Omisiunea sesizarii organelor judiciare - subiect activ

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
krisstina

Omisiunea sesizarii organelor judiciare - subiect activ

Post by krisstina » 25 Jul 2006, 10:13

Functionarul (deci nu functionarul public) poate fi subiect activ al infractiunii prevazute de art. 263 Cod penal?

In cursul lui Dobrinoiu scrie ca fapta inculpatilor, persoane incadrate in munca la un magazin cu autoservire, care surprinzand diferite persoane ca au sustras marfuri, nu au sesizat organele judiciare, ci au pretins si obtinut de la acestea sume de bani, sub amenintarea ca le vor denunta, constituie atat infractiunea de omiune a sesizarii organelor judiciare, cat si aceea de santaj.

mariuca

Post by mariuca » 25 Jul 2006, 10:29

Textul de lege zice ca sub activ trebuie sa fie functionar public si atat.

bobocu

Post by bobocu » 25 Jul 2006, 11:28

infractiunea, dupa parerea mea, poate fi comisa doar de angajati ai statului (indiferent daca sunt functionari publici sau personal contractual).
Oricum cred ca ies din discutie persoanele juridice de drept privat, chiar daca printre actionari sau asociati ar fi si statul.
a se vedea si art 145 si 147 C.P.

no_name

Post by no_name » 25 Jul 2006, 13:57

Subiectul activ este doar functionarul public in sensul art.147 alin1, iar nu si functionarul in sensul art 147 alin2.

bobocu

Post by bobocu » 25 Jul 2006, 14:25

total de acord eu faceam doar diferenta intre functionarii publici asa cum sunt definiti in Legea functionarilor publici (188/1999 daca nu ma insel) si celelate categorii de personal angajat la stat
Adica, in sensul codului penal, intra toti angajatii institutiilor definite la art. 145 C.P., indiferent daca exercita o functie publica sau nu

Post Reply