prezumtia lipsei discernamantului minor 15 ani

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
aho

prezumtia lipsei discernamantului minor 15 ani

Post by aho » 20 Feb 2006, 14:34

expertiza psihiatrica:
varsta minor la data comit. infractiunii : 14 ani 10 luni
constatari exp: - intarzaiere mintala majora
- discernamant diminuat

date minor: rrom casatorit (nelegal), nescolarizat, un copil de 1,3 luni( dc. o fi al lui), nevasta 17 ani ( frumusica);
date infractine : talharie, tel. mobil luat de la o p. de 20 ani, in tren, lipsa martori, nerecunoscuta imprejurarea ca deposedarea ar fi avut loc prin violenta( lovire cu pumnul). prejudiciu recuperat ( telef. gasit ascuns la domic. inc. )
declaratia p. vat contradictorie, adica pustiun a luat tel. prin violenta in conditiile in care usa compartimentului era deschisa si pe hol era " larma" declarand la aceasta intrebare ca galagia provenea de la alti rromi.
intrebari ( neprofesionist= eu) :
- daca pana la 14 ani fct. prez. abs. a lipsei discenamantului cum poate fi considerata o persoana de 14ani,10 luni care sufera de o intarziere mintala majora ca avand discenamant, fie el si diminuat ??
-raspunde sau nu penal in rap. cu disp. art. 99 al. 2 c.penal?
- ce masura disciplinara/pedeapsa urmeaza a se aplica ?
- cum ar trebui sa arate apararea ?

rog sa nu ma certati prea tare ca intreb, numa ca nu stiu :oops:

luc4s

Post by luc4s » 20 Feb 2006, 21:07

Cat am avut de tras cu de-alde astia cat am lucrat pe o anumita linie de munca :-x
E vinovat si gata. :-P
Stau si ma gandesc de unde au astia bani de avocati :roll:
Scuze de offtopic.
Ar trebui sa tragi spre o neincepere pe litera "c", daca spui ca probatoriul e subtire.
Depinde si ce a declarat initial.

aho

Post by aho » 21 Feb 2006, 15:13

Eu vreau sa trag achitare(fz.de judecata) pe "e" si asa credeam ca am si formulat intrebarea, problema e ca si cred ca am dreptate.

norocel

Post by norocel » 21 Feb 2006, 19:15

Minorul sub 14 ani este prezumat, in mod absolut, ca nu are discernamant.
Intre 14-16 ani este prezumat relativ, ca nu are discernamant.
Prin urmare, pentru a raspunde penal, va trebui dovedit ca a avut discernamant in momentul savarsirii faptei iar expertiza psihiatria nu a dovedit acest lucru (parerea mea!)
In perioada cand s-a efectuat expertiza, minorul a fost internat?

Uite o decizie a ICCJ din 2003 (poate te ajuta, dar tu insista pe varianta ca nu raspunde penal si cere sa i se aplice o masura de protectie, dintre cele prevazute in Legea nr. 272/2004):

Minor. Internare intr-un centru de reeducare. Inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii. Individualizare

Fata de minorul de 15 ani care ziua, in public, savarseste o talharie, iar din ancheta sociala rezulta ca in familie nu i se poate asigura o educatie si supraveghere corespunzatoare, se justifica luarea masurii de internare intr-un centru de reeducare, conform art.104 C. pen., iar nu aplicarea pedepsei inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii.

Sectia penala, decizia nr.2767 din 10 iunie 2003

Prin sentinta nr. 1197 din 6 decembrie 2002, Tribunalul Bucuresti, sectia a II-a penala, a condamnat pe inculpatul minor M.M. pentru savarsirea infractiunii de talharie prevazuta in art. 211 alin. (2) lit. c) C. pen. la 2 ani inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Instanta a retinut ca, in dupa amiaza zilei de 5 august 2002, inculpatul, in varsta de 15 ani, a smuls de la gatul partii vatamate D.T., in timp ce aceasta cobora din tramvai, lantisorul de aur cu 3 medalioane pe care ulterior le-a vandut.
Curtea de Apel Bucuresti, sectia a II-a penala, prin decizia nr. 142/A din 10 martie 2003, a admis apelul procurorului si a dispus, conform art.104 C. pen., internarea minorului intr-un centru de reeducare.
Recursul declarat de inculpat este nefondat.
Ancheta sociala efectuata in cauza si expertiza psihiatrica a minorului au relevat starea fizica si mintala necorespunzatoare a inculpatului, din cauza conditiilor precare de dezvoltare, opiniind pentru internarea lui intr-un institut de reeducare.
Familia inculpatului avand si alti copii si grave dificultati materiale, a ajuns chiar sa tolereze actiuni de genul celei de fata, de vreme ce tatal a acceptat 1.500.000 de lei de la inculpat din banii obtinuti prin vanzarea obiectului furat, fara sa-l intereseze provenienta banilor.
Ca atare, resocializarea inculpatului nu se asigura in cadrul familiei; intr-un institut de reeducare inculpatul va avea posibilitatea reala a reeducarii intr-un cadru organizat, supravgheat, in care va putea fi tratat medical si va dobandi o pregatire profesionala, avand posibilitatea reala de a se integra in societate

