa cum observi aici nu zice nimic de crestere copil de pana la 2 ani si numai de maternitate...
Deci cand mergi sa ceri innapoi, cere doar impozitul pentru perioada 01.01.2004 - 01.09.2004 si de atunci si contributia de sanatate pentru ca de la aceasta data a fost scoasa si pentru cresterea copil de pana la 2 ani (Ordonanta nr. 93/2004 care modifica 150)...