Competenta materiala - somatie de plata

Discutii privind procedura civila
juristu

Competenta materiala - somatie de plata

Post by juristu » 12 Feb 2004, 12:14

Stiti care mai este interpretarea competentei materiale a instantelor de judecata privind somatia de plata pentru o suma ce nu depaseste 100 milioane lei?

minodora

Post by minodora » 12 Feb 2004, 12:25

eu stiu ca somatia de plata in materie comerciala este de competenta tribunalului

BOGD

Post by BOGD » 16 Mar 2004, 18:57

Deocamdata, in materie civila competenta e judecatoria, iar in comercial tribunalul. Asta inseamna ca, daca somatia se refera la o suma mai mica de 1 miliard, in materie comerciala ea se judeca de tribunal. In schimb, potrivit competentei actuale, cererea in anulare contra ordonantei de somare se judeca de judecatorie. In civil, in schimb, judecatoria solutioneaza atat somatia pentru suma mai mica de 1 miliard, cat si cererea in anulare. In fine, daca somatia din civil s-ar referi la o suma de peste 1 miliard, ea s-ar judeca de judecatorie, in timp ce cererea in anulare ar fi de competenta tribunalului.

Interesant e ca in proiectul de pe site-ul parlamantului, privind modificarea ordonantei 58/2003, se preconizeaza modificarea competentei in materie de somatie de plata. Se prevede, in acest sens, ca cererile in anulare impotriva somatiilor de plata din comercial privind sume de pana la 1 miliard se solutioneaza tot de catre tribunal. Practic prin asta se inlatura situatia din prezent, expusa mai sus, in care somatia se judeca de tribunal, iar cererea in anulare de judecatorie.

Eu unul am opinat (prin dreptun 11 din 2003) ca mai logic ar fi ca toate somatiile sa se judece de judecatorie, iar cererile in anulare de instanta competenta potrivit codului.

juristu

Post by juristu » 17 Mar 2004, 09:30

Am pus cu ceva vreme in urma aceasta intrebare tocmai datorita acestei anomalii - somatie judecata de Tribunal si cale de atac judecata de instanta inferioara.

Ma bucur sa aflu ca exista un proiect legislativ privind modificarea acestei competente.

daisy

competenta materiala - somatie de plata

Post by daisy » 18 Mar 2004, 18:36

Ma tem ca trebuie sa il contrazic pe bogd in ce priveste modificarile ce se doreste a fi aduse OUG nr. 58/2003 prin legea de aprobare, in varianta care a trecut de Senat.
Astfel, competenta nu se modifica in ce priveste solutionarea cererilor in anulare (dupa cum a spus bogd, in sensul ca cererile in anulare in somatiile de plata pana intr-un miliard se judeca de tribunale), ci se modifica art. 2 alin. 1 din OG nr. 5/2001, statuandu-se ca "cererile privind somatia de plata se depune la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta, inlaturandu-se astfel anomalia despre care vorbeati.
Cu alte cuvinte, sub aspect valoric, ce judeca o instanta (fie judecatorie, fie tribunal) in prima instanta pe fond, judeca si in materia somatiei de plata, si finalmente judeca - facand aplicarea art. 8 alin. 2 - si cererile in anulare a ordonantelor emise in aceasta din urma procedura.

BOGD

Post by BOGD » 24 Mar 2004, 15:27

Nu intentionez sa intru in polemica, dar ma rezum la a cita dispozitiile avute in vedere de mine, in raspunsul de mai sus, cuprinse in proiectul Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2003 privind modificarea si completarea Codului de procedura civila.

Este adevarat ca prin proiectul amintit, se preconizeaza modificarea art. 2 alin. 1 din O.G. nr. 5/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazandu-se ca "Cererile privind somatia de plata se depun la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta" (a se vedea art. I pct. 13 din proiectul amintit). In acelasi timp, art. 8 alin. 2 din O.G. nr. 5/2001 prevede, in continuare, ca "cererea in anulare se solutioneaza de instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta". Prin prisma acestor prevederi, in exemplul in cauza, al cererilor privitoare la pretentii de pana la 1 miliard, judecata somatiei se face de catre judacatorie, iar a cererii in anulare, tot de catre judecatorie (avand in vedere prevederile art. 2 pct. 1 li. a raportat la art. 1 pct. 1 C.pr.civ.).

Dispozitia de mai sus va regla situatia numai cu privire la cererile ce se formuleaza dupa ce va intra in vigoare amintita lege de modificare.

Insa, conform art. I pct. 12 fraza a II-a a aceluiasi proiect de lege, "cererile in anulare impotriva ordonantelor privind somatia de plata, pronuntate de tribunal in cauye comerciale al caror obiect are valoare de pana la 1 miliard lei inclusiv se vor solutiona tot de tribunal".

La acest text ma refeream eu in mesajul de mai sus, atunci cand spuneam ca anomalia solutionarii de catre judecatorie a cererilor in anulare contra somatiilor date de tribunale va fi inlaturata daca va intra in vigoare legea de aprobare, in formularea pe care o au textele in prezent.

maneaclaudia

Solutionarea cererilor in temeiul OG 5/2001 de Trib Arbitral

Post by maneaclaudia » 16 Jul 2004, 14:35

Am o intrebare care se potriveste subiectului discutiilor dvs. Tribunal Arbitral poate solutiona o cerere formulata in temeiul O.G. 5/2001 ca si somatie de plata ? :o

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 19 Jul 2004, 10:54

Cred ca intrebarea nu se potriveste nici cu natura discutiilor si nici cu dreptul.
raspunsul este evident NU, procedura somatiei este una speciala cu competenta stabilita de legea speciala.
Tribunalul arbitral este si el investit NUMAI IN SITUATIILE LIMITATIV PREVAZUTE (vezi Procedura arbitrala, C.pr.civ)

maneaclaudia

Are legatura cu dreptul... Practica bate legea !!!

