Ildi a scris
Tamara nu tin neaparat sa te conving cu privire la sezina, am adus toate argumentele posibile, atat eu cat si ceilalti, te rog sa recitesti.
Ildi, nici eu nu tin neaparat sa te conving pe tine, sau pe ceilalti, ca totusi mostenitorii sezinari, in virtutea prevederilor art. 653 C.civ., se bucura de drepturi speciale in ceea ce priveste trimiterea lor in posesie fara a fi necesar sa-si exercite dreptul de optiune succesorala in termenul de 6 luni.
Numai ca mi s-a parut o problema foarte importanta de drept civil, motiv pentu care, pentru a ma lamuri pe mine in primul rand, am profitat de o intrevedere pe care am avut-o cu profesorul de dr. civil Dumitru Macovei si i-am cerut lamuriri cu privire la mostenitorii sezinari.
Practic, mi-a confirmat toate convingerile mele pe care tot le-am sustinut in postarile mele anterioare cu privire la acest subiect.
Astfel, mostenitori sezinari (descendentii si ascendentii), potrivit art. 653 alin. 1 C.civ., sunt indreptatiti sa intre in posesiunea de fapt a bunurilor succesorale, fara a fi necesar sa indeplineasca vreo formalitate prealabila, adica fara a fi necesar sa fie trimisi in posesie de notar si fara a fi obligati sa-si exercite dr. de optiune succesorala in T de 6 luni. In ceea ce-i priveste, nu se pune nici problema acceptarii tacite sau exprese a mostenirii in T de 6 luni.
Problema care se pune este ca ei
nu pot instraina bunuri imobile succesorale pentru ca ar fi necesar, ca mai intai, acestea sa fie intabulate, ori intabularea unui drept nu se poate face decat in baza unui titlu de proprietate, in cazul nostru a unui certificat de mostenitor, situatie in care mostenitorii sezinari ar fi obligati sa mearga, in sfarsit, la notar.
Daca nu ar dori sa instraineze bunurile succesorale, nimeni nu i-ar putea obliga pe mostenitorii sezinari sa mearga la notar si totodata nimeni nu le-ar putea contesta drepturile lor asupra bunurilor respective, putandu-le transmite mai departe succesorilor lor.
Daca totusi, art. 653 alin. 1 C. civ. nu se refera la aceste drepturi ale mostenitorilor sezinari, atunci care este diferenta intre acestia si mostenitorii nesezinari?
Totodata, prof. Macovei mi-a mai spus ca notarii publici daca sunt intrebati de drepturile mostenitorilor sezinari, nu vor recunoaste acest lucru pentru ca nu au nici un interes.
Daca nu vi se par convingatoare argumentele prof. D. Macovei, sunt curioasa sa mai vad si parerile altor profesori de dr. civ. si chiar ii rog pe cei care au ocazia sa dezbata aceasta problema.