somatia de plata

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
kow

somatia de plata

Post by kow » 18 Jul 2006, 12:52

somatia de plata este o procedura necontencioasa?

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 18 Jul 2006, 13:09

Somatia de plata e specifica procedurii contencioase.
Somatia e un act procedural, in faza executarii silite, prin care debitorul e instiintat ca, daca nu-si indeplineste obligatia de-a plati, va fi executat silit.Executarea silia merge cu verbul "a constrange".Procedura necontencioasa e caracterizata prin faptul ca partile nu sunt pe pozitii adeverse, lipseste litigiul, ca atare.

krisstina

Post by krisstina » 18 Jul 2006, 13:09

Contencioasa, intrucat se poate ajunge la stabililirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana.

kow

Post by kow » 18 Jul 2006, 13:15

ma refeream la procedura somatiei de plata prevazuta de OG 5/2001....

krisstina

Post by krisstina » 18 Jul 2006, 13:21

Eu nu stiu alta.

pernes

Post by pernes » 18 Jul 2006, 13:23

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 18 Jul 2006, 14:10

Asa, just for fun, chiar daca nu stii despre ce e vorba, verbul " a soma" si substantivul "somatie" n-au nimic "gratios" ( procedura necontencioasa se mai numeste "jurisdictie gratioasa") :lol:

pernes

Post by pernes » 18 Jul 2006, 15:16

:-| gadila-ma ca sa rad

A existat in practica discutia asta ca-i contecioasa ca nu-i - asta inainte de faza cu obligativitatea citarii. Acum obiectiv dar serios, e o procedura contencioasa.

kow

Post by kow » 19 Jul 2006, 04:39

ideea e urmatoarea: ma interesa sa stiu daca e procedura necontencioasa, intrucat asa cum am citit in multe articole e considerata procedura necontencioasa pe motivul ca prin cererea de somatie de plata nu se urmareste stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana, ci are un scop limitat care consta in obligarea debitorului de catre instanta de a-si executa obligatia de plata a unei sume de bani. fiind procedura necontencioasa, firesc hotararile nu se bucura de autoritate de lucru judecat (vezi si art.11.1din OG5/2001). chestia asta mi-ar rezolva o exceptie de autoritate de lucru judecat invocata de partea adversa cu privire la una dintre facturi. insa, in conditiile art.1201 C.civ. pentru a exista tripla id obiectul trebuie sa fie acelasi. or, in opinia mea obiectul nu poate fi disjuns, pentru a spune ne-am mai judecat pe factura asta. obiectul il constituie intreaga suma, nu?
ce parere aveti?

dinubocos

Post by dinubocos » 19 Jul 2006, 05:40

Chiar in textul ordonantei de guvern se arata ca ordonanta emisa de instanta nu are putere de lucrur judecat. Deci, nu va putea fi folosita o atare ordonanta pentru a se sustine exceptie autoritatii de lucru judecat.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 19 Jul 2006, 05:45

Pt. pernes
robin_hood_2 wrote:... chiar daca nu stii despre ce e vorba ...
... nu m-am referit la Kow, cum ca n-ar sti despre ce e vorba, ci e un fel de-a spune...

Kow, dupa parerea mea, somatia de plata nu poate fi "decupata" din scenariul mai larg in care-si are locul si rolul;executarea silita e o faza a procesului civil;de fapt, cine si-ar mai deduce pretentia in justitie daca n-ar exista aceasta posibilitate legala de a-si vedea satisfacute pretentiile?

mirabela

Post by mirabela » 19 Jul 2006, 14:13

acesta este un fragment dintr-o hotarare a Jud. C-ta:

" natura necontencioasa a procedurii reglementata de OG nr. 5/2001 este incontestabila, legiutoruladmitand instituirea unei formalitati simple de obtinere a titlului executoriu pe fondul absentei oricarui conflict de interes intre parti.
ori de cate ori on cursul acestei proceduri se invoca un drept potrivnic, asistam la o transformare a procedurii necontencioase intr-una contencioasa".
vezi totodata si art.331-339 C.proc.civ

kow

Post by kow » 19 Jul 2006, 15:03

pt mirabela: stii cumva nr. sentintei respective si anul? as vrea s-o folosesc ca jurisprudenta... te rog...

kow

Post by kow » 19 Jul 2006, 15:16

sau daca poti sa mi-o trimiti cumva.....am nevoie urgent....merci

mirabela

Post by mirabela » 20 Jul 2006, 10:05

sentinta civila nr. 10340 din data de 13.10.2004
judecatoria c-ta

Post Reply