daca se poate, urgent!

Discutii privind litigiile de munca
andana_va

daca se poate, urgent!

Post by andana_va » 24 Jan 2006, 12:12

daca intr-un an a intervenit un concediu medical, este afectata perioada concediului de odihna de 20 de zile?si un temei juridic! :?

bobocel

Re: daca se poate, urgent!

Post by bobocel » 24 Jan 2006, 12:32

andana_va wrote:daca intr-un an a intervenit un concediu medical, este afectata perioada concediului de odihna de 20 de zile?si un temei juridic! :?
Art.141 (3) Codul Muncii:
Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Art. 140 (1) - durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

Art. 139 (1) - dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

perioada concediului de odihna nu poate fi afectat daca a intervenit si C.M. pe acel an :cafea:

nicuvar

Post by nicuvar » 24 Jan 2006, 12:32

Codul muncii: Concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

andana_va

Post by andana_va » 24 Jan 2006, 12:41

si eu stiam la fel ca bobocel.dar dupa inerpretarea pe care a dat-o nicuvar,si pe care am gasit-o si eu in Codul Muncii,se pare ca este afectata perioada de C.O.insa,sunt angajatori care aplica varianta lui bobocel si altii care o aplica pe cea a lui nicuvar.I.T.M. nu da un raspuns concret.ce fac? :roll:

denominatus

Post by denominatus » 24 Jan 2006, 12:49

:-D

Deci daca a frecat menta la servici, ioc concediu de odihna.

Proportional in sensul ca a fost angajata dupa inceperea anului calendaristic, nu in sensul ca activitatea prestata a fost diminuata prin existenta unui concediu medical.

SIRI

Re: daca se poate, urgent!

Post by SIRI » 24 Jan 2006, 12:49

andana_va wrote:daca intr-un an a intervenit un concediu medical, este afectata perioada concediului de odihna de 20 de zile?si un temei juridic! :?
Contractul colectiv de munca la nivel national stabileste durata minima a concediul de odihna anual la 21 de zile.

andana_va

Post by andana_va » 24 Jan 2006, 13:29

draga denominatus,angajatul nostru lucreaza de vreo 5-6 ani la noi.la sf. anului trecut a paralizat.anul trecut nu a beneficiat de concediul de odihna, cu toate ca avea dreptul la 24 de zile (dupa vechime), dar nu le-a luat.in schimb a intervenit C.M.acum omul intreaba de ce nu i-am acordat toate zilele de C.O., ci mai putin cu 6?de problemele astea se ocupa altcineva,dar omul a venit sa ma intrebe pe mine. :roll:

danutza

Post by danutza » 24 Jan 2006, 13:39

eu cred ca medicalul influenteaza durata CO, motivat de faptul ca, in perioada CM, ctr de munca este suspendat si, cf. art. 140 alin 3, CO se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic

defectu

Post by defectu » 24 Jan 2006, 13:50

S-A MAI DISCUTAT PE FORUM UN SUBIECT ASEMANATOR:
http://www.avocatura.com/modules.php?na ... pic&t=5047

denominatus

Post by denominatus » 24 Jan 2006, 16:10

Opinia mea, (in necunostinta de practica judicara in aceasta chestiune, mea culpa): Concediul medical n-ar trebui sa afecteze durata concediului de odihna.

Sunt doua institutii distincte, cu radacini distincte si ratiuni distincte, chiar daca amandoua incep cu "concediu".

"Concediul" medical este o masura de protectie sociala, in esenta, pentru a nu lasa angajatul sa fie afectat de situatia independenta de vointa sa, si anume imbolnavirea. Mai mult, angajatul plateste asigurarile sociale tocmai in ideea protejarii sale in cazul unei asemenea eveniment.
(Recunosc ca este discutabila natura drepturilor pe care le primeste in timpul concediului medical, care nu sunt intru totul "salariu", dar... nu cred ca este semnificativa aceasta diferentiere)

Concediul de odihna este perioada din an in care angajatul nu trebuie sa munceasca, ci are dreptul de a se reface, prin odihna. (In acest sens, obligativitatea ca un anumit numar de zile din concediu sa fie efectuate consecutiv. )

Daca concediul medical ar trebi sa fie luat in calcul in ceea ce priveste "perioada lucrata", atunci, pentru acelasi rationament, ar trebui sa fie luat in calcul si in ceea ce priveste vechimea in munca, etc... ceea ce nu se intampla.

ladyinred

Post by ladyinred » 24 Jan 2006, 16:30

Mda, interesanta opinia, dar minoritara!

Necesitatea acordarii concediului de odihna apare ca o consecinta fireasca a efortului depus pentru a presta munca.
Concediul medical atrage suspendarea contractului individual de munca (salariatul este in imposibilitate a presta munca ceea ce atrage neplata salariului).
Atata vreme cat salariatul nu a prestat munca in perioada cat contractul este suspendat, nu inteleg rationamentul acordarii concediului de odihna pentru refacerea fortei de munca. Deh, odihna dupa munca .... :grin:

Ups, am dat-o pe juridice ... :mrgreen:

ladyinred

Post by ladyinred » 24 Jan 2006, 16:51

:-D Buna modificarea, Denominatus draga..... riscai sa apari in cartea lui and la opinii minoritare! Se cere un nou concediu???? :grin:

denominatus

Post by denominatus » 24 Jan 2006, 17:11

Mda.. interesanta opinia ca boala te odihneste :mrgreen:
sa-ti doresc odihna placuta?

Nu numai ca e minoritara opinia, as putea sa zic ca e unicat. E a mea. :grin:

croc

Post by croc » 24 Jan 2006, 17:12

frumos rationamant si bun de tinut minte :mrgreen: ;

as fi de acord cu el daca nu am avea text expres in cod care zice ca "concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata"

hm, sau tu spui ca acest articol intelege prin perioada lucrata perioada in care CIM a fost suspendat din alte cauze decat cele medicale (nemotivete, etc?????) :?

denominatus

Post by denominatus » 24 Jan 2006, 17:26

Mai oameni buni... Stati asa, nu trageti... Are omun dreptul la o opinie? Buna, proasta, cum o fi :lol:

eu am zis ca AR TREBUI

voi imi ziceti ESTE

nu vi se pare ca ne referim la 2 chestii diferite? :grin:

va readuc aminte ca "lex injusta non est lex", desi... n-am auzit vreodata un judecator sa aplice principiul asta din roman ca argument al neaplicarii unei legi tampite....

daca vreti sa discutam despre CE ESTE, stati oleacn sa-mi gasesc si eu un cod nou :grin: si pe urma, alegeti armele. :grin:

Post Reply