Post by maneaclaudia » 20 Jul 2004, 08:05

Domnul Avocat,
Nu stiu de unde aveti dumneavoastra tonul acesta virulent, probabil ca ati avut o zi grea in instanta. Problema are legatura cu dreptul pentru ca, tocmai in acest moment, avem pe rol un dosar in care Curtea de Arbitraj a UCECOM si-a verificat competenta si a considerat ca este competenta sa solutioneze o cerere formulta in temeiul OG 5/2001. Initial, nici eu nu am crezut ca are o legatura cu dreptul, dar se pare ca unele Curti de arbitraj se investesc chiar si in cazul unor astfel de proceduri speciale, doar printr-o interpretare putin judicuioasa a legii !

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 20 Jul 2004, 15:21

Cu scuzele de rigoare daca v-ati simtit jignita.
Avand insa aceste date suplimentare repet: NU ARE LEGATURA CU DREPTUL.
Motivare: fereasca Dzeu sa ajungi la Curtea de Arbitraj a UCECOM. Acolo ei centreaza, ei dau cu capul; si de castigat castiga totdeauna ai lor, indiferent ce zice legea si cine are dreptate.
un exemplu este si situatia in care va aflati.

BOGD

Post by BOGD » 22 Jul 2004, 13:34

In privinta competentei tribunalului arbitral de a solutiona cereri de emitere a somatiei de plata, in doctrina s-a sustinut inclusiv aceasta posibilitate, cu conditia ca in cuprinsul clauzei compromisorii sa se specifice expres "arbitrarea" unor asemenea cereri. Indic in acest sens studiul semnat C. Leaua, B. Onica-Jarka, D. Petre, in "Dreptul" nr. 1/2002, p. 8-9.

La aceasta opinie se pot aduce urmatoarele critici:

- procedura somatiei de plata, adevarat o procedura speciala, este deferita numai instantelor judecatoresti. In vreme ce, prin compromis sau clauza arbitrala se realizeaza tocmai scoaterea unora sau tuturor litigiilor intemeiate pe contract din sfera de competenta a instantelor. Relevante in acest sens sunt prevederile art. 343 indice 3 C.pr.civ, potrivit carora, "incheierea conventiei arbitrale exclude, pentru litigiul care face obiectul ei, competenta instantelor judecatoresti".

- chiar daca somatia de plata ar fi indicata expres in clauza compromisorie, dupa parerea mea, nici in acest caz nu s-ar putea solutiona cererea de emitere a somatiei prin arbitraj. Vorbim despre doua proceduri speciale distincte, iar o procedura speciala nu poate fi judecata dupa regulile unei alte proceduri speciale. Exempli gratia, e ca si cum s-ar sustine ca ordonanta presedintiala s-ar putea solutiona dupa regulile procedurii divortului.

- Mai mult, daca s-ar admite arbitrarea somatiei de plata, ce s-ar intampla in cazul promovarii unei cereri in anulare de catre debitor? In materia somatiei de plata cererea in anulare nu e limitata la anumite motive, instanta procedand - la fel ca in cazul cererilor de chemare in judecata de drept comun - la analiza fondului raportului juridic dedus judecatii. Or, in arbitraj actiunea in anulare este limitata numai la motivele prevazute de art. 364 C.pr.civ. Asadar, a admite arbitrarea cererii de somatie de plata ar echivala cu o eludare a normelor imperative continute in art. 364 C.pr.civ.

Practica judiciara este in general in sensul ca, daca s-a prevazut o clauza compromisorie, chiar daca sunt intrunite conditiile art. 1 din OG nr. 5/2001, diferendul se va solutiona prin arbitraj, dar dupa procedura arbitrala si regulile arbitrajului institutionalizat, iar nu dupa prevederile OG nr. 5/2001 (de ex. C.Ap. Cluj, sect. com. si de cont. admin., dec. nr. 1472 din 10.10.2002 sau dec nr. 815 din 23.05.2002).

Nu ma mira solutia adoptata in cazul de fata. Ea se inscrie intre alte nenumarate "perle" ale instantelor (cum ar fi, de exemplu, faptul ca o instanta din Prahova a considerat ca conditiile raspunderii civile delictuale sunt doar trei si nu patru, etc.).

maneaclaudia

Post by maneaclaudia » 26 Jul 2004, 07:41

Domnule avocat,
Va multumesc mult pentru opiniile dvs. pertinente !!!
Am inceput sa alcatuiesc un dosar cu doctrina pe marginea acestei teme si a controverselor ce se circumscriu temei !!!

adi_avo

Post by adi_avo » 06 May 2005, 19:27

cererea in anulare, admisa, este suspensiva de executare silita?Argumentati

liviu70

Post by liviu70 » 06 May 2005, 20:29

competenta materiala este a judecatoriei pentru somatie de plata OG5/2001 , obiect- 100mil. lei

norocel

Post by norocel » 07 May 2005, 13:45

adi_avo wrote:cererea in anulare, admisa, este suspensiva de executare silita?Argumentati
Pana la ramanerea irevocabila a ordonantei privind somatia de plata nu poti trece la executarea silita.
Daca s-a admis cererea in anulare, nu mai ai ce executa.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests