ajutati-ma

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
tantza

ajutati-ma

Post by tantza » 13 Dec 2005, 14:49

x-mama
y-fratele plecat in america
z- fratele mai mic
mama si fratele mai mic deschid succesiunea dupa sot, respectiv tata,excluzandu-l de la mostenire pe fratele din america, in sensul ca mama declara ca nu mai are alti copii decat cel din tara. ulterior moare si mama si intreaga mostenire este luata de fratele din romania. ce-i de facut?o actiune in anulare?

aho

Post by aho » 13 Dec 2005, 15:54

Mama a dat declar mincin. dar nu m. rasp. penal ptr. ca=moarta.
Fratele american=strain de succesiunea tatalui prin neacceptare in T 6luni.
Nu stiu dc de la decesul mamei au trecut 6 luni in acest cz. id.al.2.

ildi

Post by ildi » 13 Dec 2005, 17:41

Fratele din America nu poate cere repunerea in termenul de optiune succesorala?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 14 Dec 2005, 08:18

nu prea poate, afara de situatia in care a fost in coma sau mai stiu eu cat de grav bolnav de exemplu, asa ca sa existe o impiedicare serioasa.
Nu se poate apara spunand ca nu a stiut ca astia s-au apucat de succesiune fara el. Nici ca nu a stiut de decesul tatalui nu poate spune, ca daca nu a aflat se cheama ca nici nu l-a interesat (practica este in acest sens).
Si nici ca nu a stiut de termenul de 6 luni nu poate spune ca nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii.

ildi

Post by ildi » 14 Dec 2005, 15:04

Totusi s-a admis ca si cauza de repunere in termen ascunderea cu rea credinta a mortii lui de cuius de catre unii siccesibili, insa nu cred ca americanul sa nu fi stiut de moartea parintilor.( ?)

Dar cred ca mai simplu e sa ceara anularea certificatului de mostenitor, mostenitorul omis din certificat fiind considerat tert.

Se poate introduce actiune in petitie de ereditate?

tantza

Post by tantza » 15 Jan 2006, 00:04

ildi wrote:Totusi s-a admis ca si cauza de repunere in termen ascunderea cu rea credinta a mortii lui de cuius de catre unii siccesibili, insa nu cred ca americanul sa nu fi stiut de moartea parintilor.( ?)

Dar cred ca mai simplu e sa ceara anularea certificatului de mostenitor, mostenitorul omis din certificat fiind considerat tert.

Se poate introduce actiune in petitie de ereditate?
eu cred ca ar trebui introdusa o actiune in anularea certificatului de mostenitor.
dar, nu are importanta faptul ca americanul nu si-a exprimat dr. de optiune succesorala si au trecut de mult cele 6 luni si nu vad o cauza de repunere in termen pt. ca a stiut de deces?
iar actiunea in anulare se prescrie in termen de 3 ani, nu?

tamara

Post by tamara » 15 Jan 2006, 01:08

Deschiderea succesiunii dupa tata a fost facuta de mama impreuna cu z, fratele mai mic (sper ca nu era minor). Amandoi au facut declaratii mincinoase, asa ca nu vad de ce nu ar raspunde z, fratele mai mic.
Nu trebuie uitat faptul ca fratele din america vine si la mostenirea mamei.

ildi

Post by ildi » 15 Jan 2006, 13:18

In acest caz actiunea in anulare este imprescriptibila.
Doar actiunea in anulare pt. vicii de consimtamant sau incapacitate se va prescrie in termen de 3 ani. Pt. detalii vazi D. Chirica, pag.286.

aho

Re: ajutati-ma

Post by aho » 16 Jan 2006, 12:12

[mama declara ca nu mai are alti copii decat cel din tara. [/quote]

numai mama a dat declaratii mincinoase, 292 regl.numai f. comisiva, desi si fratele a stiut, el poate fi considerat cel mult complice, cu cond. dovedirii legat. subiective, in caz contrar se apli. cl. de nepedepsire prev. de 292 al. ultim .
in plus dc. decl. este mai veche de 5 ani raspunderea penala este prescrisa.

omeneste este greu de crezut impiedicarea obiectiva pe un timp atat de lung de a cunoaste f. mortii unui parinte, 2 telefoane pe an n-ar costa prea mult...

tamara

Post by tamara » 16 Jan 2006, 20:51

Multumim, AHO! Ne-ai lamurit cu latura penala. :cafea:
Pe latura civila, fratele mai mic raspunde prin faptul ca va fi considerat de rea-credinta, cu consecintele ce decurg de aici.

