daca se poate, urgent!
daca se poate, urgent!
daca intr-un an a intervenit un concediu medical, este afectata perioada concediului de odihna de 20 de zile?si un temei juridic! :?
Re: daca se poate, urgent!
Art.141 (3) Codul Muncii:andana_va wrote:daca intr-un an a intervenit un concediu medical, este afectata perioada concediului de odihna de 20 de zile?si un temei juridic! :?
Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Art. 140 (1) - durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
Art. 139 (1) - dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
perioada concediului de odihna nu poate fi afectat daca a intervenit si C.M. pe acel an

Re: daca se poate, urgent!
Contractul colectiv de munca la nivel national stabileste durata minima a concediul de odihna anual la 21 de zile.andana_va wrote:daca intr-un an a intervenit un concediu medical, este afectata perioada concediului de odihna de 20 de zile?si un temei juridic! :?
draga denominatus,angajatul nostru lucreaza de vreo 5-6 ani la noi.la sf. anului trecut a paralizat.anul trecut nu a beneficiat de concediul de odihna, cu toate ca avea dreptul la 24 de zile (dupa vechime), dar nu le-a luat.in schimb a intervenit C.M.acum omul intreaba de ce nu i-am acordat toate zilele de C.O., ci mai putin cu 6?de problemele astea se ocupa altcineva,dar omul a venit sa ma intrebe pe mine. 

S-A MAI DISCUTAT PE FORUM UN SUBIECT ASEMANATOR:
http://www.avocatura.com/modules.php?na ... pic&t=5047
http://www.avocatura.com/modules.php?na ... pic&t=5047
Opinia mea, (in necunostinta de practica judicara in aceasta chestiune, mea culpa): Concediul medical n-ar trebui sa afecteze durata concediului de odihna.
Sunt doua institutii distincte, cu radacini distincte si ratiuni distincte, chiar daca amandoua incep cu "concediu".
"Concediul" medical este o masura de protectie sociala, in esenta, pentru a nu lasa angajatul sa fie afectat de situatia independenta de vointa sa, si anume imbolnavirea. Mai mult, angajatul plateste asigurarile sociale tocmai in ideea protejarii sale in cazul unei asemenea eveniment.
(Recunosc ca este discutabila natura drepturilor pe care le primeste in timpul concediului medical, care nu sunt intru totul "salariu", dar... nu cred ca este semnificativa aceasta diferentiere)
Concediul de odihna este perioada din an in care angajatul nu trebuie sa munceasca, ci are dreptul de a se reface, prin odihna. (In acest sens, obligativitatea ca un anumit numar de zile din concediu sa fie efectuate consecutiv. )
Daca concediul medical ar trebi sa fie luat in calcul in ceea ce priveste "perioada lucrata", atunci, pentru acelasi rationament, ar trebui sa fie luat in calcul si in ceea ce priveste vechimea in munca, etc... ceea ce nu se intampla.
Sunt doua institutii distincte, cu radacini distincte si ratiuni distincte, chiar daca amandoua incep cu "concediu".
"Concediul" medical este o masura de protectie sociala, in esenta, pentru a nu lasa angajatul sa fie afectat de situatia independenta de vointa sa, si anume imbolnavirea. Mai mult, angajatul plateste asigurarile sociale tocmai in ideea protejarii sale in cazul unei asemenea eveniment.
(Recunosc ca este discutabila natura drepturilor pe care le primeste in timpul concediului medical, care nu sunt intru totul "salariu", dar... nu cred ca este semnificativa aceasta diferentiere)
Concediul de odihna este perioada din an in care angajatul nu trebuie sa munceasca, ci are dreptul de a se reface, prin odihna. (In acest sens, obligativitatea ca un anumit numar de zile din concediu sa fie efectuate consecutiv. )
Daca concediul medical ar trebi sa fie luat in calcul in ceea ce priveste "perioada lucrata", atunci, pentru acelasi rationament, ar trebui sa fie luat in calcul si in ceea ce priveste vechimea in munca, etc... ceea ce nu se intampla.
Mda, interesanta opinia, dar minoritara!
Necesitatea acordarii concediului de odihna apare ca o consecinta fireasca a efortului depus pentru a presta munca.
Concediul medical atrage suspendarea contractului individual de munca (salariatul este in imposibilitate a presta munca ceea ce atrage neplata salariului).
Atata vreme cat salariatul nu a prestat munca in perioada cat contractul este suspendat, nu inteleg rationamentul acordarii concediului de odihna pentru refacerea fortei de munca. Deh, odihna dupa munca ....
Ups, am dat-o pe juridice ...
Necesitatea acordarii concediului de odihna apare ca o consecinta fireasca a efortului depus pentru a presta munca.
Concediul medical atrage suspendarea contractului individual de munca (salariatul este in imposibilitate a presta munca ceea ce atrage neplata salariului).
Atata vreme cat salariatul nu a prestat munca in perioada cat contractul este suspendat, nu inteleg rationamentul acordarii concediului de odihna pentru refacerea fortei de munca. Deh, odihna dupa munca ....

Ups, am dat-o pe juridice ...

frumos rationamant si bun de tinut minte
;
as fi de acord cu el daca nu am avea text expres in cod care zice ca "concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata"
hm, sau tu spui ca acest articol intelege prin perioada lucrata perioada in care CIM a fost suspendat din alte cauze decat cele medicale (nemotivete, etc?????) :?

as fi de acord cu el daca nu am avea text expres in cod care zice ca "concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata"
hm, sau tu spui ca acest articol intelege prin perioada lucrata perioada in care CIM a fost suspendat din alte cauze decat cele medicale (nemotivete, etc?????) :?
Mai oameni buni... Stati asa, nu trageti... Are omun dreptul la o opinie? Buna, proasta, cum o fi
eu am zis ca AR TREBUI
voi imi ziceti ESTE
nu vi se pare ca ne referim la 2 chestii diferite?
va readuc aminte ca "lex injusta non est lex", desi... n-am auzit vreodata un judecator sa aplice principiul asta din roman ca argument al neaplicarii unei legi tampite....
daca vreti sa discutam despre CE ESTE, stati oleacn sa-mi gasesc si eu un cod nou
si pe urma, alegeti armele. 

eu am zis ca AR TREBUI
voi imi ziceti ESTE
nu vi se pare ca ne referim la 2 chestii diferite?

va readuc aminte ca "lex injusta non est lex", desi... n-am auzit vreodata un judecator sa aplice principiul asta din roman ca argument al neaplicarii unei legi tampite....
daca vreti sa discutam despre CE ESTE, stati oleacn sa-mi gasesc si eu un cod nou