indemnnizatie ingrijire copil - impozit ?

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
ame

indemnnizatie ingrijire copil - impozit ?

Post by ame » 15 Nov 2004, 12:47

Am fost in c. p. ingrijire copil pana la 2 ani din martie 2002-martie 2004 . Mi s-au retinut impozit si asigurari de sanatate . Stiu ca din 01.01.2004, data la care a intrat in vigoare dispozitiile noului C. fiscal, aceasta indemnizatie este scutita de impozit . Cum pot sa-mi recuperez sumele retinute gresit .? Pentru anul 2003 inca nu am primit decizia de impunere, dar pentru 2002 am primit-o deja si nu mai pot face contestatie . Va rog sa ma sfatuiti n 8O .
Va multumesc .. Ame

minodora

Post by minodora » 15 Nov 2004, 14:28

Pai vrei retroactiv?

ame

Post by ame » 17 Nov 2004, 12:53

Asa ar trebuie, pentru sumele de bani au fost retinute lunnar, o data cu plata indemnizatiei . M-am mai documentat si se pare ca inainte de 01.2004 nu era precizat extres in nici un act nosrmativ ca aceasta indemnizatie nu se impoziteaza . Oricum mai caut . Merci pentru interesul acordat

ame

Post by ame » 17 Nov 2004, 12:55

Scuze pentru modul in care a fost redactat mesajul .

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 17 Nov 2004, 14:13

Calificarea ca venit neimpozabil a acestei indemnizatii a fost facuta expres prin codul fiscal. In vechea reglementare era considerat un venit de natura salariala si era supus impozitarii (vezi art.5 lit.a din OG nr.7/2001).
Contributii de asigurari sociale de sanatate nu trebuie sa platesti pentru ca esti asigurata prin efectul legii, potrivit art.6 alin.2 lit b din OUG nr.150/2002.
Contributii de asigurari sociale nu se platesc in conformitate cu prevederile art.26 alin.1 lit.a din L 19/2000.
Parerea mea este ca esti inca in termenul de prescriptie astfel ca iti poti recupera sumele retinute fara drept.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa verifici daca intr-adevar ti-au fost retinute sumele cu pricina. Apoi sa le ceri de la cei care ti le-au incasat aiurea.
Succes.

ame

Post by ame » 22 Nov 2004, 11:43

merci mult .

avLisa

Post by avLisa » 24 Nov 2004, 15:34

In privinta impozitului ai dreptate... dar ai grija ca din cate am inteles eu tu ai fost in anul 2004 in concediu de crestere copil de pana la 2 ani... este altceva. Indemnizatia pentru acest concediu nu se impoziteaza, dar platesti sanatate. In OUG 150 la art. 6 alin. 2 lit b) scrie ca, contributia se plateste din alte surse pentru: "se afla in concediu medical, in concediu medical pentru sarcina si lauzie sau in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani".

Dupa cum observi aici nu zice nimic de crestere copil de pana la 2 ani si numai de maternitate...
Deci cand mergi sa ceri innapoi, cere doar impozitul pentru perioada 01.01.2004 - 01.09.2004 si de atunci si contributia de sanatate pentru ca de la aceasta data a fost scoasa si pentru cresterea copil de pana la 2 ani (Ordonanta nr. 93/2004 care modifica 150)...

Post Reply