somatia de plata
Somatia de plata e specifica procedurii contencioase.
Somatia e un act procedural, in faza executarii silite, prin care debitorul e instiintat ca, daca nu-si indeplineste obligatia de-a plati, va fi executat silit.Executarea silia merge cu verbul "a constrange".Procedura necontencioasa e caracterizata prin faptul ca partile nu sunt pe pozitii adeverse, lipseste litigiul, ca atare.
Somatia e un act procedural, in faza executarii silite, prin care debitorul e instiintat ca, daca nu-si indeplineste obligatia de-a plati, va fi executat silit.Executarea silia merge cu verbul "a constrange".Procedura necontencioasa e caracterizata prin faptul ca partile nu sunt pe pozitii adeverse, lipseste litigiul, ca atare.
ideea e urmatoarea: ma interesa sa stiu daca e procedura necontencioasa, intrucat asa cum am citit in multe articole e considerata procedura necontencioasa pe motivul ca prin cererea de somatie de plata nu se urmareste stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana, ci are un scop limitat care consta in obligarea debitorului de catre instanta de a-si executa obligatia de plata a unei sume de bani. fiind procedura necontencioasa, firesc hotararile nu se bucura de autoritate de lucru judecat (vezi si art.11.1din OG5/2001). chestia asta mi-ar rezolva o exceptie de autoritate de lucru judecat invocata de partea adversa cu privire la una dintre facturi. insa, in conditiile art.1201 C.civ. pentru a exista tripla id obiectul trebuie sa fie acelasi. or, in opinia mea obiectul nu poate fi disjuns, pentru a spune ne-am mai judecat pe factura asta. obiectul il constituie intreaga suma, nu?
ce parere aveti?
ce parere aveti?
Pt. pernes
Kow, dupa parerea mea, somatia de plata nu poate fi "decupata" din scenariul mai larg in care-si are locul si rolul;executarea silita e o faza a procesului civil;de fapt, cine si-ar mai deduce pretentia in justitie daca n-ar exista aceasta posibilitate legala de a-si vedea satisfacute pretentiile?
... nu m-am referit la Kow, cum ca n-ar sti despre ce e vorba, ci e un fel de-a spune...robin_hood_2 wrote:... chiar daca nu stii despre ce e vorba ...
Kow, dupa parerea mea, somatia de plata nu poate fi "decupata" din scenariul mai larg in care-si are locul si rolul;executarea silita e o faza a procesului civil;de fapt, cine si-ar mai deduce pretentia in justitie daca n-ar exista aceasta posibilitate legala de a-si vedea satisfacute pretentiile?
acesta este un fragment dintr-o hotarare a Jud. C-ta:
" natura necontencioasa a procedurii reglementata de OG nr. 5/2001 este incontestabila, legiutoruladmitand instituirea unei formalitati simple de obtinere a titlului executoriu pe fondul absentei oricarui conflict de interes intre parti.
ori de cate ori on cursul acestei proceduri se invoca un drept potrivnic, asistam la o transformare a procedurii necontencioase intr-una contencioasa".
vezi totodata si art.331-339 C.proc.civ
" natura necontencioasa a procedurii reglementata de OG nr. 5/2001 este incontestabila, legiutoruladmitand instituirea unei formalitati simple de obtinere a titlului executoriu pe fondul absentei oricarui conflict de interes intre parti.
ori de cate ori on cursul acestei proceduri se invoca un drept potrivnic, asistam la o transformare a procedurii necontencioase intr-una contencioasa".
vezi totodata si art.331-339 C.proc.civ