luc4s

Re: prezumtia lipsei discernamantului minor 15 ani

Post by luc4s » 21 Feb 2006, 20:08

AHO wrote:expertiza psihiatrica:
varsta minor la data comit. infractiunii : 14 ani 10 luni
constatari exp: - intarzaiere mintala majora
- discernamant diminuat
Asta nu inseamna ca nu are discernamant, ci ca raspunde pentru faptele savarsite, dar are discernamantul diminuat.
Daca nu avea discernamant, se prevedea expres in expertiza psihiatrica.
Eu personal nu consider ca exista una din cauzele care inlatura caracterul penal al faptei.
O sa ai nevoie de noroc, pt ca depinde de judecator.
Cat priveste speta lui Norocel, acolo l-a gasit vinovat, iar un institut de reeducare e echivalent cu o inchisoare.

norocel

Post by norocel » 22 Feb 2006, 08:15

In speta pe care am citat-o eu, era vorba despre un minor care s-a dovedit a avea discrenamant.
Am citat-o doar pentru a vedea care este practica in cazul in care s-ar constata ca minorul are discernamant (pentru o talharie dovedita, instanta suprema a decis ca este mai potrivita masura internarii intr-un centru de reeducare decat aplicarea pedepsei inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii).
Ideea este ca in cazul minorilor urmarirea penala si judecata trebuie facute in asa fel incat sa se tina seama de interesul superior al minorilor si de posibilitatea reintegrarii sociale a acestora.

In privinta discernamantului, din ce spune AHO, in expertiza se retine ca minorul are "o intarzaiere mintala majora".
Parerea mea este ca, fiind vorba despre un minor de 14 ani si cateva luni, o astfel de concluzie, este ambigua.
Eu cred ca din expertiza ar trebui sa rezulte clar daca minorul are capacitatea psihica de apreciere critica a continutului si consecintelor faptelor sale, in general si daca, are sau nu discernamantul in raport cu fapta pentru care este invinuit (sa nu pierdem din vedere faptul ca in cazul minorilor care au savarsit fapte prevazute de legea penala exista obligativitatea efectuarii expertizei, cu celeritate, tocmai pentru a se sti daca, in momentul savarsirii faptei si raportat la acea fapta, a existat sau nu discernamant).

Parerea mea! :razz:

aho

Post by aho » 22 Feb 2006, 11:28

multumesc ptr. raspunsuri.
eu am vrut sa ajung la concluzia ca expertiza este contradictorie, ca intararziere mintala majora la nici 15 ani nu este compatibila cu afirmatia ca exista discernamant( fie el si diminuat) deoarece un minor fara "intarziere mintala" m.mic cu 1 an este prezumat absolut ca nu are discernamant. Apoi exp. evalueaza minorul la data intocmirii si constata si alte elemente ( ex.ca nu este orientat in timp, spatiu) singurul element de normalitate in expertiza se ref. la sexualitatea minorului ( probabil ca ptr. ca sustine ca este tatal minorului tinerei cu care locuieste). Zic eu ca in aceste imprejurari nu se poate sustine fara tagada ca minorul la data comiterii faptei avea reprezentarea semnificatiei antisociale a f. savarsite si mai ales ca putea fi stapan pe act. sa . Poate a fost indemnat sa comita f. el actionand fara vinovatie. Orice indoiala profita ?!

luc4s

Post by luc4s » 22 Feb 2006, 21:51

Norocel wrote: .
Eu cred ca din expertiza ar trebui sa rezulte clar daca minorul are capacitatea psihica de apreciere critica a continutului si consecintelor faptelor sale, in general si daca, are sau nu discernamantul in raport cu fapta pentru care este invinuit (sa nu pierdem din vedere faptul ca in cazul minorilor care au savarsit fapte prevazute de legea penala exista obligativitatea efectuarii expertizei, cu celeritate, tocmai pentru a se sti daca, in momentul savarsirii faptei si raportat la acea fapta, a existat sau nu discernamant).
Exact asta se si cere la orice expertiza(in adresa), dar formuleaza si astia concluziile dupa cum s-au trezit in dimineata aceea.
@Aho:Sa ne comunici si noua sentinta pt tziganas :)

Post Reply