Fratele din America, pentru ca este mostenitor sezinar, in calitate de descendent, nu a trebuit la decesul tatalui si nici acum nu trebuie, la decesul mamei, sa indeplineasca vreo formalitate speciala pentru a avea posesiunea de drept a mostenirii. Descendentii nu trebuie, in mod obligatoriu, sa ceara trimiterea in posesie notarului public. Ei pot stapani bunurile succesorale ca adevarati proprietari, chiar daca nu au cerificat de mostenitor eliberat de notar. Singura lor problema este ca nu pot instraina bunurile mostenite fara intabularea dreptului lor in cartea funciara.
O actiune in anulare a certificatului de mostenitor, care este imprescriptibila, ii va repune pe cei doi frati in situatia anterioara.

ildi

Post by ildi » 16 Jan 2006, 22:05

Tamara, am crezut ca ne-am lamurit si am cazut toti de acord cu privire la sezina!

Americanul, cu toate ca este mostenitor sezinar, daca nu si-a exercitat dreptul de optiune in termenul prevazut de lege, este considerat strain de mostenire!

Si atunci, intreb daca are vreun rost anularea certificatului de mostenitor, in sensul ca profita sau nu americanului?

tantza

Post by tantza » 16 Jan 2006, 23:03

ildi wrote:Tamara, am crezut ca ne-am lamurit si am cazut toti de acord cu privire la sezina!

Americanul, cu toate ca este mostenitor sezinar, daca nu si-a exercitat dreptul de optiune in termenul prevazut de lege, este considerat strain de mostenire!

Si atunci, intreb daca are vreun rost anularea certificatului de mostenitor, in sensul ca profita sau nu americanului?
normal ca n-ar mai avea nici un rost daca nu si-a exprimat dr.de optiune.
dar, ce ziceti de o repunere in termen pentru faptul ca americanu arata ca nu s-a putut deplasa in romania deoarece in america a avut un accident de munca( anterior decesului parintilor) drept pentru care a fost pensionat de boala si o deplasare ar fi inrautatit starea de sanatate.poate fi acesta un motiv de repunere?
mai mult o imputernicire data mamei de american, in termeni generali, citez" sa semneze actele legate de succesiune" ar putea valora acceptare tacita si atunci sa nu mai existe probleme cu dreptul de optiune?

tamara

Post by tamara » 16 Jan 2006, 23:26

Ildi, imi pare rau, dar se pare ca inca nu ne-am lamurit ! Chiar am asteptat si alte pareri si mai astept inca!
Eu tocmai asta sustineam!...
Trebuie sa avem in vedere prevederile art. 653 alin. 1 C. civ., referitor la mostenitorii sezinari, si mai putin art. 700 alin. 1 C. civ., privitor la termenul de optiune succesorala.
Din moment ce este mostenitor sezinar, si intra de drept in posesia bunurilor succesorale, fara o formalitate prealabila, ce nevoie mai are sa-si exercite dreptul de optiune succesorala in T de 6 luni? Nu ca nu trebuie, dar nu este obligatoriu. Acceptarea mostenirii, cum spunea si Atto, poate fi si tacita. El nu trebuie sa fie trimis in posesie de catre notar, cum este cazul celorlalti mostenitori nesezinari.
Mostenitorul sezinar poate stapani bunurile dobandite prin mostenire in buna-pace, fara sa-l deranjeze nimeni in exercitarea dreptului lui, singura lui problema este ca pentru instrainarea lor, va trebui sa le inscrie in CF.
Daca "sezina este un beneficiu al legii, in virtutea caruia, descendentii si ascendentii privilegiati au posesiunea de drept a bunurilor succesorale de la data deschiderii mostenirii" (D. Macovei, Succesiuni, p. 470), atunci ce putem intelege prin aceasta definitie?

ildi

Post by ildi » 17 Jan 2006, 08:29

In speta sub nici o forma nu poate fi vorba de o acceptare tacita a mostenirii de catre fiul american. Esti de acord?

Tamara nu tin neaparat sa te conving cu privire la sezina, am adus toate argumentele posibile, atat eu cat si ceilalti, te rog sa recitesti.

Tantza, macar incearca sa ceri repunerea in termen, arata si imprejurarea ca ceilalti mostenitori au fost de rea credinta si la"suverana apreciere a instantei".

Citez, poate speculezi cumva definitia asta;
"Repunerea in tremen este o notiune care exclude forta majora si culpa. Domeniul ei incepe inde inceteaza culpa si inceteaza unde incepe forta majora"

aho

Post by aho » 18 Jan 2006, 20:03

termenul ptr. cererea de repunere in termenul de prescriptie =30 zile de la data incetarii impiedicarii.

Post Reply